News

Komentari 90

'Pfizerovo cjepivo je sigurno i učinkovito nakon jedne doze'

'Pfizerovo cjepivo je sigurno i učinkovito nakon jedne doze'

Prema novim podacima, Pfizerovo cjepivo pomaže sagraditi polovičan imunitet na koronavirus već nakon prve doze, a nakon druge, pacijenti su gotovo potpuno zaštićeni, kaže američka FDA

Američka agencija za hranu i lijekove objavila je da Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa djeluje već nakon prve doze, pružajući djelomičnu zaštitu, a nakon druge je osoba gotovo potpuno zaštićena. Ova informacija je objavljena prije sastanka nadzorne skupine koja bi trebala dati zeleno svjetlo cjepivo po hitnom postupku. 

Dokument na 53 stranice sadrži analizu državne agencije i Pfizera. Na temelju tih informacija, predsjednik istraživačke skupine klinike Mayo, dr. Greg Poland koji nije uključen u rad na cjepivu, smatra da ne postoji razlog zašto cjepivo ne bi dobilo zeleno svjetlo. 

Vaccine trial participant David Rach is prepared to test coronavirus disease (COVID-19) vaccine candidate BNT162b2 in Baltimore

Pfizerovo cjepivo dolazi u dvije doze koje se daju u razmaku od tri tjedna. Iz tvrtke su objavili da je cjepivo za sad 95% učinkovito u sprječavanju zaraze koronavirusom. 

Nove informacije pokazuju da se imunitet stječe već nakon prve doze - ispitanici su u roku tjedan dana od prve doze razvili polovičan imunitet na virus. Ova učinkovitost je ista u svim dobnim, rasnim i etničkim skupinama, kao i među ljudima s kroničnim bolestima i pripadnicima rizičnih skupina koji se bore s pretilošću, dijabetesom i visokim tlakom. 

Najčitaniji članci