News

Komentari 802

Markić traži izuzeće GONG-a; GONG: Objavite tko vas plaća

Markić traži izuzeće GONG-a; GONG: Objavite tko vas plaća

Inicijativa 'U ime obitelji' od DIP-a traži izuzeće GONG-a kao promatrača na referendumu. GONG kaže da oni nisu ni podnijeli zahtjev za promatrače

Građanska inicijativa 'U ime obitelji'  podnijela je zahtjev Državnom izbornom povjerenstvu da se izuzme GONG kao nepristran promatrač na referendumu o braku. Raspisivanje referenduma o braku u petak je izglasao Sabor, a održat će se 1. prosinca 2013. 

U inicijativi smatraju da udruga GONG već duže vrijeme javno provodi 'svojevrsnu anti-kampanju' protiv referenduma te da aktivno i pasivno utječe na buduće birače. Smatraju da to predstavlja zloupotrebu pozicije GONG-a u hrvatskom društvu i javnosti. 

GONG: Mi ni ne želimo biti promatrači na referendumu

 - GONG uopće nije tražio dozvolu za promatranje regularnosti referenduma pa je ovaj zahtjev inicijative ionako bespredmetan. Smatramo da nije potrebno da GONG nadgleda proces jer nema opasnosti da će biti zloupotreba - rekla nam je pravna savjetnica GONG-a, Vanja Škorić. 

S druge strane, komentiraju i navode inicijative da su vrijednosno pristrani. 

- Mi jesmo vrijednosno pristrani tj. jasno smo izrazili stav da ne podržavamo diskriminaciju LGBT osoba. GONG je dio platforme 112 u kojoj su i druge udruge civilnog društva. To smo jasno više puta rekli - rekla je Škorić. 

Tko financira inicijativu 'U ime obitelji'?

 - Referendumska legislativa ima mnogo rupa, a jedna od tih je i pitanje prikaza izvora financiranja informiranja u kampanji na referendumu.  Za razliku od izbora gdje stranke moraju podnijeti izvještaj o potrošenom novcu u kampanji, ovdje nema takve obveze. Koliko znam 'U ime obitelji' je inicijativa, a ne udruga. Da su udruga, kao recimo GONG, morali bi podnijeti makar godišnje izvješće. Sporno je pitanje kako se njih tretira i tko su donatori u toj kampanji - objašnjava Škorić. 

Najčitaniji članci