Obavijesti

News

Komentari 59

Marić se nije ogriješio o zakon na sastancima s Todorićem

Marić se nije ogriješio o zakon na sastancima s Todorićem
1

Petrov je rekao da je Plenković spomenuo mogućnost rješavanja problema likvidnosti Agrokora preko HBOR-a, a onda je Marić pričao koji programi se mogu iskoristiti za pomoć Agrokoru

VIDEO

Nakon razmatranja svih dokaza i iskaza, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa je ipak odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv ministra financija Zdravka Marića. Povjerenstvo je odlučilo da Marić nije povrijedio načela obnašanje javne dužnosti, prenosi N1.

Radi se o njegovom sudjelovanju na sastancima s predstavnicima Agrokora prošle godine iako je bivši zaposlenik Agrokora.

Pred Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa saslušan je ministar financija Zdravko Marić oko sastanaka u Vladi koji su održani 26. veljače prošle godine. Marić je prijavljen jer je navodno predlagao kako pomoći Agrokoru iako je bio bivši zaposlenik koncerna. Na sastanku su bili Ivica Todorić i Ivan Crnjac iz Agrokora.

Povjerenstvo saslušava i Božu Petrova koji je tada kao predsjednik Sabora bio na sastanku s Marićem, premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricom gospodarstva Martinom Dalić. Petrov tvrdi da je Marić aktivno sudjelovao na sastanku i predlagao rješenja kako država može pomoći preko državne banke HBOR kojoj je Marić na čelu Nadzornog odbora.

U svom pisanom očitovanju, Marić je inače tvrdio da je samo slušao izlaganje o stanju u koncernu. Na saslušanju je ipak rekao da je iznio modele kreditnih linija HBOR-a, ali tek na upit.

- Dao sam općenite mogućnosti kao ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a koje su dostupne svim poduzetnicima. Upozorio sam i na potrebu da se u tom slučaju treba konzultirati s Europskom komisijom i je li to državna potpora. Nisam sudjelovao niti u rješavanju problema koncerna, donosio odluke, iznosio svoje stavove i mišljenja - rekao je Marić koji je više puta naglasio da je čuvao svoj integritet i radio samo u javnom interesu.

Inače, on je bio kao i predstavnik Vlade na još jednom sastanku s Todorićem u ožujku, ali to nije predmet razmatranja povjerenstva.

Članica povjerenstva Tatijana Vučetić pitala je Marića zašto je promijenio mišljenje:

- Ranije ste se očitovali da ste samo bili na sastanku i šutjeli - rekla je Vučetić.

Ministar Marić je ostao na stavu da su oba njegova očitovanja konzistentna.

- U oba očitovanja sam rekao da nisam iznosio svoje stavove, zaključke i da nisam aktivno sudjelovao u rješavanju problema u Agrokoru i zato sam ostao konzistentan. Samo sam odgovorio na upit - rekao je Marić.

Napustio je sjednicu iako je mogao ostati i slušati svjedočenje Petrova. Petrov je rekao da je do pola sastanka, Marić bio pasivan.

- Plenković je  pitao Marića koji način vidi da se Todoriću može pomoći i sam predsjednik Vlade je spomenuo mogućnost HBOR-a. Plenković je spominjao i geostrateški okvir, Coca Colu, Sberbank. Zatim je Marić iznio programe uz napomenu da se treba tražiti mišljenje Europske komisije. Bila je jedna pauza, pa je Marić nastavio iznosit modele kroz dva programa, onog za restrukturiranje i likvidnost, s tim da je njemu simpatičniji onaj program za likvidnost - rekao je Petrov, uz napomenu da je Marić dobro znao stanje u Agrokoru. Napomenuo je da Marić nije predlagao niti dao rješenje nego je iznio mogućnosti, rizike, opasnosti probleme.

- Mariću je bilo i neugodno što sudjeluje na tom sastanku. Pričao je tek kada je Plenković postavio upit - rekao je Petrov.

Petrov je još rekao da je sukob s Todorićem nastao jer je tražio pomoć od 1,5 milijardi kuna, a da on nije htio na to pristizati.

- Rekao sam mu da to ne može proći  -kaže Petrov.

Kasnije i Dalić prekinula raspravu i poručila Todoriću da ako ne može dobiti kredite komercijalnih banaka, ne može onda dobiti ni kredit HBOR-a.

Povjerenstvo je napravilo pauzu nakon koje će obznaniti hoće li pokrenuti postupak protiv Marića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21