News

Komentari 2

Medicinska agencija EU-a zbog korone na meti napada hakera

Medicinska agencija EU-a zbog korone na meti napada hakera

Važno je napomenuti da ni sustav BioNTecha niti Pfizerov nisu oštećeni tijekom tog incidenta, no ne znamo koju su osobni podaci hakirani, navodi se u priopćenju Pfizera.

Medicinska regulatorna agencija EU-a u srijedu je potvrdila da je bila meta kibernetičkog napada te da istražuje taj slučaj uz pomoć policije.

Europska agencija za lijekove (EMA), koja odobrava lijekove, medicinske uređaje i cjepiva za EU, nije otkrila nikakve dodatne informacije vezane uz taj događaj.

- EMA ne može iznositi dodatne informacije dok je istraga u tijeku. Detalji će se objaviti u dogledno vrijeme - priopćila je agencija.

- Važno je napomenuti da ni sustav BioNTecha niti Pfizerov nisu oštećeni tijekom tog incidenta, no ne znamo koju su osobni podaci hakirani - navodi se u priopćenju Pfizera.

- Čekamo više informacija o istrazi u EMA-u i reagirat ćemo prikladno i u skladu s europskim pravom - dodaje se. 

- Vodeći računa o ključnim promišljanjima za javno zdravstvo i važnost transparentnosti, nastavi ćemo pružati jasne informacije o svim vidovima razvoja cjepiva i regulatornog procesa - nastavlja se u priopćenju, prenosi AFP.

Europska agencija za lijekove, koja trenutačno razmatra izdavanje odobrenja za nekoliko cjepiva protiv Covida-19, navela je u srijedu da je bila na meti kibernetičkog napada, ne preciziravši kada je izveden napad, ni tko ga je vodio. 

Kibernetički napadi na zdravstvene ustanove su se pojačali tijekom pandemije Covida-19, a razni hakeri, od špijuna do kriminalaca, nastoje doći do najnovijih spoznaja o izbijanju zaraze. Agencije su ranije javljale kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju.

EMA, koja kontrolira lijekove svih 27 zemalja članica EU-a, najkasnije 29. prosinca treba obznaniti odluku o odobrenju Pfizer/BioNTechova cjepiva, koje je već odobreno u Velikoj Britaniji, Bahreinu i u Kanadi.

Najčitaniji članci