Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
52 komentara

'Meso sa snimke iz klaonice u Poljskoj nije uvezeno kod nas'

U Ministarstvu naglašavaju kako inspekcija provjerava zdravstvenu ispravnost, higijenu i sigurnost hrane: od farmi i proizvodnje mesa preko prerade mesa do maloprodaje....

Foto: Screenshot/youtube
52 komentara

Nakon što je objavljena uznemirujuća snimka iz klaonice u Poljskoj, u kojoj su novinari snimili klanje bolesnih krava, oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede:

- U Hrvatsku nije uvezeno meso iz poljske klaonice sa snimke. Veterinarska inspekcija prošle je godine provela 14.373 inspekcijskih nadzora, od čega 2.745 službenih kontrola objekata za klanje, preradu i skladištenje hrane životinjskog podrijetla. Uzeto je 4.400 uzoraka svježeg mesa  na području cijele RH. Rezultat inspekcije su bila 703 optužna prijedloga i 17 kaznenih prijava – većinom vezane za nedostatak sljedivosti ili ne prisutnost veterinara pri klanju mesa, kao i meso bez dokumentacije (koje se odmah neškodljivo uklanja). Zakonom o hrani radi opisanih prekršaja predviđene su kazne od 50 do 100 tisuća kuna za pravnu osobu i od 5 do 10 tisuća kuna fizičku osobu - kaže Gordan Jerbić, načelnik sektora veterinarske inspekcije.

POGLEDAJTE VIDEO:

U Ministarstvu naglašavaju kako inspekcija provjerava zdravstvenu ispravnost, higijenu i sigurnost hrane: od farmi i proizvodnje mesa preko prerade mesa do maloprodaje. Na 7 graničnih veterinarskih postaja pregledavaju žive životinje, bilje, hranu za ljude i stočnu hranu.

Pojasnili su što sve kontroliraju: 

-  Kontroliramo sve prehrambene proizvode bez obzira jesu li domaće proizvodnje ili uvoza. Veterinarska inspekcija kontrolira objekte u poslovanju s hranom i  maloprodajne objekte  (mesnicama) u kojima se pretežito prodaje nezapakirano meso. 

-  Kad  utvrdimo nesukladnost izdajemo korektivne mjere, zabranjujemo promet tom hranom i povlačimo je s tržišta.  

- Službene kontrole provode se u pravilu bez prethodne najave, a uključuju i uzimanje uzoraka mesa radi analiza na različite kriterije zdravstvene ispravnosti, a kontroliramo podrijetlo i  sljedivosti hrane, higijenske uvjete rukovanja hranom i njezino skladištenje. 

- Službene kontrole pregleda u objektima za klanje goveda obavljaju se sukladno propisima EU, prije i poslije klanja. Životinje koje pokazuju kliničke znakove sustavnih bolesti ili iscrpljenosti i mršavosti, ne smiju se klati u svrhu prehrane ljudi. Takve se životinje moraju odvojeno usmrtiti pod uvjetima koji sprečavaju kontaminaciju drugih životinja ili trupova te se moraju proglasiti neprikladnim za prehranu ljudi.

- Za zdravstvenu ispravnost hrane koja se stavlja na tržište, odgovoran je sukladno propisima EU, subjekt u poslovanju s hranom.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message