News

Komentari 81

Medved: Od Srbije još tražimo informacije gdje su posmrtni ostaci, nećemo nikada odustati

Medved: Od Srbije još  tražimo informacije gdje su posmrtni ostaci, nećemo nikada odustati

Nastavljamo na tragu naših ranijih nastojanja i tražimo od Srbije informacije koje su nam jako bitne, rekao je Medved uoči užeg kabineta Vlade

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u srijedu da Hrvatska od Srbije kontinuirano traži informacije o posmrtnim ostacima iz Domovinskog rata, te poručio da u tom procesu nikada neće odustati.

- Nastavljamo na tragu naših ranijih nastojanja i tražimo od Srbije informacije koje su nam jako bitne - rekao je Medved uoči užeg kabineta Vlade.

Dodao je da Ministarstvo ima saznanja da su formacije srpske vojske po ulasku u Vukovar provodile ekshumaciju primarnih u sekundarne grobnice i istaknuo da kontinuirano traže od Srbije informaciju gdje su posmrtni ostaci onih koje su ekshumirali.

- Nikada nećemo odustati u tom procesu i to je prioritet u našem radu - istaknuo je Medved.

Ocijenio je da su organizacijski uspostavili vrlo kvalitetan mehanizam - po prvi puta prošle godine kroz zakon su propisali, jasno i precizno, nadležnosti svih tijela, stvorili pravni okvir, organizacijski uspostavili izrazito uspješan mehanizam te svakodnevno provode probna iskapanja.

Vezano uz racionalizaciju u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Medved je ustvrdio da su "optimalno ustrojeni, u skladu sa svim nadležnostima".

- Dosad smo se i ubuduće ćemo se racionalno ponašati, da s minimalnim brojem ljudi koje imamo budemo što učinkovitiji, kroz organizaciju radnih procesa i jasne nadležnosti - rekao je.

Najavio je da Ministarstvo branitelja na jesen nastavlja intenzivno sa svim aktivnostima.

- Imamo nekoliko važnih zakonskih normi, između ostalog, Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata, a u određenom segmentu ćemo predložiti izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima kako bi ubrzali određene procese - istaknuo je.

Predložit će, najavio je, izbacivanje jedne od mjera - prethodnu stručnu procjenu koja se provodi u zdravstvenim ustanovama, "zbog svih okolnosti vezanih i za koronavirus i za opterećenje zdravstvenog sustava".

- Učinit ćemo dodatni iskorak kako bi zakon u praksi bio u punom opsegu provediv, kako bi tok i rješavanje svih koraka u procesima reguliranja statusa bio brži i kako bi u konačnici hrvatski branitelji imali još kvalitetniju potporu i uslugu koju pruža Ministarstvo - naglasio je Medved.

Najčitaniji članci