Obavijesti

News

Komentari 48

Marić traži 900 milijuna eura jeftinog kredita za autoceste

Marić traži 900 milijuna eura jeftinog kredita za autoceste
1

Kako je premija rizika za Hrvatsku pala na rekordno niskih 100 bodova, očekuje se i za europske, a ne smo za hrvatske pojmove povoljno zaduženje

VIDEO

Očekuje se da će ovog tjedna Hrvatska u Londonu izdati novu obveznicu kojom će refinancirati približno petinu cestarskog duga teškog oko pet milijardi eura.

Završni razgovori s kupcima obveznica počeli su jučer, a sredinom tjedna trebala bi se znati cijena i vrijednost izdanja. Spominjala se svota od 900 milijuna eura, s tim što bi trećina duga trebala biti pokrivena jamstvom Svjetske banke.

Kako je premija rizika za Hrvatsku pala na rekordno niskih 100 bodova, očekuje se i za europske, a ne smo za hrvatske pojmove povoljno zaduženje. Na zadnje dvije inozemne obveznice, izdane na rok od deset godina, Hrvatska plaća tri posto kamate. No, to je izdanje realizirano kad je premija rizika za Hrvatsku bila iznad 200, pa i 300 baznih bodova, tako da bi nova kamata mogla biti jedan postotni poen niža, piše Večernji list.

Hrvatska se dosad za gradnju autocesta zadužila 5,5 milijardi eura, a do kraja 2020. godine na naplatu dospijevaju čak četiri milijarde eura tog duga. Kako koje zaduženje dospijeva na naplatu, istim tempom uzima se novi kredit, no razdoblje jeftinog novca pomoći će da se barem smanji cijena refinanciranja jer su se krediti za ceste uzimali uz znatno veće kamate.

Hrvatske autoceste početkom 2013. godine bile su dužne 3,2 milijarde eura. Tri godine poslije taj dug smanjio se za svega oko 64 milijuna eura iako je HAC u te tri godine otplatio gotovo 1,5 milijardi eura kredita! Refinanciranjem su njegove obaveze protegnute do 2039. godine. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a