Obavijesti

News

Komentari 65

Megatest vode: Kod Šibenika našli naftu, a u Slavoniji arsen

Megatest vode: Kod Šibenika našli naftu, a u Slavoniji arsen
2

TEKUĆI BOGATAŠI: Možemo se pohvaliti da imamo jednu od najboljih voda za piće na svijetu, ali zagađenja izvora vode u Hrvatskoj su ipak ponekad neizbježna

VIDEO

Da smo barem kao Hrvatska, zavide nam Francuzi, Talijani i Španjolci. Svi oni htjeli bi biti na našem mjestu kad je pitka voda u pitanju. Da nam je BDP i industrija na razini kvalitete vode, gdje bi nam bio kraj?! 

Po bogatstvu i dostupnosti vodnih izvora Hrvatska je četvrta u Europi i 42. zemlja u svijetu. Provjerili smo kakvoću vode iz slavine po regijama. Tako se južna Dalmacija može pohvaliti izvrsnom kvalitetom vode. U laboratoriju splitskog vodovoda svakodnevno se testira između 10 i 15 uzoraka.

- Voda iz izvora Jadro umjerene je tvrdoće i apsolutno izvrsne kvalitete - kaže voditeljica laboratorija splitskog Vodovoda i kanalizacije Danijela Matijaca Lovrić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inače, vodom iz Jadra opskrbljuju se Split, Solin, Kaštela, Trogir te još devet općina, dok se otoci Hvar, Brač i Šolta napajaju iz Cetine, a i ta voda je dobra. Posebno odličnom vodom diči se vrlički kraj. Taj se dio naše zemlje napaja vodom iz Vukovića vrila. Riječ je o izuzetno čistoj, prvoklasnoj vodi koja prema analizi spada u pet najkvalitetnijih u Europi. 

Na izvorištu našli mrlju

Šibenik, njegovo zaleđe i otoke vodom opskrbljuje pet komunalnih poduzeća s deset izvora. I tu je voda gotovo uvijek ispravna za piće osim što se kod obilnih padalina svaki put zamuti pa ju je potrebno taložiti i prokuhavati. 

Ipak na izvorištu Jaruga prošle godine su zamijetili naftnu mrlju. Od 11. do 16. rujna nije se smjela koristiti za piće voda iz šibenskog vodoopskrbnog sustava. Nikada nije utvrđen izvor ni uzrok tog naftnog onečišćenja. 

Među najboljim vodama je ona u Lici te na području Karlovačke županije. U Karlovačkom Vodovodu kažu kako je kvaliteta vode konstantno na visokoj razini jer se radi o podzemnim vodama koje nisu izložene vanjskim utjecajima. Područje Like u Hrvatskoj je najbogatije vodom. Onečišćenja nema te je voda za piće vrlo dobre kvalitete.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!