Obavijesti

News

Komentari 1

Manjinski suvlasnici optužili su upravitelja Importanne centra: 'Ljudima je dosta ugnjetavanja'

Manjinski suvlasnici optužili su upravitelja Importanne centra: 'Ljudima je dosta ugnjetavanja'

Manjinski suvlasnici prostora u Importanne centru danas su na konferenciji za medije iznijeli brojne optužbe na račun upravitelja, kao i većinskog vlasnika, tvrtke Importanne d.o.o., u vlasništvu Cirila Zovka

VIDEO

Importanne Centar d.o.o. u ponedjeljak je poručio da je zbog opstrukcije manjeg dijela suvlasnika odgođena višemilijunska investicija u obnovu trgovačkog centra, koji imaju i dugovanja za troškove zajedničkog održavanja prostora, također najavivši sudske postupke za obranu prava i ugleda.

Manjinski suvlasnici prostora u Importanne centru danas su na konferenciji za medije iznijeli brojne optužbe na račun upravitelja, kao i većinskog vlasnika, tvrtke Importanne d.o.o., u vlasništvu Cirila Zovka, zbog čega su, zastupani po odvjetnicima, protiv tri fizičke i dvije pravne osobe podnijeli i kaznene prijave. 

Importanne Centar d.o.o., kao upravitelj istoimenog trgovačkog centra, u svojoj je reakciji današnje istupe ocijenio kao "netočne i neargumentirane", istaknuvši da već dulje od godinu dana pokušavaju realizirati obnovu zajedničkih dijelova centra na dobrobit svih korisnika - suvlasnika, zakupaca i kupaca, a što su i dužni, dodali su, temeljem odredbi čl.379. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. 

Višemilijunske investicije

"Višemilijunska vrijednost investicije u obnovu odgađa se isključivo zbog opstrukcije manjeg dijela suvlasnika, čiji je udio u ukupnoj kvadraturi manji od 13 posto,  i to u cilju izbjegavanja plaćanja zajedničkih troškova", ustvrdili su, istaknuvši i da je dugovanje manjeg dijela suvlasnika za troškove zajedničkog održavanja u međuvremenu naraslo do iznosa od 900.000 eura.

"Ujedno, koristimo priliku ukazati da je dužnost svih suvlasnika sudjelovati u podmirenju zajedničkih troškova, uključujući i održavanje, kao što je i dužnost upravitelja provoditi naplatu istih u slučaju da neki od suvlasnika te troškove ne podmiruju, i to sukladno izričitim zakonskim odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima", poručili su iz Importanne centra d.o.o.

S druge strane, istaknuli su da je, usprkos navedenim poteškoćama, Importanne d.o.o. kao natpolovični većinski suvlasnik, u zadnjih nekoliko godina samostalno financirao i završio preliminarnu fazu obnove u vrijednosti od gotovo milijun eura, koja se odnosi na uređenje podzemne garaže i ugradnju novih rashladnih komora.

"Pojedini suvlasnici, koji ne izvršavaju uredno svoje obveze podmirenja zajedničkih troškova i protiv kojih je upravitelj centra bio dužan pokrenuti odgovarajuće postupke u svrhu naplate nepodmirenih dugovanja, očito pokušavaju medijskim pritiskom izbjeći podmirenje svojih zakonom propisanih obveza pritom koristeći krajnje neprihvatljivu retoriku usmjerenu protiv upravitelja, društva Importanne centar d.o.o.", napisali su.

Iz Importanne centra d.o.o. su napomenuli da nemaju saznanja o pokrenutom izvanparničnom postupku protiv upravitelja, pa se o tome ne mogu ni očitovati. "Importanne Centar će radi neargumentiranih i nedokazanih kleveta koje su plasirane u medije, zaštitu ugleda i svojih prava tražiti kroz sudske postupke, kako kaznene tako i građanskopravne", zaključili su iz tvrtke.

Više optužbi manjinskih suvlasnika

Naime, zajednica vlasnika 153 poslovna prostora u Importanne centru, u čije ime su govorile odvjetnice Ljiljana Maravić Pirš i Višnja Drenški Lasan, danas je na konferenciji za medije većinskog vlasnika optužila da si je bez pitanja prisvojio određene zajedničke dijelove nekretnine, kao i da se različitim kategorijama suvlasnika nameće plaćanje zajedničke pričuve u različitim iznosima.

Između ostalog, iznijete su i optužbe o netransparentnosti u poslovanju upravitelja centrom, uz tvrdnju da suvlasnici ne dobivaju račune na temelju kojih ima se obračunava zajednička pričuva i troškovi održavanja centra, a izražena je i sumnja u to je li većinski vlasnik Importanne centra u zadnjih 30 godina plaćao tu pričuvu i troškove.

Rečeno je i da se putem ovrha od određenih suvlasnika utjeruje dug zbog neplaćanja spomenutih troškova, dok upravitelj neke druge suvlasnike ne dira. 

Odvjetnici su u ime 114 suvlasnika podnijeli kaznenu prijavu protiv tri fizičke osobe - Cirila Zovka, Denisa Zovka i Nives Zovko, te protiv dvije pravne osobe - Importanne d.o.o. i Importanne centar d.o.o., a zbog "osnovane sumnje" počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja poslovnih isprava i utaje poreza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.