Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
129 komentara

'Mercedes je simbol Imoćana i zato mu podižemo spomenik!'

Ivan Topić Nota planira podignut spomenik legendarnoj imotskoj sto petnaestici. Isklesana u kamenu ostati će tako trajnim podsjetnikom Imoćanima na godine provedene u tuđem svijetu

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
129 komentara

"Bit će prvi spomenik Mercedesu podignut u svijetu", uvjerava nas Ivan Topić Nota, "jer on je simbol svih Imoćana  i Imotske krajine" dok nam pokazuje jednu od lokacija na starom imotskom kolodvoru na kojoj bi se trebao postaviti spomenik Mercedesu.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1199505 / ]

Tako će legendarna imotska sto petnaestica "Minika 115" ostati trajnim podsjetnikom Imoćanima na godine provedene u tuđem svijetu. Šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća Imotsku krajinu obilježile su masovnim odlascima trbuhom za kruhom put Švicarske, Francuske, ali prvenstveno Njemačke.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Ivan Topic Nota, Marijan Gudelj Velaga i Mirko Perkusic pored svojih “Merđana”

Uspio si tek kad dovezeš Mercedesa

Odlazili su Imoćani u potrazi za poslom tek sa svežnjem najpotrebnijeg. Putovnica im bila na prvom mjestu jer prelazak granice značio je bolje sutra. Radili su najteže poslove kako bi svojima u Imotskoj krajini po povratku mogli pokazati da se isplatilo otići. Sa imotskog starog kolodvora u središtu grada tražila se karta više. Odredišta svima manje više poznata München, Stuttgart, Mainz, Beć, Leipzig su gradovi u kojima i danas Imoćani imaju svoje iseljeničke zajednice. A kada su za Božića i Uskrsa Imoćani dolazili na zasluženi "urlab", kako su na  njemačkom želeći pokazati govorne vještine izgovarali godišnji odmor vraćali su se sa "mečkama". "E to su ti bili trenuci kada si morao pokazati da si uspio, a uspjeh se gledao u novčaniku, njemačkim markama i mjestom za volanom Mercedesa". 

oldtimeri Mercedesi | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL U povodu Dana grada prošle godine u kolovozu u Imotskom je održana revija Mercedesovih oldtimera. Rajka i suprug Mile Kelava pored mercedesa kojega je suprugu kupila na dar.

Dovesti Mercedes iz Njemačke značilo je da ti se trud isplatio, da si uspio", priča nam Ivan Topić i sam gastarbajter koji se sa obitelji vratio u svoj Imotski. Ivan je predsjednik Oldtimer kluba Imotski i idejni tvorac projekta, zajedno sa još sto sedamdeset članova kluba podizanja spomenika Mercedesu. Odakle kane namaknuti tristo tisuća kuna koliko košta ovaj projekt Ivan ima spreman odgovor. 

oldtimeri Mercedesi | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL U povodu Dana grada u Imotskom u kolovozu prošle godine održana je revija Mercedesovih oldtimera

U naravnoj veličini isklesana od čvrstog imotskog kamena

"Ma donatori, nema onog tko ovo neće pomoći, vjerujte mi ćemo Mercedes u naravnoj veličini isklesati od čvrstog imotskog kamena. Ostat će on trajni spomenik i podsjetnik svim generacijama kao simbol imotskog pečalbarstva", odlučan je Ivan. 

VRIJEDNE JURILICE 'Ergela' skupih auta napustila Osijek, stiže li nova garaža?

"Znate kad se stara cura udaje jako je uporna, želi uspjeti u svojoj nakani, tako sam i ja kad je ovaj projekt u pitanju".

 Već se zna da će za Mercedes isklesan u imotskom kamenu trebati gromada od trideset pet tona. Popularnoj "miniki 115" ove je godine jubilarni pedeseti rođendan i upravo su se ovim popularnim modelom Imoćani tih davnih godina vraćali u svoj kraj. Ime svih donatora biti će ispisano zlatnim slovima na posebnoj ploči uz sam spomenik priča Nota koji poput pravog Matana zna kako animirati donatore. I sam je vlasnik dvanaest Mercedesa od kojih su neki odjavljeni, ali ih ne pomišlja prodavati. 

U Imotskom 8 i pol tisuća Mercedesa

"Znate u Imotskoj krajini svaki treći automobil je Mercedes. Ima ih ukupno prema podacima s kojima raspolaže Oldtimer klub Imotski osam tisuća i petsto. Puno ih je neregistriranih, ljudi su kupovali nove, ali se od starih teško rastaju. I dobro je što ih ne prodaju, to je naše blago pretvorit ćemo ga u turističku atrakciju", kao iz rukava niže svoje ideje Nota.

"Oldtajmeri su vam jedna od najboljih investicija. Samo trebaš znati i pogoditi kome ih daješ", nastavlja. 

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Jedan imotski ljepotan posebno plijeni pažnju. Crni ulašteni šezdesetogodišnjak malo je mlađi od svojeg vlasnika. S ponosom Mirko Perkušić koji se nakon dugogodišnjeg rada u Švicarskoj vratio u svoju Imotsku krajinu u zasluženu mirovinu sa sobom je dovezao i Mercedes 180 D iz 1958. godine. 

'Posuđivam ga ljudima samo za vjenčanja'

"Dosta je bilo tuđine, trideset i četiri godine Švicarske. Sad svaki mjesec stižu"friški" švicarski franci, a ja ih trošim", kroz smijeh će Mirko dok jednim okom stalno pogledava na svog crnog ljepotana. 

"Kupio sam ga prije sedam godina od Švicarca koji je već dobrano nanizao godina, djeca ga prodavala i ja ga kupio za petnaest tisuća eura. Uložio sam u njega još dvadeset, ali zato sada nema cijene", nastavlja Mirko. Za volan ovog ljepotana ne da nikome, osim kada su vjenčanja pa ga mladoženja ili kum voze.

'Vjerniji je i od psa i konja'

"Sto pedeset puta sam ga posudio za vjenčanja. Što ću. Mole daj Mirko, jednom se u životu ženim, a ja dam. Neka im je sa srećom jer lijepo je mladu vidjeti u njemu", onako usput će Mirko dok razgledavamo unutrašnjost njegovog Mercedesa.

"Vidite unutra vam je ko u apoteci, a tek kad "kresne " iz prve. Taj vas neće izdati na cesti. On vam je najbolji prijatelj. Vjerniji je i od psa i konja".

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Nema kraja hvali jer toliko je Mercedes u ovim krajevima simbol moći da ga gotovo svaka druga kuća ima., a vozi ga i mlada tajnica oldtajmer kluba Matea Topić. A kada se njeno ime spomene njezin tata Ivan će kroz šalu.

 "Tražim zeta, ali ništa ako ne vozi Mercedes, to je prvi uvjet da se može razgovarati".  

'U Imotskom i mrtvace vozimo u Mercedesu'

Puno je u Imotskom i drugih marki automobila, za vratom Mercedesu puše BMW, pa Audi, o Golfovima da se i ne govori. Ipak na prvom je mjestu Mercedes. Puno je i mladih u ovom kraju koji se odlučuju za ovu marku automobila. 

TITOV MUZEJ U VRGORCU On vozi Titovu limuzinu: 'Kada okrenem uvijek kresne iz prve!'

"U Imotskom se i mrtvace vozi u Mercedesu. Ma on ti je takav automobil kad u njega sjedneš rijetko će te iznevjeriti na cesti", poručuju vlasnici Mercedesa koji su čvrsto odlučili do kraja ove godine isklesati "miniku 115".

Hoće li spomenik krasiti neko mjesto pokraj stare kostele na kultnom starom kolodvoru u središtu Imotskog ili negdje drugdje članovi Oldtajmer kluba Imotski spremni su dogovarati se sa gradskim vlastima u Imotskom. Nadaju se kako ni tu neće biti problema kada se zna da se i sam gradonačelnik vozi u Mercedesu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message