News

Komentari 4

Ministarstvo zdravstva UAE tvrdi: Kinesko je cjepivo 86 posto učinkovito protiv korone

Ministarstvo zdravstva UAE tvrdi: Kinesko je cjepivo 86 posto učinkovito protiv korone

UAE je u rujnu odobrio njegovu hitnu uporabu za određene skupine. Analize također pokazuju "100-postotnu učinkovitost u sprečavanju umjerenih i teških slučajeva bolesti", navodi ministarstvo u izjavi

Eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa koje je razvio kineski Sinopharm 86 posto je učinkovito, priopćilo je ministarstvo zdravstva Ujedinjenih Arapskih Emirata navodeći podatke temeljene na testiranju na ljudima koje još u tijeku.

Zaljevska arapska država počela je u srpnju treću fazu kliničkih ispitivanja cjepiva, koje je razvio pekinški institut za biološke proizvode, odjel Sinopharmove kineske nacionalne grupacije za biotehnologiju (CNBG).

UAE je u rujnu odobrio njegovu hitnu uporabu za određene skupine.

Analize također pokazuju "100-postotnu učinkovitost u sprečavanju umjerenih i teških slučajeva bolesti", navodi ministarstvo u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija.

- Analize ne pokazuju ozbiljne sigurnosne probleme - rečeno je.

Ministarstvo je također navelo, ne objašnjavajući, da je službeno registriralo cjepivo te da je u testiranju u UAE sudjelovalo 31.000 dobrovoljaca 125 nacionalnosti.

Nije rečeno koje su nuspojave ili bolesti sudionici doživjeli niti koliko je dobrovoljaca dobilo cjepivo, a koliko je dobilo placebo. Za cjepivo su potrebne dvije doze.

Ispitivanje u UAE partnerstvo je između Sinopharmova CNBG-a, tvrtke za umjetnu inteligenciju Group 42 (G42) sa sjedištem u Abi Dabiju te ministarstva zdravstva u Abu Dabiju.

Sinopharm i G42 proširili su ispitivanje na Egipat, Jordan i Bahrein.

Abu Dabi, glavni grad UAE-a, ovaj tjedan je također objavio da traži dobrovoljce koji će sudjelovati u kliničkom ispitivanju ruskog cjepiva Sputnjik V.

UAE, sa stanovništvom od oko 9 milijuna ljudi, prijavio je 178.837 zaraženih i 596 smrtnih ishoda povezanih s covidom-19.

Najčitaniji članci