Obavijesti

News

Komentari 1

Merkel u posjetu Moskvi zatražila oslobađanje Navaljnog

Merkel u posjetu Moskvi zatražila oslobađanje Navaljnog

Aleksej Navaljni, borac protiv korupcije, poznat je po svojim istragama kojima kritizira način života i malverzacije ruskih elita, među kojima i Vladimira Putina i njegova okružja

VIDEO

 U prigodi svog posljednjeg posjeta Rusiji u svojstvu njemačke kancelarke Angela Merkel je u petak zatražila od Vladimira Putina oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, ali je istaknula i da je potrebno održavati dijalog s Rusijom.

Dvoje čelnika su razgovarali i o krizi u Afganistanu, o ukrajinskom sukobu i o političkom progonu u Bjelorusiji u prigodi njihova posljednjeg sastanka nakon šesnaest godina napetosti, ali i suradnje jer Merkel na jesen odlazi s kancelarske dužnosti.

Odmah na početku zajedničke tiskovne konferencije kancelarka je istaknula "tragičnu situaciju" u kojoj je Aleksej Navaljni, koji je u zatvoru zbog prijevare u slučaju koji se većinom ocjenjuje kao sredstvo političkog progona.

Njihov se susret događa točno godinu dana nakon trovanja, koje se pripisuje ruskim vlastima, ruskog oporbenog aktivista kojemu je Njemačka spasila život primivši ga na liječenje. 

VIDEO Koji neugodnjak: Angeli Merkel zvonio telefon usred Putinova govora na skupu
VIDEO Koji neugodnjak: Angeli Merkel zvonio telefon usred Putinova govora na skupu

"Još jednom sam zatražila od ruskog predsjednika da oslobodi Alekseja Navaljnog i jasno sam rekla da ćemo to tražiti i ubuduće", rekla je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Vladimirom Putinom.

Ruski predsjednik joj je odgovorio da njegov glavni politički protivnik nije zatvoren zbog "svoje političke djelatnosti", nego zbog "teškog kaznenog djela prema stranim partnerima".

Aleksej Navaljni, borac protiv korupcije, poznat je po svojim istragama kojima kritizira način života i malverzacije ruskih elita, među kojima i Vladimira Putina i njegova okružja.

Putin je pak u petak izjavio da se "borba s korupcijom ne treba iskorištavati u političke svrhe", istaknuvši da će Rusija učiniti "sve" kako bi iskorijenila korupciju.

Rusi i Europljani, ponajprije Nijemci, sukobili su se oko tog pitanja i uvodili sankcije i protusankcije.

Premda je Merkel spomenula "velike razlike" u stajalištima, istaknula je i da se dijalog mora nastaviti.

"Razgovaramo i to ćemo činiti i ubuduće", rekla je.

Ruski predsjednik, koji je Merkel darovao stručak cvijeća, pohvalio je njihove "uvijek profesionalne odnose" i njezine napore za "kompromis".

Putin se prvi put otkad su talibani preuzeli vlast, oglasio o krizi u Afganistanu, pošto je ovih dana pustio svoje diplomate da daju izjave pune poštovanja, pa i hvale, za islamističku skupinu.

Po njegovim riječima, njihovo preuzimanje vlasti je "stvarnost od koje treba poći kako bi se spriječio slom Afganistana".

"Treba prekinuti (...) s tom željom da se u drugim zemljama gradi demokracija po stranom uzoru", dodao je.

Merkel i Putin su se osvrnuli i na ukrajinski sukob.

Kancelarka je ocijenila da mirovne pregovore o istoku Ukrajine treba "održati na životu", unatoč njihovu zastoju u prilikama velike rusko-ukrajinske napetosti.

Merkel se sastaje s Putinom na godišnjicu napada na Navaljnog
Merkel se sastaje s Putinom na godišnjicu napada na Navaljnog

"Preporučam da se i dalje pokušava održati na životu ovaj format i da on ne završi u slijepoj ulici", rekla je, premda "pomaci nisu tako veliki kako smo očekivali".

"Nema drugog načina za uspostavu mira", istaknuo je Putin koji optužuje Ukrajinu da sabotira pregovore.

Kijev pak optužuje Moskvu da remeti pregovore slanjem vojne pomoći proruskim pobunjenicima koju ne priznaje, ali je očita.

Merkel je u vezi s tim rekla Putinu da će se i dalje "zauzimati za (očuvanje) teritorijalnu cjelovitost Ukrajine do posljednjeg dana svog mandata".

Kancelarka u nedjelju treba doputovati u Kijev.

Merkel i Biden obećali usku suradnju u krizi u Afganistanu
Merkel i Biden obećali usku suradnju u krizi u Afganistanu

No uz teme koje ih razdvajaju, Merkel s Rusijom ima i dodirnih točaka.

Tako su dvoje političkih veterana nametnuli Sjedinjenim Državama, sumnjičavim Europljanima i Ukrajini podmorski plinovod Sjeverni tok 2 koji će u idućim desetljećima povećati opskrbu Njemačke i Europe ruskim plinom. 

U petak su ponovo istaknuli korist koju će donijeti plinovod koji se ovih dana i tjedana treba dovršiti, umanjujući ulogu Ukrajine u plinskom tranzitu i oduzimajući Kijevu izvor prihoda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa