Obavijesti

News

Komentari 39

Meteotsunami nije moguće predvidjeti, a štete su ogromne

Meteotsunami nije moguće predvidjeti, a štete su ogromne
6

More je preko rive ulazilo u kafiće i kuće, nosilo je stolce i sve što nije bilo osigurano, a samo zahvaljujući iskustvu mještana nije bilo više štete na brodicama koje su mogle lako završiti na kopnu

VIDEO

Meteotsunami, šćiga, seš, sve su to nazivi za pojavu zabilježenu tijekom subote na Jadranu, a plimni valovi su najveću štetu napravili u Starom Gradu na Hvaru. Moglo bi se reći očekivano, jer upravo je starogradska vala najčešće na udaru naglih podizanja mora. U Starom Gradu čak postoji i oznaka, sinjal, na kamenoj kući do koje razine je došlo more u velikoj poplavi 1830. godine!

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:51

More je preko rive ulazilo u kafiće i kuće, nosilo je stolce i sve što nije bilo osigurano, a samo zahvaljujući iskustvu mještana nije bilo više štete na brodicama koje su mogle lako završiti na kopnu. Intervenirali su i vatrogasci ispumpavajući more, tako da je plimni val prošao bez ozbiljnijih posljedica.

Gurali jahtu da ne dođe na rivu

- Morali smo gurati jahtu da ne dođe na rivu - rekao je čitetelj koji smatra kako se žarište tsunamija našlo upravo u Milni na otoku Braču. Dodao je kako je voda došla do koljena i rastjerala ljude iz kafića na milinskoj rivi. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:24

'Nije moguće predvidjeti ovakvu pojavu'

Stručni komentar ovog fenomena pitali smo dr.sc. Nenada Ledera, ravnatelja Hrvatskog hidrografskog instituta, koji je bio član Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene. Nije moguće predvidjeti ovakvu pojavu, kaže Leder, koji se ne slaže da je u pitanju "turistička atrakcija".

- Pogođene su sve uvale okrenute prema zapadu, odakle dolaze ciklone i barički poremećaji, radi se o pojavio zvanoj meteotsunami. Zbog poremećaja tlaka i utjecaja vjetra dolazi do slobodnih oscilacija unutar uvale koja je ljevkasta (pri kraju sužavanje širine i dubine), onda ta ogromna masa vode koja zatitra počinje oscilirati. Zaljev ima vlastitu frekvenciju oscilacije i kada se poklopi s vanjskim oscilacijama tlaka zraka, onda dolazi do rezonance. Sva sreća da nije bila u pitanju čista rezonanca - pojašnjava naš sugovornik koji je na ovu temu napisao i nekoliko radova.

Ukratko, problem nastaje kada se poklopi više faktora i dolazi do čiste rezonance, do većih oscilacija. Sve promjene počinju djelovati u istom "ritmu". A tada plimni val postaje opasan. Podsjetio je na slučaj iz 1978. godine kada je meteotsunami pogodio Vela Luku, te 1978. godine ukupni raspon je bio i šest metara i pravo je čudo da tada nitko nije poginuo, iako je materijalna šteta bila ogromna.

Jedina zaštita je dizanje obale. U Starom Gradu je obala niska, jedino rješenje je u svim naseljenim mjestima podignuti visinu obale. To je i inače mi govorimo u HHI i kao znanstvenici, jer od 1995. godine do danas i mi kao i u svijetu mjerimo porast razine mora. Podizanje mora je pet puta intenzivnije nego u prethodnih 40 godina. Dakle, srednja razina mora ionako raste, tako da i svaka malo jača bura i malo jača oscilacija može stvoriti veće amplitude i poplavljivanja. Kad se to još poklopi s pljuskom, velikom količinom oborina...
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa