Obavijesti

News

Komentari 257

Melania je najurila Hrvaticu iz Bijele kuće: 'Nije bila dostojna'

Melania je najurila Hrvaticu iz Bijele kuće: 'Nije bila dostojna'
1

Mira Radielović Ricardel je Hrvatica podrijetlom iz BiH, kćer Petra Radielovića koji je bio poznati pristalica ustaša. Obitelj joj vuče korijene iz Breze, gradića u središnjoj Bosni

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump namjerava smijeniti zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost Miru Radielović Ricardel zbog navodnih nesuglasica s prvom damom Melanijom Trump, piše CNN

Radielović Ricardel, podrijetlom Hrvatica, je na poziciji zamjenice sedam mjeseci, a u to vrijeme stekla je dug popis neprijatelja. Jedan od izvora upućenih u situaciju tvrdi da je "Mirin odlazak posljedica njenog zastrašivanja pomoćnika iznad i ispod nje". Melania Trump pak tvrdi kako Mira "nije dostojna raditi u Bijeloj kući". 

Predsjednik SAD-a u utorak je izjavio da je donio odluku i da će otpustit Ricardel, no dao joj je vremena da "očisti svoj stol", kazao je izvor iz Bijele kuće za CNN. Još nije poznato kada točno će Ricardel odstupiti s družnosti, a u javnosti nije ni komentirala tu odluku predsjednika.

Vjeruje se da ju ne voli ni ministar obrane James Mattis, a navodno je često iznosila negativne komentare o pojedincima, što se Trumpu nije svidjelo. 

Iako strani mediji i dalje nagađaju zbog čega je Radielović zaradila otkaz, CNN tvrdi da je uzrok tome što se "zamjerila" najbližoj osobi Donalda Trumpa - njegovoj supruzi. 

Otac bio pristaša ustaša 

Mira Radielović Ricardel je Hrvatica podrijetlom iz BiH, kćer Petra Radielovića koji je bio poznati pristalica ustaša. Obitelj joj vuče korijene iz Breze, gradića u središnjoj Bosni, gdje su rođeni njezin djed Marko i otac Petar. Prema podacima portala croative.net, obiteljska loza Radielovića duboko je ukorijenjena u povijest Bosne i potječe od srednjovjekovne plemićke obitelji. 

Njezin otac Petar sa 16 godina je prošao Bleiburg, a 1954. godine je emigrirao preko Austrije u Njemačku. U Heidelbergu je upoznao svoju suprugu Brigittu Heinrichi i nakon nekoliko godina preselili su se u SAD. Obitelj je prvo živjela u Milwaukeeju, a Petar se, kao i većina tadašnjih emigranata, zaposlio u metalskoj industriji. Uz rad je zatim počeo studirati i primijenjenu umjetnost. Početkom 1960-ih godina obitelj odlazi u Kaliforniju, a otac Petar šest godina kasnije otvara vlastitu tiskaru.

Kako piše Kurir, Petar Radielović je nekoliko puta za Pavelića kazao da je "najveći čovjek u povijesti Hrvatske". 

Tijekom rata je Petar ušao u opkoljeno Sarajevo, a Mirin brat Marko je nekoliko godina radio kao humanitarac u BiH, Kosovu i Albaniji. Petar Radielović preminuo je 2005. godine u Los Angelesu. 

Najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji 

Mira Radielović diplomirala je međunarodne odnose na Sveučilištu Georgetown i doktorirala pravo i diplomaciju na Sveučilištu Tufts. Prvi politički angažman bio je u savjetnički u uredu senatora Boba Dolea, a početkom Domovinskog rata istaknula se kao jedna od glavnih lobistica za hrvatske interese u Washingtonu, usko surađujući s Gojkom Šuškom, Josipom Manolićem i drugim hrvatskim političarima. 

Prije ulaska u politiku bila je dopredsjednica Odjela za razvoj Boeing Strategic Missile & Defense Systems, koji se bavi razvojem obrambene strategije SAD-a. Sredinom prošlog desetljeća postala je i zamjenica ministra obrane Donalda Rumsfelda. 

Aktualnog predsjednika SAD-a podržala je od prvog dana kampanje, a nakon njegove pobjede dobila je značajnu ulogu u poslovima obrane i sigurnosti. No, zbog nesuglasica u republikanskom timu završila je kao zamjenica ministra trgovine.

Nedavno je postala zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost Predsjednika SAD-a, a time je ujedno bila i najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji. Još uvijek nije poznato o kojim se nesuglasicama radi i zašto je Radielović ostala bez svoje pozicije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 257
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.