Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Mi smo izgubljeni ljudi. Pustite nas preko granice. Zima je...'

Migranti u Šidu traže od hrvatske policije da otvori granicu i propusti ih te poručuju da ih strpljenje izdaje. Jedino što traže, je kažu, prilika za normalan život

Foto: No Name Kitchen

Mi postojimo, pomozite nam. Ovo nije život. Zima je, a među nama su djeca, žene i bolesni ljudi, poruke su oko 150 migranata koji mirno prosvjeduju na graničnom prijelazu Šid.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1198191 / migranti]

Migranti su na granični prijelaz stigli na Božić kasno navečer. Nezadovoljni su jer neki od njih već godinama čekaju u prihvatnim centrima u Srbiji na prelazak granice. Traže od hrvatske policije da otvori granicu i propusti ih te poručuju da ih strpljenje izdaje. Jedino što traže, je kažu, prilika za normalan život.


- Tražimo nadu. Molim vas pomozite. Gdje je ljudskost? Trebamo odgovore. Tko smo mi? Mi smo izgubljeni ljudi - poručio je jedan od migranata.


POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1198192 / migranti]

Mediji javljaju da su deseci migranata krenuli iz Šida kako bi se pridružili prosvjedu. Incidenata danas nije bilo. 
S hrvatske strane granice situaciju prati više desetaka naših policajaca, koji posljednjih mjeseci zbog priprema za Schengen na raspolaganju imaju i helikopter.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske doznaje se kako je situacija pod kontrolom te da za sada nije bilo pokušaja nelegalnog ulaska na teritorij Hrvatske.


U studenom prošle godine skupina od 130 migranata pokušala se probiti kroz policijske barikade i ilegalno ući u Hrvatsku. Nakon dva dana hladnoća i nepropusni kordoni policije s hrvatske i srbijanske strane natjerali su skupinu migranata da se vrati u Šid. 


Tzv. Balkanska ruta, glavni prolaz za migrante prema sjevernim europskim zemljama, zatvorena je od ožujka prošle godine, a nadzor granice je pojačan. Preko granice već mjesecima puštaju se samo migranti koji zatraže azil ili imaju valjane dokumente.
 U jeku migrantske krize koja je Hrvatsku pogodila u rujnu 2015. godine navedenom rutom u Europu je ušlo više od milijun ljudi.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message