Obavijesti

News

Komentari 52

Medved: Pronaći nestale je naš glavni cilj. Srbi znaju gdje su masovne grobnice. Ne žele reći

Medved: Pronaći nestale je naš glavni cilj. Srbi znaju gdje su masovne grobnice. Ne žele reći

Prekopano je 312 lokacija, najviše na području Vukovara. Sve bi ubrzalo kada bi Srbija pomogla, kaže Medved koji dodaje kako će tragati za svim nestalima dok im se ne saznaju sudbine

Traganje za osobama nestalim u Domovinskom ratu iznimno je osjetljivo i složeno za sve uključene u taj proces, ali najbolnije za njihove obitelji, rekao nam je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved povodom današnjeg Međunarodnog dana nestalih osoba.

Pogledajte video: Mnogi još traže svoje najmilije

Pokretanje videa ...

Masovne grobnice kod Bobote i Marinaca

U mandatu ministra Medveda, na području cijele Hrvatske prekopano je 312 lokacija, odnosno preko 878 tisuća kvadratnih metara. Najvećim dijelom kopano je na području Vukovarsko-srijemske županije jer je tu i najveći broj nestanaka – 110 lokacija.

Otvoreno pismo obitelji nestalih u ratu: 'Vučiću, reci gdje su naši sinovi? Zašto Srbija sada šuti?!'
Otvoreno pismo obitelji nestalih u ratu: 'Vučiću, reci gdje su naši sinovi? Zašto Srbija sada šuti?!'

U Sisačko-moslavačkoj županiji 64 lokacije, u Osječko-baranjskoj 37. Ekshumirani su posmrtni ostaci 159 osoba, identificiranih je 221.

Jedan od najvećih uspjeha jest pronalazak masovnih grobnica kod Bobote i Marinaca, ali i nedavni pronalazak posmrtnih ostataka dvojice hrvatskih branitelja policajaca u Kukunjevcima kraj Lipika. Ministar ističe kako je pronalazak nestalih prioritetan problem.

Medved: Otvorena rana svima koji traže najmilije

- To je otvorena rana svima koji već tri desetljeća tragaju za istinom o sudbini svojih najmilijih, a za nas je to prioritetno neriješeno pitanje iz Domovinskog rata. Uspostavili smo sustav u kojem odgovorno, temeljito, kontinuirano i intenzivno ulažemo napore kako bi se pronašli posmrtni ostaci svih nestalih osoba. Osigurali smo najsuvremeniju opremu za pretragu terena i identifikaciju u DNK laboratorijima, unaprijedili metodologiju terenskih istraživanja i osnažili međuresornu suradnju. Od ukupno 1832 nestale osobe, većinu čine hrvatski branitelji i civili nestali ili ubijeni u periodu 1991. i 1992. godine, a ključna prepreka učinkovitijem rješavanju njihovih sudbina je izostanak suradnje od strane Republike Srbije - istaknuo je ministar medved te dodao kako bi Srbija mogla pomoći u pronalasku, ponajviše informacijama i dokumentacijom.

- Mi nemamo informacije o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama na ranije okupiranim područjima RH te o sekundarnim grobnicama u koje su organizirano i sustavno premještani posmrtni ostaci žrtava, a za koje u Srbiji imaju saznanja i dokumentaciju, odnosno protokole koje smo u više navrata tražili. Unatoč tome, u proteklih šest godina imamo rezultate koji najbolje govore o našoj predanosti pronalasku osoba nestalih u Domovinskom ratu. I nadalje ćemo ustrajati u traganju za nestalima, uz punu potporu naše Vlade, u suradnji sa svim nadležnim tijelima i resursima i u partnerstvu s udrugama koje okupljaju obitelji nestalih. Zajedno nastojimo senzibilizirati javnost, apelirajući na sve koji imaju saznanja i informacije o nestalima da nam se s povjerenjem obrate, a Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji smo donijeli 2019. godine jamči da će RH tragati za nestalima dok se ne otkriju sve sudbine - zaključio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

878.000

kvadratnih metara terena pretraženo je u potrazi za nestalima u ratu

15.000

metara kvadratnih pretraženo je samo u Boboti. Tamo su našli posmrtne ostatke 11 ljudi

1832

za toliko nestalih iz Domovinskog rata se još uvijek traga