Obavijesti

News

Komentari 7

Meteor grupa posjeduje 67,5% potraživanja vjerovnika Badela

Meteor grupa posjeduje 67,5% potraživanja vjerovnika Badela
1

Meteor grupa posjeduje 67,5 posto potraživanja vjerovnika, što znači da ta grupa ima većinu koja će odlučiti o nastavku i modelu predstečajne nagodbe

VIDEO

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić izvijestio je u utorak da jedan od dva potencijalna strateška investitora zainteresirana za Badel 1862, Meteor grupa posjeduje 67,5 posto potraživanja vjerovnika, što znači da ta grupa ima većinu koja će odlučiti o nastavku i modelu predstečajne nagodbe.

Ministar je utvrdio da u takvim uvjetima njegova, kao i odluka povjerenstva za odabir strateškog partnera Badelu više nisu relevantne, a od povjerenstva je zatražio da utvrdi jesu li ugovori o preuzimanju potraživanja izvršni ili opcijski.

Za strateško investiranje u Badel bile su u igri četiri tvrtke koje su se javile na Badelov poziv od 11. svibnja za aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja tog društva u okviru postupka predstečajne nagodbe - đakovački Meteor, zagrebački Oštrc, slovački St. Nicolaus i splitska Stanić Grupa. U međuvremenu su ostale samo dvije - Meteor i St. Nicolaus.

U Badelu 1862 država ima vlasnički udjel od 67,68 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Panenić je kazao da se od početka procesa traženja strateškog partnera za Badel ogroman pritisak radio na članove povjerenstva, i na njega kao ministra u medijskom prostoru da se odluka "donese naprečac".

S odlukom o izboru strateškog partnera su, kako je rekao Panenić, zastali zbog problema adekvatnosti kapitala ponuditelja te dodao da zaduženje ponuđača, konkretno Meteora, prelazi vrijednost njegove imovine.

Istaknuo je i da je Meteor lani preuzeo Labud, koji je još uvijek u restrukturiranju te dodao da je zbog toga dodatno zatražio dokaze od Meteora hoće li moći izvršiti svoje obveze prema Badelu. U međuvremenu, po Panenićevim riječima, u ponedjeljak je Meteor grupa dostavila dokument u kojem tvrdi da posjeduje 67,5 posto potraživanja Badela, što znači da u predstečajnoj nagodbi ima većinu "koja će odlučiti o nastavku samog modela predstečaja".

Panenić je ustvrdio da je proces oko traženja strateškog partnera za Badel  izgubio smisao te napomenuo "ako su već išli u tom smjeru, to su mogli isto tako obaviti i prije, da nemamo ovu cijelu strku, da ne moramo St. Nicolaus kao partnera uopće uvoditi u to".

Ocijenio je i da je Meteor grupa tijekom postupka "jednom nogom držala vrata odškrinuta, i to je ugrožavalo položaj bilo kojeg drugog ponuditelja". Ustvrdio je da su u postupku izbora strateškog partnera poslovna etika i odnos prema drugim investitorima dosta narušeni. "To je u skladu sa zakonima, međutim sigurno nije fer prema drugim ponuditeljima u procesu", ocijenio je. 

Kazao je i da je Atlantic grupa, preko svoje tvrtke Atako u Bosni i Hercegovini, potvrdila da podržava Meteor u tome.  "Prema tome mislim da smo sada dobili stvarnoga partnera", rekao je.

No, izrazio je negodovanje zbog postupanja Hrvatske poštanske banke (HPB) kao državne banke, koja je dala potporu jednom partneru, "a da uopće vlasnike, Nadzorni odbor, ministra financija i konkretno mene nisu obavijestili o toj situaciji, tako da smo dovedeni u gotovu situaciju, što smatram da je vrlo loš odnos državne tvrtke prema Vladi".

Panenić će zatražiti da se zaštite interesi države, da se potraživanja vjerovnika i državnih vjerovnika i HPB-a ispoštuju u najvećoj mogućoj mjeri, da ne dođe do situacije da se preuzimanjem potraživanja ošteti država.

Inače, Badel 1862 je prošlu godinu završio s neto dobiti od 11,8 milijuna kuna, nakon šest godina gubitaka. Poslovni prihode ostvareni su u iznosu od 314 milijuna kuna, što je 10 posto više nego godinu ranije. Pritom su prihodi od prodaje porasli za 5 posto, na 296,2 milijuna kuna. Povećanje ukupnih prihoda generirano je rastom prihoda od prodaje na domaćem tržištu od 4 posto, a u izvozu od čak 18 posto u odnosu na 2014. godinu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a