Obavijesti

News

Komentari 183

'Merzel sam dao 100.000 eura, sakrila je novac iza nekih slika'

'Merzel sam dao 100.000 eura, sakrila je novac iza nekih slika'
3

Prema optužnici Željko Žužić se teretio da je Lovrić Merzel dao 100.000 eura mita kako bi njegova tvrtka dobila posao sa Sisačko-moslavačkom županijom

VIDEO

Željko Žužić došao je jutros na zagrebački Županijski sud gdje je svjedočio u nastavku suđenja Marini Lovrić Merzel i drugima optuženima za niz koruptivnih djela.

- Početkom lipnja 2011. doznao sam da Županija planira prodati svoj udio u cestama Sisak. Zvao dam Županiju i tražio sastanak jer sam bio zainteresiran. Sastao sam se s Merzel i rekla mi je da je cijena 20 milijuna kuna i 100.000 eura. Potom sam otišao na godišnji i negdje zadnji tjedan u kolovozu opet zatražio sastanak. Tom prilikom ponio sam žutu kuvertu s 100.000 eura u apoenima po 500 eura. Dao sam joj kuvertu, ona ju je uzela i stavila iza nekog prozora, iza nekih slika - ispričao je Žužić.

Pojasnio je kako je poslove oko samog zaključenja ugovora radio je Silvio Kobeščak, formalni vlasnik i direktor IGM Turopolje, a stvarni vlasnik bio je Žužić.

- Kroz desetak dana nakon predaje novca saznao sam da jedna druga firma ima pravo prvokupa. Opet sam tražio sastanak. Rekao sam da se nismo tako dogovorili i tražio povrat novca. Ona me uvjerila da ne brinem, da on nema novca, da mu banka neće dati kredit i da će sve biti u redu - svjedočio je Žužić.

- Iako ona nije rekla da je novac za nju, tih 100.000, ja sam to pretpostavio jer se tako od ranije u kuloarima pričalo. Prije sredine listopada Kobeščak me obavijestio da ta druga firma, Elektrocentar Petek, ima rok od dva dana za uplatu - kazao je Žužić i dodao da su nakraju uplatili više od 20 milijuna kuna jer su željeli biti sigurni da im ponuda neće biti odbijena.

Počelo suđenje Marini Lovrić Merzel: 'Nisam uzimala mito'
Počelo suđenje Marini Lovrić Merzel: 'Nisam uzimala mito'

Sudac Ivan Turudić na to je Žužića pitao otkud mu 100.000 eura gotovine.

- Prodao sam zemljište u centru Velike Gorice Mercatoru za mnogo više od 100.000 eura. Na Braču sam Rusima prodao zemljište. Imao sam 25 godina plaću 25.000 kuna, valjda sam nešto mogao i uštedjeti - odgovorio je Žužić.

- Novac za kupnju Cesta Sisak namaknuo sam kreditom. Još imam hipoteku na kuću na Pantovčaku koju su procijenili na 2 milijuna eura. U travnju 2013. sam za jednu kunu otkupio od Kobeščaka vlasnički udio IGM Turopolje, koja je ionako bila moja - nastavio je.

Danas je IGM Turopolje u vlasništvu njegovih sinova.

Žužić je pojasnio kako je prvi sastanak sa županicom dogovorio preko tajništva, a onda su razmijenili brojeve telefona. 

Odvjetnik Lovrić Merzel, Čedo Prodanović, podsjetio ga je da je u prosincu 2013. godine vlasništvo tvrtke IGM Turopolje prenio na odvjetničko društvo. na prvom ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu završio je 31, prosinca iste godine. Istraživali su ga zbog porezn prijevare.

Žužić je rekao da se ne sjeća je li to bilo u isto vrijeme.

Prodanović ga je upitao kako se saznalo da je navodno davao mito Lovrić Merzel.

Žužić: Rekao sam to u istrazi.

Čedo: Kojoj?

Žužić: Kasnije, kad sam dobio poziv. Ne znam odakle je Uskok saznao za mito, najbolje da pitate njih. Bilo je to tri-četiri mjeseca nakon prve istrage. Pitali su me kako sam kupio Ceste Sisak, jesam li kontaktirao sa županicom, je li bilo mita. Sve sam im rekao, da sam dao mito i sve.

Merzel je kazala kako nikad nije pričala niti se sastala sa Žužićem, a Čedo Prodanović prigovorio je istinitosti njegovog iskaza za koji je rekao da je rezultat dvaju sporazuma s Uskokom.

_____________________________

Prema optužnici Žužić se teretio da je Lovrić Merzel dao 100.000 eura mita kako bi njegova tvrtka dobila posao sa Sisačko-moslavačkom županijom. U iskazu u istrazi je opisao kako se to odvilo. Žužić je bio optužen i u aferi Solidum gdje je također priznao krivnju te je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu.

Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je krajem 2015. no početak suđenja odgađan je jer je sudac Turudić dvaput odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka i Žužića. Naime, Žužić je nakon priznanja s Uskokom sklopio sporazum koji mu je predviđao uvjetnu kaznu od godine dana uz rok kušnje od četiri godine, no Turudić ju nije prihvaćao uz objašnjenje da je uvjetna kazna nesrazmjerna nedjelu za koje ga terete.

Uskok je zbog toga u dva navrata podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, koje je Vrhovni sud usvojio ustvrdivši da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.

Zbog toga je Vrhovni sud krajem svibnja potvrdio presudu na temelju ranijeg sporazuma.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i Žužića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora