Obavijesti

News

Komentari 34

Marić: Ima dovoljno vremena da se pripremimo za euro

Marić: Ima dovoljno vremena da se pripremimo za euro

Što se tiče HNB-a bitna stvar je da smo ovime ušli u proces bliske suradnje s Europskom središjom bankom. To znači da smo od jeseni članica bankovne unije, rekao je guverner Boris Vujčić

VIDEO

Svi smo odradili sjajan posao, a mislim da je dokaz tome ovo što se događalo preko vikenda i danas, svi čelnici europskih institucija čestitaju Hrvatskoj na ovom velikom iskoraku i iskazuju spremnost za daljnju suradnju da se ovaj važan korak sprovede u djelo u rokovima koje smo očekivali, poručio je u ponedjeljak ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka Nacionalnog vijeća za uvođenje eura u Banskim dvorima. Podsjetimo, u petak smo i službeno ušli u Europski tečajni mehanizam II, čime smo na korak do zamjene kune eurom.

POGLEDAJTE VIDEO

Naglasio je da se ništa neće dogoditi preko noći.

- Minimalno dvije godine ćemo biti u Europskom tečajnom mehanizmu, nakon čega očekujemo, po ispunjenju svih kriterija, i formalno uvođenje eura. To je dovoljno dugačko razdoblje da se svi skupa pripremimo i da se maksimalno smanje negativni efekti i troškovi - poručio je. 

Vrlo dobro je, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić, što smo ovo uspjeli bez obzira na ono što se dogodilo s pandemijom.

- Da nismo taj posao doveli sada do kraja izgubili bi puno više vremena. Sada ulazimo u razdoblje u kojem moramo zadovoljiti nominalne kriterije konvergencije i u dobrom smo položaju da nastavimo s makroekonomskim politikama koje smo imali i prije krize - istaknuo je.

Što se tiče HNB-a, dodao je, bitna stvar je da smo ovime ušli u proces bliske suradnje s Europskom središnjom bankom.

- To znači da smo od jeseni članica bankovne unije i prije ulaska u eurozonu, odnosno oni preuzimaju nadzor nad hrvatskim bankama. To znači da ćemo imati našeg predstavnika u središnjem supervizorskom tijelu s istim pravima obvezama kao i ostale članice eurozone - rekao je dodavši to znači i da ulazimo u sustav zajedničke sanacije banaka na razini Europe.

- Ako će ikada u budućnosti biti potrebe za sanacijom neke hrvatske banke, to će se odvijati iz zajedničkog fonda iz Bruxellesa, ne više na nacionalnoj razini - pojasnio je Vujčić. 

Od jeseni će prvi korak biti, dodao je, donošenje Nacionalnog plana zamjene kune eurom.

- Pozitivne posljedice građani već osjećaju, a još više će ih osjećati sad kad smo ušli u Europski tečajni mehanizam. Na način da su to sve vrlo dobre vijesti za tržišta i manje kamatne stope. Mi se već sada zadužujemo po manjim kamatnim stopama. Nakon ulaska u tečajni mehanizam, taj pozitivni efekt će se još povećati jer su tržišta svjesna da će ulaskom u eurozonu dodatno pasti kamatne stope i zbog toga će se povećavati potražnja za našim obrtnicima, što će smanjivati njegovu cijenu, što će se preliti i na same građane - istaknuo je  neke prednosti Vujčić. 

Na pitanje o mogućem otporu građana i referendumu oko uvođenja Eura, Marić je istaknuo kako smo se ulaskom u EU obvezali na euro. 

- Samo je pitanje vremenskog okvira. Ali zato je bitno informirati i educirati građane da do njih dođe do u detalja svaka informacija - poručio je.

Što se tiče sastava nove Vlade, Marić nije htio otkriti ostaje li na svojoj poziciji. 

- Sve ćete čuti od predsjednika Vlade, mislim da će brzo to obznaniti. Okolnosti ovakve kakve jesu od svih nas zahtijevaju požrtvovnost i predanost. Mislim da su građani na izborima vrlo jasno rekli da je potreban kontinuitet i stabilnost i mislim da onda i mi kao pojedinci, a poglavito kao tim, moramo na to dati adekvatan odgovor - istaknuo je na pitanje da li je osobno možda razmišljao o pozdravu s Vladom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.