Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Meteo tsunami zahvatio Hvar i Pelješac: Na Visu udari groma

Moguće je da je Hrvatska upravo rekorder što se tiče meteo tsunamija. Naime, 1978. Velu Luku na Korčuli poharao je plimni val. U nekoliko sati more je tad prodrlo u prvi red kuća i izbacilo brodice na kopno

Foto: Lara Božanić
48 komentara

Jako nevrijeme zahvatilo je Jadran još u utorak popodne. Na Hvaru se pojavio meteorološki tsunami, dok je Vis zahvatila jaka bura praćena kišom i udarima groma. 

Meteo tsunami, inače poznat i kao šćiga ili seš, je niz naglih oscilacija mora uslijed naglih promjena tlaka zraka. Na Hvaru je prvo uslijedila plima, pa oseka kada se more spustilo za oko 105 centimetara u svega desetak minuta. 

BRODICE NA SUHOM Meteo tsunami: More na Hvaru povuklo se za više od metra

Oscilacije su trajale nekih pola sata, ali su kasnije bile slabijeg intenziteta. Brojne brodice našle su se na suhom, ali se more ubrzo vratilo. Iako je pojava bila najizraženije na Hvaru, najintenzivnija je bila na jugu Dalmacije. 

Nevjerojatne fotografije iz Hodilja na Pelješcu objavio je Crometeo. U samo deset minuta razina mora se oscilirala oko dva metra. I tamo su brodice ostale na suhome. Na dubrovačkom području palo je 10 do 15 milimetara kiše, no tuče srećom nije bilo. 

Najjači meteo tsunami bio na Korčuli 1978. 

Inače, meteo tsunami već je zahvatio Hvar i to prošle godine u ožujku. Najgore je prošao Stari Grad gdje se oko 16 sati more naglo dignulo za pola metra, a onda se naglo počelo i povlačiti.

NIŠTA OD SUNČANJA Opet vjetar, kiša i grmljavina: Kada nam se vraća pravo ljeto?

More se tad izlilo na cijelu starogradsku rivu i prodirao je u ugostiteljske objekte i skladišta. More je za sobom povlačilo stolove i stolice s rive. 

Moguće je da je Hrvatska upravo rekorder što se tiče meteo tsunamija. Naime, 1978. Velu Luku na Korčuli poharao je plimni val. U nekoliko sati more je tad prodrlo u prvi red kuća, poplavilo objekte i izbacilo brodice na kopno. Potom se povuklo i pogledima izložilo dno velolučke vale samo da bi uslijedio još veći, razorniji val, javlja Dalmatinski portal. Nije bilo smrtno stradalih, a prema nekim podacima su oscilacije bile skoro šest metara. 

Na Visu grom udario u katamaran 

Iako meteo tsunamija na Visu nije bilo, nevolje je na otoku stvarala jako nevrijeme. Uz kišu i snažnu buru, Vis je zahvatila i jaka grmljavina. HR vrijeme na svojoj je YouTube stranici objavilo video kako grom udara u katamaran. 

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message