Obavijesti

News

Komentari 55

Medak: 'Ne isplati se otvarati do proljeća!', Bujas: 'Izaći ćemo na ulice, to je sve što preostaje'

Medak: 'Ne isplati se otvarati do proljeća!', Bujas: 'Izaći ćemo na ulice, to je sve što preostaje'

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak rekao je da se ugostiteljima ne isplati ponovno otvarati lokale u siječnju. Hrvoje Bujas je najavio prosvjede ukoliko se nađe "zajednički jezik"

VIDEO

Ako lockdown bude do proljeća, ako pola objekata propadne, to bi bio ekonomski učinak 4 milijarde kuna. Bez ostalih stvari. A tu ne govorim ni o iseljavanju ljudi, rekao je za RTL predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nove mjere u Hrvatskoj 

Pokretanje videa...

mjere 01:07

Ugostitelji su na današnjoj hitnoj konferenciji za medije nakon predstavljanja mjera najavili razgovore s Vladom kako bi uspjeli dogovoriti neki oblik obeštećenja.

- Umanjivanje štete za radna mjesta nam ne znači ništa. Naši radnici ne mogu raditi na minimalcu, naši radnici nisu krivi. Nitko nije previdio da će mu se ovo u životu dogoditi. Naši radnici nisu zaraženi, nisu bolesni. Ni jedna studija ne kaže da smo mi izvor zaraze. Mi smo svjesni da će nas se zatvoriti. Ali, obeštećenje tražimo, jasno je rekao Medak.

Ovo je popis svih novih mjera
Ovo je popis svih novih mjera

Zatvaranje je najavljeno baš u prosincu, mjesecu Adventa, što je dodatan udarac, jer su se nadali da će promet u prosincu bar malo ublažiti posljedice prvog lockdowna. 

- U 12. mjesecu imamo 2,5 milijarde kuna prometa. Najveći gubitci će biti sada, u prosincu. Nema smisla otvarati u siječnju. Mi ćemo razgovarati o strategiji do Uskrsa, do travnja, ovo nam se ne isplati - rekao je i dodao da su uz Vladine mjere, problem i neodgovorni građani:

- Sve dok imamo ljude koji misle da je ovo obična prehlada, bit će ljudi koji će organizirati proslave, tulume... Bit će udruga koje će se osnovati... Evo jedna udruga je u podrumu ministra Beroša pa smo vidjeli da im policija ne može ništa - zaključio je Medak.

Strože mjere komentirao je i Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika za Novu TV. Bujas je najavio prosvjede. 

- Ako sutra zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija poduzetnika, ali i jednog dijela privatnih poduzetnika sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitnes-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i prosvjede koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo jednako pravno, jednako važni kao i svi drugi građani - objavio je Bujas i dodao da je prosvjed sve što im preostaje.  

Vlasnici teretana o zatvaranju: Definirat ćemo ih kao prostor za molitvu, stavit oltar za utege...
Vlasnici teretana o zatvaranju: Definirat ćemo ih kao prostor za molitvu, stavit oltar za utege...

Upozorio je i na 100.000 radnih mjesta koji su od danas pod upitnikom. 

 - Ako se nastavi dalje, možemo govoriti o još većim problemima. Rješenje nije jednostavno. Mi nismo Bangladeš ili Tunguzija, mi smo članica EU, mi imamo pristup određenim sredstvima, fondovima iz EU-a, pa dajte transferirajte ta sredstva ne u nekakav bujajući javni segment društva već u ovaj privatni segment koji se sada nalazi na koljenima, koji ne želi biti opetovano bačen na koljena i biti jedini taj koji plaća ceh. Sredstva se moraju implementirati, mjere moraju biti adekvatnije, one sad to nisu. Mjere za očuvanje radnih mjesta to nisu, trebaju biti daleko, daleko adekvatnije - upozorio je.  

Cijena Plenkovićeve vladavine svakim danom postaje sve viša
Cijena Plenkovićeve vladavine svakim danom postaje sve viša

Ne zna kako će mali poduzetnici preživjeti do kraja mjera, 21. prosinca, ali naglašava da je problem i ono što će se događati nakon. Strah ih je i da će ovakvo stanje trajati i nakon turističke sezone. 

 -  Dajte nam šansu da prodišemo do tada. Smanjite, dovraga, te namete, smanjite PDV, napravit ključne reforme, neka profunkcionira pravosuđe, smanjite birokraciju, digitalizirajte sustav, pojednostavite stvari, dajte da prodišemo. Tražimo da prodišemo, ništa više - apelira Bujas. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa