Obavijesti

News

Komentari 14

Markotić: Imamo teže oblike zaraze, a očekujemo ih još više

Markotić: Imamo teže oblike zaraze, a očekujemo ih još više

Komentirala je i liječenje plazmom, koje je američki predsjednik Donald Trump nazvao povijesnim, te kazala kako u liječenju plazmom nema nekih spektakularnih rezultata

VIDEO

S povećanim brojem bolesnika dolazi određeni postotak onih koji imaju teže oblike bolesti. Sad se dob zaraženih povisuje, a dosad je prosječna dob zaraženih bila niža, zbog mladih koji obično imaju blaži oblik. Sada očekivano imamo teže oblike, a i u nastavku očekujemo više onih s težim oblicima, objasnila je Alemka Markotić i poručila mladima koji su moguće bili izloženi zarazi da ne budu u kontaktima sa starijima. 

Profesorica Markotić smatra da je sada važno da se pripremimo za jesen i zimu kada će biti veći broj respiratornih infekcija te da na terenu bude sve spremno kao i da lokalni stožeri do kraja sezone imaju situaciju pod kontrolom. 

Markotić o Slovencima: Broj oboljelih je ništa na broj turista
Markotić o Slovencima: Broj oboljelih je ništa na broj turista

- Važno je da se odmah i brzo dojave nova žarišta - istaknula je za Dnevnik Nove TV. 

Komentirala je i liječenje plazmom, koje je američki predsjednik Donald Trump nazvao povijesnim, te kazala kako u liječenju plazmom nema nekih spektakularnih rezultata. 

- Ipak treba i to liječenje uzeti u obzir u nekim težim slučajevima, treba pokušati sa svim - smatra Markotić. 

Osvrnula se i na prvi dokazani slučaj ponovljene zaraze koronavirusom u svijetu, točnije u Hong Kongu. 

Markotić: Možda kasnimo s informacijama, ali bolje je sve doraditi da sve bude jasno
Markotić: Možda kasnimo s informacijama, ali bolje je sve doraditi  da sve bude jasno

- Sve je moguće, to je za sad jedan dokazan slučaj na 23 i pol milijuna ljudi. Koliko znam, čovjek nema simptome, a bolest je slučajno detektirana. Riječ je i o drugačijem virusu, neke 24 mutacije ima ova nova zaraza, a to može biti jedan od razloga. Izgleda da virus ostavlja dosta solidnu imunost neko vrijeme, za očekivati je da veći postotak ljudi biti zaštićen ili da neće imati teže simptome u slučaju nove infekcije - kaže Markotić. 

Kazala je i kako se sada smatra da nakon dva tjedna zaraženi nemaju neku sposobnost širiti virus.

- Prema važećim preporukama ne trebaju testiranje i nakon dva tjedna samoizolacije mogu nastaviti s normalnim životom - kaže Markotić.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...