Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Marić traži 900 milijuna eura jeftinog kredita za autoceste

Kako je premija rizika za Hrvatsku pala na rekordno niskih 100 bodova, očekuje se i za europske, a ne smo za hrvatske pojmove povoljno zaduženje

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Očekuje se da će ovog tjedna Hrvatska u Londonu izdati novu obveznicu kojom će refinancirati približno petinu cestarskog duga teškog oko pet milijardi eura.

Završni razgovori s kupcima obveznica počeli su jučer, a sredinom tjedna trebala bi se znati cijena i vrijednost izdanja. Spominjala se svota od 900 milijuna eura, s tim što bi trećina duga trebala biti pokrivena jamstvom Svjetske banke.

Kako je premija rizika za Hrvatsku pala na rekordno niskih 100 bodova, očekuje se i za europske, a ne smo za hrvatske pojmove povoljno zaduženje. Na zadnje dvije inozemne obveznice, izdane na rok od deset godina, Hrvatska plaća tri posto kamate. No, to je izdanje realizirano kad je premija rizika za Hrvatsku bila iznad 200, pa i 300 baznih bodova, tako da bi nova kamata mogla biti jedan postotni poen niža, piše Večernji list.

Hrvatska se dosad za gradnju autocesta zadužila 5,5 milijardi eura, a do kraja 2020. godine na naplatu dospijevaju čak četiri milijarde eura tog duga. Kako koje zaduženje dospijeva na naplatu, istim tempom uzima se novi kredit, no razdoblje jeftinog novca pomoći će da se barem smanji cijena refinanciranja jer su se krediti za ceste uzimali uz znatno veće kamate.

Hrvatske autoceste početkom 2013. godine bile su dužne 3,2 milijarde eura. Tri godine poslije taj dug smanjio se za svega oko 64 milijuna eura iako je HAC u te tri godine otplatio gotovo 1,5 milijardi eura kredita! Refinanciranjem su njegove obaveze protegnute do 2039. godine. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message