Obavijesti

News

Komentari 39

Medvjedića doveli u ZOO: 'Ne smije biti u kontaktu s ljudima'

Medvjedića doveli u ZOO: 'Ne smije biti u kontaktu s ljudima'
7

Mladunče od svega mjesec dana ostalo je samo. Pronašli su ga na cesti u Gorskom kotaru. Prebacit će ga u Zoološki vrt u Zagrebu i pratiti njegov oporavak. Ne smije imati kontakt s ljudima

VIDEO

Vozač iz Kupjaka je u srijedu ujutro pronašao malo mladunče smeđeg medvjeda na staroj magistrali Rijeka - Zagreb. Na mjesto pronalaska su hitno izašli članovi Interventnog tima za provedbu Plana gospodarenjem smeđim medvjedom i djelatnici Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su pregledali medvjedića. 

U srijedu poslije podne je mali medvjedić stigao u Zoološki vrt Zagreb. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:25

 

- Jako nas je razveselio da je, nakon što smo mu poslužili hranu, pokazao zdrav tek - priopćili su iz Zoološkog. Dodaju da će biti pod nadzorom veterinara i ostalih stručnjaka idućih par dana, a dali su mu i ime - Matija

- Mladunac nije ozlijeđen, star je oko mjesec dana i ima 2,4 kilograma- javljaju iz Ministarstva poljoprivrede. Dodaju kako su ga djelatnici nadležnih službi ostavili tamo gdje je i pronađen u nadi da će medvjedica doći po njega, no to se nije dogodilo.

Medvjedica je vjerojatno istjerana iz brloga 

Slučaj je komentirao i profesor Veterinarskog fakulteta, dr. Đuro Huber, stručnjak za medvjede. 

Medvjedić je ostao bez majke. Kada u ovo doba, ovako rano ostane bez majke, ne bi mogao samostalno preživjeti. On je još bio u brlogu i bio bi tamo do početka travnja. Tek tada može pomalo hodati za majkom. Došlo je do uznemiravanja brloga vjerojatno - tvrdi doktor Huber. 

'Mislili smo da je plišani': Išli na posao i spasili malog medu
'Mislili smo da je plišani': Išli na posao i spasili malog medu

On tvrdi da je medvjedica istjerana iz brloga, no da bi stručnjaci znali da je mrtva. 

- Ne znamo što ju je istjeralo iz brloga, je li to lov, neki radovi, slučajni dolazak... Imamo osjećaj da ga je možda majka donijela na cestu, gdje se jadna vjerojatno preplašila prometa. Obično u brlogu nije samo jedan medvjedić, obično ih je dva do tri, ali nema znakova su viđeni ili nađeni još neki medvjedići - objasnio je. 

Ne smije biti u kontaktu s ljudima 

Medvjedića će privremeno premjestiti i zbrinuti u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Tamo će pratiti daljnji oporavak medvjedića dok se ne donese konačna odluka što će biti s njime - hoće li ga trajno zbrinuti u Zoološkom ili će ga pustiti u prirodu. 

Doktor Huber tvrdi da je glavna mjera da nema kontakta s ljudima. 

- Prošle godine smo tako uspješno odgojili jednog risa, pa bismo htjeli i s medvjedom, što je teže - objasnio je. 

- Ako preživi prelazak s majčinog mlijeka na hranjenje, držat ćemo ga da ga nitko ne vidi, a onda ga pokušati vratiti u prirodu. Ako uspije, super. Ako ne, moguće je da strada u prirodi. Postoji i opcija da ćemo ga ponovo vratiti u ZOO ili pak u Kuterevo - rekao je Huber. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.