Obavijesti

News

Komentari 39

Izabrali: Petar Škorić je novi predsjednik splitskog HDZ-a

Izabrali: Petar Škorić je novi predsjednik splitskog HDZ-a
7

Marasović se nije kandidirao, a Rošinu nisu dali na skupštinu. Na kraju su za novog predsjednika splitskog HDZ-a izabrali Petra Škorića (40). Dobio je 131 glas

VIDEO

Nisam se kandidirao za predsjednika splitskog HDZ-a jer se ne slažem s politikom stranke koja traži da idemo u koaliciju s Kerumom. Odbio sam zahtjev glavnog tajnika Branka Bačića da predložimo predsjednika gradskog vijeća Splita koji bi bio u koaliciji s HGS-om - rekao je članovima izborne skupštine splitskog HDZ-a dosadašnji predsjednik Duje Marasović.

Istaknuo je kako je za koaliciju s Kerumom doznao na radiju, na benzinskoj crpki te da je bio žalostan. Tvrdi da je šest mjeseci prije parlamentarnih izbora upozorio vrh stranke da HDZ gubi izbore ako ne osnuje anti Kukuriku koaliciju. Ali nisu ga poslušali.

Na izbornu skupštinu nije pušten Jerko Rošin koji, iako je član, nije dobio pozivnicu.

- Ne znam je li skupština sada nelegalna, s obzirom da i jedan glas može biti presudan. Treba provjeriti kolika je težina ovog delikta - rekao je novinarima Rošin.

U dvorani nije bilo ni bivše predsjednice Željane Podrug kao ni Sanje Bilač, a nazočno je 236 izaslanika.

Za predsjednika splitskog HDZ-a kandidirali su se Petar Škorić, Igor Lučić, Zdravko Omrčen, Zoran Butić i Ivanka Luletić Boban.  Na kraju je pobijedio Petar Škorić (40). Dobio je 131 glas od 249 delegata pa drugog kruga nije bilo. Favoriti su bili Omrčen i Škorić, a prema aplauzu koji je dobio Škorić, moglo se reći kako je on bio glavni favorit tijekom glasovanja. On je inače šef splitskog centra 112. U stranci je od 1989. godine i jedan od utemeljitelja Mladeži HDZ-a. On je u svom govoru rekao kako je trenutno popularna detuđmanizacija, a da on misli da HDZ-u treba retuđmanizacija. 

Ivanka Luletić je tijekom svog govora rekla kako su je zvali neki od kandidata i nudili ministarska mjesta, misleći da su u Vladi. Govorila je i kako njen obraz nije na prodaju, a na kraju dodala kako odustaje od kandidature i pozvala glasače da izaberu Omrčena. 

Omrčen je pak govorio kako HDZ-ovcima treba vratiti ponos i birati ljude s HDZ-ovom dušom. 

U Rijeci je pobijedio Mile Biondić

Na ponovljenoj izbornoj skupštini Gradske organizacije HDZ-a Rijeka, koja je u subotu održana u prostorijama HKD-a Sušak, riječki HDZ-ovci između četiri kandidata za novog predsjednika izabrali su Milu Biondića.

Od 296 izaslanika na izbore je došlo njih 244 od kojih je svoju potporu izabranom dalo njih 128. Biondić se u drugom krugu borio s Nenadom Srdočem. 

 Podsjetimo, protekli izbori prije dva tjedna poništeni su zbog viška 30 glasova odnosno nepodudarnosti broja listića s brojem izaslanika na skupštini.

Tada je tadašnji prvi čovjek riječkog HDZ-a Bojan Hlača zbog pritiska kandidata kojima su ga izložili članovi, dao neopozivu ostavku, nakon čega je vrh stranke kao prijelaznog predsjednika izabrao Josipa Rupčića.  

Topalović ostaje šef HDZ-a u Bjelovaru

Mladi Ante Topalović, dosadašnji predsjednik bjelovarskog HDZ-a i aktualni bjelovarski dogradonačelnik, i u naredne četiri godine bit će na čelu gradskog odbora najjače političke stranke u Bjelovaru. Tako su u petak navečer u Domu kulture uvjerljivom većinom glasova odlučili delegati izborne skupštine.

Od 190 prisutnih glas Topaloviću dalo je njih 119, dok je njegov protukandidat Ante Brkljačić dobio 71 glas.

– Očekivao sam pobjedu, no vjerujem da je ovo zapravo pobjeda HDZ-a i da u ovom izboru nema poraženih. Uvjeren sam da će ovo biti vodstvo koje će stranci za godinu dana donijeti pobjedu na lokalnim izborima – kazao je nakon pobjede Ante Topalović.

Premda je izgubio, Ante Brkljačić nije pokazao nezadovoljstvo.

– Nisam razočaran time što moj program nije prepoznat. Kao legalist poštujem volju većine i nadam se da će stranka povratiti mjesto koje zaslužuje – kazao je nakon poraza Brkljačić.

Osim novog - starog predsjednika delegati na skupštini izabrali su i novi 20-člani Izvršni odbor, a potom i delegata za Opći sabor stranke na kojem će Bjelovar predstavljati Ivica Vranić. Već za dva tjedna lokalne HDZ-ovce očekuje izbor županijskog vodstva, a prema najavama u utrci za mjesto predsjednika naći će se troje kandidata, aktualni predsjednik Marijan Coner, njegov prethodnik Krešo Jelavić i bivša saborska zastupnica dr. Karmela Caparin. 

Za šefa sisačkog HDZ-a prvi put tri kandidata

U subotu je bila i Izborna skupština Gradske organizacije HDZ-a u Sisku, koja se održala bez prisustva javnosti. Iako su novinari bili pozvani na skupštinu, dozvoljeno im je samo da prisustvuju otvorenju skupa i pozdravnom govoru predsjednika Županijskog odbora HDZ-a, saborskog zastupnika Ivana Šanteka, inače i jedinog gosta, dok je izvještajni i izborni dio skupštine bio zatvoren.

Za predsjednika Gradskog odbora prvi put je kandidaturu istaklo troje kandidata, Vlasta Baća, Željko Krapljan i Marijan Gašljević. Kako je i najavio, dosadašnji predsjednik GO HDZ-a, sisački gradonačelnik Dinko Pintarć nije se ponovo kandidirao. Za novog šefa sisačkog HDZ-a na kraju su izabrali Željka Krapljana, zaposlenika Hrvatskih autocesta. On je dobio 137 glasova, Marijan Gašljević je dobio 54, a Vlasta Baća 17 glasova nazočnih izaslanika. Budući da je Krapljan u jeku kampanje bio na bolovanju, HAC je najavio kako će istražiti je li to bolovanje opravdano. 

U svom je govoru Ivan Šantek naglasio golemu odgovornost novoizabranog rukovodstva stranke, koje će imati zadaću povratiti visoki rejting HDZ-a. Napomenuo je kako su na lokalnoj razini na pad rejtinga utjecali uhićenje i suđenje Đuri Brodarcu, veliki požar u Rafineriji nafte, odlazak CMC-a iz sisačke željezare i prosvjedi u Herbosu. U sljedećem mandatu, dodao je Šantek, HDZ se mora na državnoj razini osposobiti za preuzimanje vlasti od nesposobne Kukuriku koalicije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi