Marić: Imamo povijesno najviši rast. Mjere su dale obol i idemo prema sljedećim koracima | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 245

Marić: Imamo povijesno najviši rast. Mjere su dale obol i idemo prema sljedećim koracima

Marić: Imamo povijesno najviši rast. Mjere su dale obol i idemo prema sljedećim koracima

Jako mi je drago da su u ovom drugom tromjesečju na proizvodnoj strani "jako potegnuli" građevina, trgovina na malo i prerađivačka industrija, rekao je ministara financija Zdravko Marić

VIDEO

BDP nam je u drugom kvartalu skočio za 16,1 posto, a ministar financija Zdravko Marić rekao je u Dnevniku HTV-a da smo, prema dostupnim podacima, u zoni rasta od 7 posto na godišnjoj razini.

- Osobna potrošnja i izvoz roba su iznad naših očekivanja. Moram priznati da su investicije nešto ispod, bez obzira na visoku stopu rasta od 18 posto. No možemo sve skupa biti zadovoljni s ovom stopom rasta nakon, možemo to reći, povijesno najvećeg pada u drugom tromjesečju prošle godine uslijed zaključavanja, sada imamo povijesno najviši rast, iznad očekivanja i mislim da imamo dobru perspektivu za ovu godinu  - rekao je i dodao da se sve usporedbe rade s 2019. godinom.

- Jako mi je drago da su u ovom drugom tromjesečju na proizvodnoj strani "jako potegnuli" građevina, trgovina na malo i prerađivačka industrija - kaže i dodaje da je i prvo tromjesječje bilo jako dobro, a minus od 0,2 posto je u blagom padu investicija.

Ćorić: Turizam nam je donio puno ove godine, ali njegova uloga u BDP-u mora se umanjiti
Ćorić: Turizam nam je donio puno ove godine, ali njegova uloga u BDP-u mora se umanjiti- Međutim imamo jako velika očekivanja od investicija, kako javnih tako i privatnih, obzirom da kreće implementacija Nacionalnog programa oporavka i stabilnosti u kojem su investicije značajno zastupljene - naglasio je i dodao da su u godišnjim projekcijama računali da su noćenja za srpanj i kolovoz na 68 do 70 posto. 

- Ona su trenutno na razini od 83 do čak 93 u kolovozu. Pratimo i vrijednosti fiskaliziranih računa. Nakon rasta od 5 posto u srpnju u odnosu na srpanj rekordne 2019., u kolovozu imamo rast od gotovo 21 posto u odnosu na kolovoz 2019. Sve to skupa govori da bi treće tromjesečje trebalo nastaviti ovaj trend dobrih gospodarskih ostvarenja - naglasio je Marić.   

Očekivani rast BDP-a na jesen će morati revidirati.

- Već sada neke naše preliminarne projekcije, prema sada raspoloživim podacima i svim našim projekcijama i saznanjima, mi smo sada u zoni stope rasta od nekih 7 posto na godišnjoj razini - rekao je i dodao da se ovaj trend "preljeva" u proračun na prihodovnoj strani.

- Prihodi su dobri, možemo svi zajedno biti zadovoljni. S današnjim danom porezni su prihodi gotovo na razini 2019. godine. Posebno me raduje što su doprinosi u mirovinsko osiguranje iznad 2019. godine. Mi imamo najviše osiguranika mirovinskog osiguranja, preko milijun i 600 tisuća, dakle najveći broj u zadnjih 13 godina. Tomu treba pridodati i rast realnih plaća i sve ono što je doprinijelo rastu osobne potrošnje. Međutim, ono na što se sigurno još treba staviti fokus jeste rashodovna strana državnog proračuna. U tome se krije rješenje ili ključ izazova održivosti javnih financija - kaže.

'Uz Mađarsku imamo najbrži rast BDP-a i to je potvrda da se gospodarstvo brzo oporavlja'
'Uz Mađarsku imamo najbrži rast BDP-a i to je potvrda da se gospodarstvo brzo oporavlja'

Oprezan je kad se radi o predviđanju deficita u proračunu.

- Prihode imamo više od očekivanih, međutim još uvijek imamo dosta visoke pritiske na rashodovnoj strani proračuna. Za neke od njih nam je drago npr. indeksacija mirovina, kako sreće da možemo i više za njih izdvajati. Međutim, znamo da situacija sa zdravstvom, s javnom upravom po pitanju plaća, kao i nekih drugih stavki stavlja dodatne pritiske na izvršenje ove godine, ali ništa od toga neće doći pod znak pitanja - kaže Marić.

I on je komentirao promjene u sustavu potpora.

- Imali smo već nekoliko sastanaka i do utorka ćemo obznaniti novosti. Vidimo da su mjere dale svoj obol i rezultat i na neki način idemo prema sljedećim koracima, ali ako vidimo da je ponovno došlo do pogoršanja, što se nadamo da neće, gospodarske mjere moraju ponovno biti tu, adekvatne i pravovremene - rekao je i dodao da još uvijek postoje sektori koju su ugroženi te da se potpore ne ukidaju u potpunosti.

Komentirao je i 'slučaj jahta' i rekao da Povjerenstvo još nije tražilo njegovo očitovanje, ali da pretpostavlja da su tražili očitovanja od pojedinih službi - carinske uprave, porezne uprave, HBOR-a.

Ekonomski stručnjak: 'Hrvatska je, statistički mjereno, od danas službeno izašla iz recesije'
Ekonomski stručnjak: 'Hrvatska je, statistički mjereno, od danas službeno izašla iz recesije'- Ja sam to rekao sve javno do sada, naravno ako budem još nešto trebao Povjerenstvu dostaviti, to ću i učiniti. Međutim, smatram da na osnovu svega što je javno izrečeno, da će njihova odluka biti vrlo jednostavna i da neće biti potrebe za pokretanje postupka - rekao je.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 245

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Dječak poginuo, Čeh uhićen!  Ušli na vojni poligon, dječaku je dao da uzme eksplozivno sredstvo
NOVI DETALJI TRAGEDIJE

Dječak poginuo, Čeh uhićen! Ušli na vojni poligon, dječaku je dao da uzme eksplozivno sredstvo

Smatrajući da neće doći do neželjene i po život opasne posljedice, s djetetom je ušao u zabranjeni  prostor i dopustio mu da pronađeno eksplozivno sredstvo uzme i ponese sa sobom
Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu
DJEČAK UZEO PROTUOKLOPNI METAK

Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu

Otac poginulog dječaka, doznajemo, ispričao je policajcima da su tek nakon eksplozije vidjeli što imaju u automobilu. Našu zemlju dobro poznaju i uvijek se vraćaju sa suvenirima