News

Komentari 0

Marija Mazor je najbolje mlada znanstvenica, dodijeljena joj medalja Karlovačke županije

Marija Mazor je najbolje mlada znanstvenica, dodijeljena joj medalja Karlovačke županije

Studirala je na Sveučilištu u Orleansu i stekla je doktorat iz primijenjene biologije. Odlučila je vratiti se u Hrvatsku i svoje znanje staviti na raspolaganje znanosti

Nakon što je proglašena najboljom mladom znanstvenicom u temeljnim znanostima 2021. godine, Marija Mazor dobila je priznanja Medicinskog fakulteta u Rijeci, gdje radi, a u četvrtak i Medalju župana za poseban doprinos u znanstvenom radu i promicanju vrijednosti Karlovačke županije.

Medalju joj je dodijelila županica Martina Furdek-Hajdin.

Marija Mazor rodom je iz Trošmarije, u blizini Ogulina, a nakon ogulinske gimnazije upisala je studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Potkraj studija je otišla na Sveučilište u Orelansu u Francuskoj gdje je diplomirala, a zatim i doktorirala. Nakon toga vratila se i zaposlila u Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Marija Mazor rekla je kako je već s 12 godina odlučila studirati molekularnu biologiju, a na Sveučilištu u Orleansu stekla je doktorat iz primijenjene biologije. Odlučila je vratiti se u Hrvatsku i svoje znanje staviti na raspolaganje znanosti.

U timu znanstvenika na Medicinskom fakultetu u Rijeci Marija Mazor već je pridonijela razvoju budućih lijekova, osobito na istraživanju patogeneze citomegalovirusne infekcije na jajnicima i njezinu utjecaju na plodnost i održavanje trudnoće.

"U posljednje dvije godine radim i na translacijskoj medicini, u sklopu čega radimo mnogo na tumorskoj i reproduktivnoj imunologiji. Ove godine objavili smo i znanstveni rad o tome u prestižnom znanstvenom časopisu 'Immunity'", rekla je Marija Mazor.

Aktivno sudjeluje i na drugim imunološkim istraživanjima, posebno u području citokina, glikoproteina povezanog s covid infekcijom (citokinska oluja).

Županica je danas uručila nagradu i mladom slastičaru Matiji Kuzmiću iz Veselića, u netretićkoj općini, koji je zaslužio stipendiju projekta „Raise the Bar”.

Matija Kuzmić svoju je slastičarsku izobrazbu počeo u karlovačkoj Trgovačko-ugostiteljskoj školi, a nakon rada u nekoliko poznatih restorana i slastičarnica od Zagreba do Dubrovnika, početkom 2022. godine odlazi na usavršavanje u Ecole Nationale Superieure de Patisserie Ducasse& Thuries u Francusku, gdje će, nakon dvomjesečnog školovanja, odraditi i dvomjesečnu praksu.

Najčitaniji članci