Obavijesti

News

Komentari 2

'Mi otvaramo novo poglavlje u digitalizaciji javne uprave...'

'Mi otvaramo novo poglavlje u digitalizaciji javne uprave...'
1

Ovim projektom Ministarstva uprave i APIS IT-a kao projektnog partnera sva infrastruktura će biti objedinjena pod jedinim krovom, a CDU će za sve korisnike osigurati horizontalne usluge, kaže Bilić

VIDEO

U obilasku Večernjakova digitalnog busa svoje je usluge građanima predstavio i APIS IT, jedna od najvećih hrvatskih IT tvrtki koja ove godine obilježava 55. obljetnicu osnivanja. Sa 460 zaposlenih APIS IT je po svim poslovnim pokazateljima u samom vrhu hrvatske IT industrije, što je uspjeh koji predsjednik uprave Saša Bilić pripisuje prvenstveno kontinuiranom zalaganju i stručnosti svih profila IT stručnjaka - bilo da je riječ o poslovnoj analizi, razvoju softverskih rješenja, infrastrukturi ili cloud tehnologijama. Sa Sašom Bilićem razgovarali smo o projektima koji će zasigurno označiti prekretnicu u digitalizaciji javne uprave.

U svibnju je potpisan ugovor za uspostavu Centra dijeljenih usluga (CDU), koji je najavljen kao najveći projekt javne uprave koji se sufinancira iz EU fondova. O čemu je konkretno riječ i u kojoj je fazi taj projekt?

Po opsegu i po vrijednosti svakako je riječ o jednom od najvećih projekata državne uprave uopće: naime, projekt je vrijedan 362 milijuna kuna (od čega se 85 posto sufinancira iz EU) a do svog završetka 2023. će obuhvatiti 300 tijela javne uprave. Ideja cijelog projekta tzv. clouda je da se informacijska infrastruktura države odnosno javne uprave objedini i da se time omogući racionalno i učinkovito upravljanje resursima i planiranje budućeg razvoja. To je u dosadašnjoj situaciji bilo praktički nemoguće jer svako tijelo javne uprave – od pojedinih ministarstva i zavoda do ureda i jedinica lokalne samouprave – ima vlastite kapacitete koje moraju sami održavati i razvijati. Posljedica je da između tijela državne uprave koja se financiraju iz istog izvora nema dijeljenja resursa, da se neki projekti multipliciraju a da pritom uspostavljeni kapaciteti ostaju neiskorišteni. Uz to, osnovni poslovni procesi koji su zajednički svim tijelima podržani su različitim, često nekompatibilnim IT rješenjima. Zbog toga će ovim projektom Ministarstva uprave i APIS IT-a kao projektnog partnera sva infrastruktura biti objedinjena pod jedinim krovom, a CDU će za sve korisnike osigurati horizontalne usluge koje će podržavati osnovne poslovne procese – od elektroničke pošte i kolaboracijske platforme za državne službenike, do sustava za knjigovodstvo i nabavu. Drago mi je što mogu reći da su uz veliki angažman kolega iz Ministarstva uprave i naših stručnjaka gotovo svi postupci nabave uspješno završeni, a upravo ovih dana sva oprema za državni cloud instalirana je na primarnoj i sekundarnoj lokaciji. Prve ćemo korisnike, prema planu, uključiti do kraja godine.

Čini se da unatoč svim tim prednostima koje nosi project nailazi na otpor?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Otpora je bilo i u pripremnim fazama, no sada kada ulazimo u provedbu oni su eskalirali i u nekim se slučajevima sveli na osobnu razinu. Svi mi koji smo uključeni u project svjesni smo iz kojih krugova ti otpori dolaze, no i dalje želim vjerovati da su posljedica nerazumijevanja koncepta uspostave i budućeg funkcioniranja CDU-a. Transparentan model koji će osigurati infrastrukturnu osnovnicu, pružati standardizirane horizontalne usluge i propisati standarde za razvoj onih softverskih rješenja koja su specifična za poslove pojedinih tijela zasigurno će odgovarati svima kojima je u interesu uspješan razvoj državnog IT-ja.

Osim CDU-a, ove ste se godine uključili i drugi veliki projekt predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a koje počinje 1. siječnja?

- Da, APIS IT je u tom zahtjevnom projektu hrvatske Vlade I diplomacije preuzeo ulogu IT koordinatora te uspostavlja sustav za akreditaciju za sve službene događaje predsjedanja integriran sa sustavom za kolanje dokumenata i službenom web stranicom hrvatskog predsjedanja. No, za ovu godinu možemo istaknuti i druge značajne projekte – uz kontinuirana unaprjeđenja svih servisa Porezne uprave, tu je I nova usluga u sustavu e-Porezna koja će omogućiti svima da obveze prema Poreznoj upravi plaćaju mobitelom putem 2D barkoda, uspješna podrška europskim izborima u svibnju i digitalizacija cjelokupnog financijskog poslovanja Grada Zagreba.

Ove godine obilježavate 55.godišnjicu od osnivanja, kako to planirate obilježiti?

- Smatramo da ćemo tu godišnjicu, uz puštanje u rad prvih servisa CDU-a, najbolje proslaviti velikim projektima internog rasta i razvoja koji su nam i obilježili ovu godinu: nakon velikih ulaganja u obnovu infrastrukture, uspostavili smo primarnu produkcijsku lokaciju za APIS IT koja odgovara svim uvjetima međunarodnog standarda za podatkovne centre TIER 3 i potpuno funkcionalnu sekundarnu lokaciju. Time smo postali prva tvrtka u sustavu državne informacijske infrastrukture koja je zadovoljila taj standard, a ujedno za potrebe svojih ključnih korisnika osigurala disaster recovery (DR) i kontinuitet poslovanja. Drugim riječima, osigurali smo odvojenu drugu lokaciju na kojoj se u slučaju nepredviđenih događaja kao što su primjerice prirodne katastrofe ili incidenti druge naravi može osigurati neometan nastavak funkcioniranja svih ključnih sustava. S obzirom na to da APIS IT osim sustava Ministarstva financija, udomljava i temeljne registre poput OIB-a, državnih matica ili popisa birača jasna je važnost ovog iskoraka za nas i naše korisnike. Uz postojeće certifikate ISO9001 i ISO 27001, kojima smo uveli najviše norme sigurnosti i kvalitete u sve segmente našeg poslovanja, trenutno uvodimo i sustav upravljanja IT uslugama prema normi ISO 20000, što će dodatno ojačati kvalitetu naših usluga, a time pridonijeti povjerenju partnera.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a