Obavijesti

News

Komentari 2

Meggle u Osijeku nastavlja s radom, ali s drugim vlasnikom?

Meggle u Osijeku nastavlja s radom, ali s drugim vlasnikom?
2

'Nama konkretno nitko nije rekao ništa o tome što se događa, niti što će biti s nama ako nas netko i preuzme', kažu radnici Megglea koji s nestrpljenjem očekuju razvoj situacije

VIDEO

Vrlo je izgledno da će do kraja prosinca tvornica mlijeka Meggle iz Osijeka nastaviti s radom, ali kao tvrtka u vlasništvu drugog vlasnika. Meggle, kako je i najavio, odlazi iz Osijeka s 31. prosincem i proizvodnju premješta u BiH.

Naime, već neko vrijeme u Osijeku traju pregovori oko preuzimanja ove tvornice za preradu mlijeka, a kao potencijalni vlasnici spominju se Belje, Žito i jedna mađarska tvrtka iz okrilja magnata Lorinca Meszarosa.

Peović o Meggleu: Neka HBOR osigura novac, a radnici sami odaberu kako će voditi firmu
Peović o Meggleu: Neka HBOR osigura novac, a radnici sami odaberu kako će voditi firmu

- Što se radnika tiče, otkazni rokovi su krenuli. Skoro svi smo već potpisali sporazumni prekid s 31. prosincem. Očekujemo da uskoro krenu i otpremnine koje su dogovarane sa svakim radnikom pojedinačno, obzirom da ne radimo svi jednako dugo. Zakonske su, čak bih rekao i veće od zajamčenih ali uvijek ima nezadovoljnih koji misle da su trebali dobiti i više. Svi znamo da traju pregovori oko preuzimanja. Predstavnici Belja već su nekoliko puta dolazili u firmu, čak obilazili i pogone. Navodno su upravo oni izvjesni novi vlasnici i trebaju se uskoro izjasniti hoće li nas preuzeti ili ne. Radnicima konkretno nitko nije rekao ništa o tome što se događa, niti što će biti s nama ako nas netko i preuzme. Navodno novi vlasnici nemaju obvezu s tvornicom preuzeti i nas, ali obzirom da radnika naših profila baš i nema na tržištu, većina nas se nada da ćemo ipak ostati raditi, ako ponuđeni uvijeti budu kao i dosadašnji. Neki radnici nemaju povjerenja u ništa pa su pronašli nove poslove. Meggle nam je dao da iskoristimo cijeli svoj godišnji odmor, a osim toga, proizvodnja ide uobičajenim tempom - kažu radnici Megglea koji s nestrpljenjem očekuju razvoj situacije.

I Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine, koji u Meggleu zastupa veći broj radnika, potvrđuje kako Meggle poštuje sve zakonske regulative zbrinjavajući radnike koji će možda ostati bez posla.

Meggle gasi proizvodnju u Osijeku, bez posla ostaje 160 radnika

- Svima su ponuđene otpremnine po radnom stažu. Zakonski one moraju biti 6 plaća plus 25 posto, a Meggle je radnicima dao 8 plaća plus postotak, dakle malo više. Uprava je potvrdila da traju pregovori oko preuzimanja i da će se proizvodnja nastaviti, ali ne znamo tko je potencijalni novi vlasnik - kaže Štulić.

- Razgovaramo s nekoliko tvrtki, ali bez suglasnosti njihove strane, s obzirom na obvezu o tajnosti podataka, nismo u mogućnosti reći o kojim se tvrtkama radi. Uprava vjeruje kako će razgovori uskoro rezultirati dobivanjem službene potvrde za kupnju proizvodnje. S radnicima su dogovorene stimulativne otpremnine 25 posto više od onih koje propisuje Zakon o radu i za njih je osigurano 8 milijuna kuna. One će biti isplaćene prestankom radnog odnosa zaposlenika čiji se ugovori raskidaju. Do kraja našeg poslovanja Meggle u Osijeku radi uobičajenim tijekom - kazali su u Meggle gdje su spremni i za kupoprodaju tvrtke drugom vlasniku.

Ništa od dogovora: Meggle definitivno odlazi iz Hrvatske
Ništa od dogovora: Meggle definitivno odlazi iz Hrvatske

Iako smo poslali upit Upravi Belja s pitanjem koliko je izgledno da će preuzeti proizvodnju mlijeka u Slavoniji, nismo dobili nikakve odgovore. Navodno se unutar Belja već neko vrijeme provodi reorganizacija rukovodstva pa je tako s čelnog mjesta smijenjen direktor Davor Bošnjaković, a Fortenova Grupa traži novog direktora. No, iz neslužbenih izvora Belja doznaje se da su oni vrlo izgledni novi vlasnik tvornice mlijeka u Osijeku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.