Obavijesti

News

Komentari 89

'Mi ne želimo da nam Vatikan određuje što ćemo studirati'

'Mi ne želimo da nam Vatikan određuje što ćemo studirati'
6

Na Filozofskom fakultetu nastavlja se pobuna zbog mogućeg spajanja s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Studenti Filozofskog nemaju namjeru popustiti

VIDEO

Na Filozofskom fakultetu nastavlja se pobuna zbog mogućeg spajanja s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Studenti Filozofskog nemaju namjeru popustiti pa su za idući tjedan zakazali novi plenum koji se treba održati u srijedu.

Nakon višetjedne polemike oko suradnje ova dva, svjetonazorski različita fakulteta, studenti Filozofskog odlučili su jasno i glasno izreći što misle o tome. Više od 500- tinjak okupljenih studenata na plenumu odbilo je prijedlog ugovora o suradnji s KBF- om. Tekst ugovora skrivao se od studenata i javnosti, a potpisivanje se pokušava izvesti silom, uz galamu. Zbog nedostatka informacija i nezadovoljstva što se njih ništa ne pita, Studentski zbor Filozofskog fakulteta organizirao je plenum upravo kako bi studenti međusobno raspravili što taj ugovor uopće znači za njih. Dekan Vlatko Prevšić nije se pojavio na plenumu kako bi saslušao nezadovoljne studente.

- Studenti, zaposlenici i ostala zainteresirana javnost odlučili su spriječiti potpisivanje tog ugovora koji se pripremao na netransparentan način. Od takvog ugovora Filozofski fakultet bi imao samo štete- komentirao je Robert Faber, član Akademske solidarnosti i Plenuma Filozofskog fakulteta.

Studenti Filozofskog bore se protiv klerikalizacije obrazovanja, a neki smatraju kako je ovo samo još jedan napad konzervativne klerikalne desnice.

Na Filozofskom fakultetu ugovor o suradnji prema kojem bi ta dva fakulteta imala zajedničke dvopredmetne studije smatraju štetnim isključivo za njihove studente. Ugovor kojeg guraju Previšić i rektor Sveučilišta Damir Boras briše autonomiju Filozofskog fakulteta, tvrde studenti u Skripti u kojoj su objasnili zašto se protive potpisivanju ugovora. Poznato je da se vjeroučitelji u školama ne zapošljavaju uobičajenom procedurom kojom se zapošljavaju i ostali nastavnici, nego ih izravno postavlja Crkva. Ovaj ugovor otvara Crkvi vrata da na isti način, dakle izravno u škole postavlja i profesore povijesti, hrvatskoga jezika, sociologije ili bilo kojeg drugog predmeta, koji su istodobno na KBF-u završili studij za vjeroučitelja.

- Nitko ne vidi smisao tog spajanja jer bi KBF- ovci mogli konkurirati za neka radna mjesta koja su oduvijek bila “filozofska” poput predavanja logike, politike i gospodarstva- rekla nam je studentica Filozofskog fakulteta.

S druge strane, piše u Skripti, ugovor postavlja u neravnopravan položaj studente Filozofskog koji bi kao drugi predmet htjeli upisati studijski program na KBF-u. Točnije rečeno, koji bi htjeli upisati studij Religijske pedagogije i katehetike, a za to im je potrebna potvrda o krštenju i preporuka župnika, obavezni dokumenti za upis na KBF. Studenti Filozofskog smatraju da se radi o diskriminaciji.

- Ugovor se ravna po kanonskom pravu, a ne po građanskom. Dakle, radi se o diskriminaciji studenata koji su ateisti, agnostici ili druge vjeroispovjesti- rekao je Karlo Jurak, član Studentskog zbora Filozofskog fakulteta.

U raspravu na plenumu se uključio i student s KBF- a koji je izrazio neslaganje s rečenim od strane studenata s Filozofskog fakulteta.

- Ugovor o suradnji traži vaša uprava fakulteta. Zašto se govori o integraciji i uništavanju Filozofskog? Cijenjeni skupe, ne morate se boriti protiv KBF-a već protiv unutarnjih pitanja u ovoj zgradi. I ne bojte se, neće vam doći papa i preko Bozanića mijenjati Filozofski- komentirao je Dario Mican, predsjednik Studentskog zbora KBF-a što je izazvalo burne reakcije.

Podršku studentima dala je Branka Galić, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju, koju je dekan Prevšić bez obrazloženja smjenio nakon što se usprotivila formalizaciji suradnje FF-a i KBF- a. Ona je jedina od prodekana koja je protiv ove odluke. Nije htjela komentirati i davati izjave dok se ne sastane Vijeće studenata 21. travnja.    

‘Integracija je glupost, radi se samo o suradnji’ 

Ne radi se o nikakvoj integraciji, koja je čista glupost, nego o prijedlogu najnormalnije suradnje, uključujući i nastavnu, između dviju sastavnica Sveučilišta. Koliko mi je poznato, FF provodi redovitu proceduru u svrhu izrade prijedloga sporazuma o toj vrsti suradnje. Kad je riječ o zadovoljnima i nezadovoljnima, onda valja reći da definiranje načela i uvjeta za suradnju između visokoškolskih ustanova je jedna stvar, a osporavanje i odbacivanje bilo kakve mogućnosti suradnje je sasvim nešto drugo- kaže Tonči Matulić, dekan KBF-a.     

Ministar Šustar ne vidi ništa dramatično

Moguću blokadu na Filozofskom fakultetu komentirao je i ministar znanosti, obrazovanja i športa Predrag Šustar. 

- Razumijem i jednu i drugu stranu, ali to je u domeni autonomije Svečilišta. Ne vidim u tome ništa dramatično. Poznavajući i jednu i drugu stranu, vjerujem da će to riješiti- rekao je.

Studentima su brojne udruge dale podršku u borbi

Studente podržavaju Centar za mirovne studije, Radnička fronta, Forum mladih SDP-a, Antifašistički front, Skupina 112, Protagora, Centar za ženske studije i drugi. Inicijativa Akademska solidarnost oštro se protivi napadima na FF u Zagrebu i s gnušanjem odbija totalitarističku infiltraciju konzervativnog političkog konglomerata u sve pore društva, komentirali su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.