Obavijesti

News

Komentari 105

Marić: Ministar uzme iz kase i ne vraća novac, pa to je sjajno

Marić: Ministar uzme iz kase i ne vraća novac, pa to je sjajno
7

HDZ-ov Goran Marić obrušio se na Vladu nakon što je nalaz Državne revizije pokazao da jedan ministar uzima akontacije za putovanja, a onda na njih ne ode

VIDEO

Nalaz Državne revizije za 2013. godinu zahtjeva izvanrednu sjednicu Vlade, ustvrdio je tijekom saborske rasprave o radu ureda Državne revizije za prošlu godinu zastupnik Gordan Marić (HDZ)

Naveo je da Banski dvori tri godine toleriraju da jedan od ministara uzima akontaciju za službena putovanja iako na njih ne ode. 

- Ono što piše u nalazu je da jedan ministar uzima akontaciju za službena putovanja i da ne otputuje, a i dalje duguje ministarstvu. Kad se to otkrije u reviziji onda mu se skida šest mjeseci sa plaće, a za službena putovanja kad otputuje nema računa uopće o učinjenim troškovima. Jednokratno uzme iz proračuna i ne vraća dok ga se ne uhvati. Kad ga se uhvati vraća u ratama bez kamata. Sjajno! To Vladu ne interesira, kao da ne postoji - upozorio je Marić. 

Upitao je što bi bilo s čelnikom jedinice lokalne samouprave ili direktorom nekog poduzeća da je učinio istu stvar. 

Lesar: Vlada ministrima daje i na rate, socijalno osjetljivo

Dragutin Lesar (Laburisti) složio se s Marićem da se Vlada o ovom slučaju u svom mišljenju trebala očitovati. 

- Mogli su se očitovati zašto ministri podižu putne naloge i akontacije, ne putuju i ne vraćaju novac. To da su im dali na rate, šest mjeseci valjda čovjek nema dosta veliku plaća pa mu pomažu, socijalno osjetljivo - dometnuo je Lesar. 

Za njega je to jasan znak da nitko u Banskim dvorima nije pročitao izvješće o radu Državne revizije za 2014. godinu. 

- Da su pročitali ozbiljno onda bi bili barem bili toliko kulturni pa dodali tri, četiri rečenice. Naš grijeh, naš grijeh, naš preveliki grijeh. Čak ni to nisu - rekao je Lesar.

Vukšić: Premijer takvog ministra treba izbaciti iz Vlade

I nezavisni Branko Vukšić upitao je kako je moguće da ministar koji diže dnevnice, ne putuje. 

- Istoga trenutka premijer treba 'reći van iz Vlade, ti narušavaš ugled i dignitet Vlade koja predstavlja državu.' Premijer kad to dvaput prekrši i on treba otići, doviđenja, treba to. Međutim, mi smo svi postali blagonakloni prema tome, pa što ima veze ako neko nije deset puta otputovao i onda na rate mu se daje da otplaćuje dnevnicu. Pa to je nešto nevjerojatno. Koja je to poruka građanima i ljudima koji vežu kraj s krajem da se tako ponašamo? - upitao je.

Iako zastupnici nisu naveli o kojem ministru je riječ u nalazu Državne revizije za Ministarstvo kulture stoji da su tijekom 2013. podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice, što nije evidentirano u okviru blagajničkog poslovanja. Dugovi su vraćani kroz rate obustavama s plaće, a dio gotovine koji nije vraćen evidentiran na računu ostalih nespomenutih rashoda poslovanja. 

U izvješću se između ostalog navodi da su potraživanja od zaposlenih na kraju 2013. iznose 152.024,00 kn. Najvećim dijelom se odnose na isplaćene predujmove za službena putovanja u zemlji i inozemstvu koji nisu opravdani u primjerenom, odnosno propisanom roku. Utvrđeno je da u pojedinim slučajevima do kraja 2013. nisu vraćeni više isplaćeni predujmovi u odnosu na obračunane troškove službenog putovanja, od čega se dio odnosi i na službena putovanja iz 2012. godine. 

Lesar: Sabor na nalaze revizije reagira kao mrtvo puhalo

U saborskoj raspravi zastupnici su upozorili na problem da revizija iz godine u godinu za ministarstva daje uvjetna mišljenja, ali se po tom pitanju ništa ne rješava. 

- Revizori daju naloge i preporuke, pišu izvještaje, nalaze, nadziru negdje do 200 milijardi kuna javnog novca. Mi o izvještaju raspravljamo, usvajamo ga i? Ništa! Nikome vlas s glave nije pala. Ni zbog onih nepovoljnih mišljenja, a u ovoj godini odnosno u ovom izvještaju takvih je četiri, ni zbog onih 174 uvjetnih mišljenja. Čak štoviše, odmahuju rukom, smiju se. I ove rasprave mogu se svesti na pitanje "Tko se Državne revizije boji još" - ustvrdio je Dragutin Lesar (Laburisti)

Usporedio je posljednja tri izvješća. Svi imaju isti nazivnik HZZO, ministarstva gospodarstva, kulture, obrane, poduzetništva, poljoprivrede, prometa, pravosuđa, turizma, zdravlja, obrazovanja i Porezna uprava od 2011 do 2013. dobili su uvjetno mišljenje.

- Ako tri godine uzastopno je mišljenje uvjetno onda nešto ne štima. Nakon svih rasprava i ukazivanja na značaj Državne revizije, na njihove nalaze, mišljenje i preporuku Sabor reagira kao mrtvo puhalo - upozorio je Laburist. 

Najavio je da će s gorčinom glasati za navedeno izvješće, ali će predložit i zaključak kojim se poziva Državno odvjetništvo da u slučaju četiri izdana nepovoljna mišljenja u roku od 6 mjeseci izvijesti Sabor o poduzetim radnjama temeljem onoga što je našla Državna revizija odnosno ima li u tim slučajevima elemenata za eventualni kazneni progon.

Vukšić: Sabor promatra gaženje zakona

Nezavisni Branko Vukšić podsjetio je na izvješća Šime Krasić koja je govorila kakva je hrvatska pretvorba i što se sve u tom procesu odvijali. 

- Nemamo do sada niti jedno sudsko rješenje osim presude Sanaderu. Psi laju, karavane prolaze. Sabor benevolentno promatra gaženje zakona i ne reagira na pojave. Mi bi ovdje trebali ispustiti krik i reći 'ne možete tako raditi'. Jer imamo dokumente koje je podastrla državna revizija. Ako nećemo vjerovati ni sudovima, ni državnim revizijama, nikome, onda država nema smisla - poručio je Vukšić. 

Dražen Đurović (HDSSB) smatra da uvjetna mišljenja za ministarstva trebaju zabrinuti Vladu. 

- Određena ministarstva Vlade godinama se oglušuju na prijedloge Državne revizije i dobivaju uvjetna mišljenja, mislim da je to problem koji zapravo u ovom trenutku više nema Vlada nego Sabor koji tu pokazuje potpunu nesposobnost i nekompetentnost i nespremnost da zapravo reagira na ovakve pojave. Ne ulazeći u aspekt kaznene odgovornosti, postoji politička odgovornost. Tu odgovornost imamo pravo tražiti i od Vlade i od tih ministarstava da se izvole očitovati prema njihovom poslodavcu, a to je Sabor - rekao je HDSSB-ovac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...