Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
257 komentara

Melania je najurila Hrvaticu iz Bijele kuće: 'Nije bila dostojna'

Mira Radielović Ricardel je Hrvatica podrijetlom iz BiH, kćer Petra Radielovića koji je bio poznati pristalica ustaša. Obitelj joj vuče korijene iz Breze, gradića u središnjoj Bosni

257 komentara

Američki predsjednik Donald Trump namjerava smijeniti zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost Miru Radielović Ricardel zbog navodnih nesuglasica s prvom damom Melanijom Trump, piše CNN

Radielović Ricardel, podrijetlom Hrvatica, je na poziciji zamjenice sedam mjeseci, a u to vrijeme stekla je dug popis neprijatelja. Jedan od izvora upućenih u situaciju tvrdi da je "Mirin odlazak posljedica njenog zastrašivanja pomoćnika iznad i ispod nje". Melania Trump pak tvrdi kako Mira "nije dostojna raditi u Bijeloj kući". 

Predsjednik SAD-a u utorak je izjavio da je donio odluku i da će otpustit Ricardel, no dao joj je vremena da "očisti svoj stol", kazao je izvor iz Bijele kuće za CNN. Još nije poznato kada točno će Ricardel odstupiti s družnosti, a u javnosti nije ni komentirala tu odluku predsjednika.

Vjeruje se da ju ne voli ni ministar obrane James Mattis, a navodno je često iznosila negativne komentare o pojedincima, što se Trumpu nije svidjelo. 

Iako strani mediji i dalje nagađaju zbog čega je Radielović zaradila otkaz, CNN tvrdi da je uzrok tome što se "zamjerila" najbližoj osobi Donalda Trumpa - njegovoj supruzi. 

Otac bio pristaša ustaša 

Mira Radielović Ricardel je Hrvatica podrijetlom iz BiH, kćer Petra Radielovića koji je bio poznati pristalica ustaša. Obitelj joj vuče korijene iz Breze, gradića u središnjoj Bosni, gdje su rođeni njezin djed Marko i otac Petar. Prema podacima portala croative.net, obiteljska loza Radielovića duboko je ukorijenjena u povijest Bosne i potječe od srednjovjekovne plemićke obitelji. 

Njezin otac Petar sa 16 godina je prošao Bleiburg, a 1954. godine je emigrirao preko Austrije u Njemačku. U Heidelbergu je upoznao svoju suprugu Brigittu Heinrichi i nakon nekoliko godina preselili su se u SAD. Obitelj je prvo živjela u Milwaukeeju, a Petar se, kao i većina tadašnjih emigranata, zaposlio u metalskoj industriji. Uz rad je zatim počeo studirati i primijenjenu umjetnost. Početkom 1960-ih godina obitelj odlazi u Kaliforniju, a otac Petar šest godina kasnije otvara vlastitu tiskaru.

Kako piše Kurir, Petar Radielović je nekoliko puta za Pavelića kazao da je "najveći čovjek u povijesti Hrvatske". 

Tijekom rata je Petar ušao u opkoljeno Sarajevo, a Mirin brat Marko je nekoliko godina radio kao humanitarac u BiH, Kosovu i Albaniji. Petar Radielović preminuo je 2005. godine u Los Angelesu. 

Najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji 

Mira Radielović diplomirala je međunarodne odnose na Sveučilištu Georgetown i doktorirala pravo i diplomaciju na Sveučilištu Tufts. Prvi politički angažman bio je u savjetnički u uredu senatora Boba Dolea, a početkom Domovinskog rata istaknula se kao jedna od glavnih lobistica za hrvatske interese u Washingtonu, usko surađujući s Gojkom Šuškom, Josipom Manolićem i drugim hrvatskim političarima. 

Prije ulaska u politiku bila je dopredsjednica Odjela za razvoj Boeing Strategic Missile & Defense Systems, koji se bavi razvojem obrambene strategije SAD-a. Sredinom prošlog desetljeća postala je i zamjenica ministra obrane Donalda Rumsfelda. 

Aktualnog predsjednika SAD-a podržala je od prvog dana kampanje, a nakon njegove pobjede dobila je značajnu ulogu u poslovima obrane i sigurnosti. No, zbog nesuglasica u republikanskom timu završila je kao zamjenica ministra trgovine.

Nedavno je postala zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost Predsjednika SAD-a, a time je ujedno bila i najviše rangirana Hrvatica u američkoj administraciji. Još uvijek nije poznato o kojim se nesuglasicama radi i zašto je Radielović ostala bez svoje pozicije. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message