Obavijesti

News

Komentari 86

'Mislili smo da je plišani': Išli na posao i spasili malog medu

'Mislili smo da je plišani': Išli na posao i spasili malog medu
4

Prema onome što sam vidio, mladunče ima oko mjesec dana te teži kilu i pol. Zdravo je, nije udareno te ga je vjerojatno medvjedica nosila u ustima kada ju je nešto u prometu prepalo, kaže lovnik Slavko Medved

VIDEO

Medvjedić koji je u utoark oko 7 sati nađen na staroj magistrali Rijeka - Zagreb kod Kupjaka na području Gorskog Kotara, najvjerojatnije će biti smješten u zoološki vrt u Zagrebu, ali ne kao izložbeni primjerak već kao primjerak koji bi se odgojio kako bi u dogledno vrijeme sam mogao nabavljati hranu te se vratio u prirodno stanište, doznajemo od Slavka Medveda iz Interventnog tima za krupne zvijeri.

Naime, mladunče medvjeda staro ni mjesec dana i teško tek oko kilogram i pol nađeno je na na navedenoj cesti na kojoj se, ugledavši ga nasred magistrale, zaustavio vozač iz Kupjaka koji se vozio na posao. U prvi mah pomislio je da se radi o plišanom medvjediću budući je vrlo sitno mladunče nepomično stajalo na cesti. Ubrzo su došla i dvojica njegovih kolega koji su u pomoć pozvali Lovačko društvo Lipov vrh, koje djeluje na tom području.

- Dečki koji su ga našli su ga sklonili sa strane i udaljili se na sigurnu udaljenost do našeg dolaska. To je bila mudra odluka jer se u ovakvim slučajevima majka može nalaziti u blizini i kao svaka majka tražiti svoje mlado. Pretpostavljamo da je s ostalim mladuncima majka prelazila cestu noseći ih u zubima jer su još mali da bi hodali, pa ju je očigledno uzrujalo nešto, možda neki šumski radovi ili kakav auto u prolazu. Neuobičajeno da majka iz jazbine izvodi tako male mladunce, ali tomu je vjerojatno razlog neuobičajeno lijepo vrijeme za ovo doba godine - objašnjava Damir Babić, predsjednik Lovačkog društva Lipov vrh.

Na teren je pozvana ekipa Interventnog tima za velike zvijeri iz Zagreba koja se porbinula za mladunče te se sinoć s njim vratila u šumu na lokaciju gdje je nađen. Pustili su ga iz kaveza te u neposrednoj blizini dežurali cijelu noć iz prikrajka u nadi da bi se majka mogla vratiti po mladunče.

- No to se nije dogodilo i sada ćemo tražiti najbolje moguće rješenje. Najvjerojatnije će biti smješten u zoološkom vrtu u Zagrebu gdje će ga se odgajati na način da kad malo odraste, tj. napuni oko godinu dana, može ponovo biti pušten u šumu. Imali smo sličan slučaj sa risom, koji je isto tako nađen kao vrlo mali, odgojen i prošle godine pušten u prirodno stanište gdje se sasvim lijepo ponovo integrirao - pojašnjava Slavko Medved iz Interventnog tima za medvjede. 

Zahvaljujući dobroj reakciji vozača te pozivima stručnim službama mladunče je spašeno, što dodatno upozorava sve sudionike u prometu da uvijek moraju biti na oprezu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..