News

Komentari 65

Megatest vode: Kod Šibenika našli naftu, a u Slavoniji arsen

Megatest vode: Kod Šibenika našli naftu, a u Slavoniji arsen

TEKUĆI BOGATAŠI: Možemo se pohvaliti da imamo jednu od najboljih voda za piće na svijetu, ali zagađenja izvora vode u Hrvatskoj su ipak ponekad neizbježna

Da smo barem kao Hrvatska, zavide nam Francuzi, Talijani i Španjolci. Svi oni htjeli bi biti na našem mjestu kad je pitka voda u pitanju. Da nam je BDP i industrija na razini kvalitete vode, gdje bi nam bio kraj?! 

Po bogatstvu i dostupnosti vodnih izvora Hrvatska je četvrta u Europi i 42. zemlja u svijetu. Provjerili smo kakvoću vode iz slavine po regijama. Tako se južna Dalmacija može pohvaliti izvrsnom kvalitetom vode. U laboratoriju splitskog vodovoda svakodnevno se testira između 10 i 15 uzoraka.

- Voda iz izvora Jadro umjerene je tvrdoće i apsolutno izvrsne kvalitete - kaže voditeljica laboratorija splitskog Vodovoda i kanalizacije Danijela Matijaca Lovrić

Inače, vodom iz Jadra opskrbljuju se Split, Solin, Kaštela, Trogir te još devet općina, dok se otoci Hvar, Brač i Šolta napajaju iz Cetine, a i ta voda je dobra. Posebno odličnom vodom diči se vrlički kraj. Taj se dio naše zemlje napaja vodom iz Vukovića vrila. Riječ je o izuzetno čistoj, prvoklasnoj vodi koja prema analizi spada u pet najkvalitetnijih u Europi. 

Na izvorištu našli mrlju

Šibenik, njegovo zaleđe i otoke vodom opskrbljuje pet komunalnih poduzeća s deset izvora. I tu je voda gotovo uvijek ispravna za piće osim što se kod obilnih padalina svaki put zamuti pa ju je potrebno taložiti i prokuhavati. 

Ipak na izvorištu Jaruga prošle godine su zamijetili naftnu mrlju. Od 11. do 16. rujna nije se smjela koristiti za piće voda iz šibenskog vodoopskrbnog sustava. Nikada nije utvrđen izvor ni uzrok tog naftnog onečišćenja. 

Među najboljim vodama je ona u Lici te na području Karlovačke županije. U Karlovačkom Vodovodu kažu kako je kvaliteta vode konstantno na visokoj razini jer se radi o podzemnim vodama koje nisu izložene vanjskim utjecajima. Područje Like u Hrvatskoj je najbogatije vodom. Onečišćenja nema te je voda za piće vrlo dobre kvalitete.

Najčitaniji članci