'Mi u EU nismo još postigli ni prvo, a ni drugo cijepljenje, pa je tako treće - misaona imenica' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 107

'Mi u EU nismo još postigli ni prvo, a ni drugo cijepljenje, pa je tako treće - misaona imenica'

'Mi u EU nismo još postigli ni prvo, a ni drugo cijepljenje, pa  je tako treće -  misaona imenica'

Prof. dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Dnevniku HRT-a rekla je da dok se ne dosegne određeni plato procijepljenosti, ne može se zaustaviti širenje virusa

VIDEO

- Virus još uvijek ima dovoljno prostora. Prosjek procijepljenosti u EU je oko 50 posto, a to je daleko ispod potrebnog da se zaustavi širenje virusa - naglasila je u Dnevniku HRT-a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

 - To je brza delta varijanta koja je preuzela veći dio svijeta. Ona se brzo širi na veći broj ljudi i nemoguće ju je zaustaviti dok se ne dostigne određena razina procijepljenosti - kazala je Markotić.

Istaknula je kako se ova varijanta virusa najbrže širi od svih dosadašnjih od početka pandemije.

U Srbiji preporučili i treću dozu cjepiva protiv korona virusa
U Srbiji preporučili i treću dozu cjepiva protiv korona virusa- Od početka smo pretpostavljali da nije samo cijepljenje 100 postotna sigurnost da se ne može virus prenijeti na nekog tko još nije cijepljen. To je tako zato što mikroorganizmi ne moraju napraviti infekciju, rekla je i dodala da kod cijepljenih, u većini slučajeva, mikroorganizmi neće napraviti infekciju, ali mogu napraviti tzv. kolonizaciju, što znači da su prisutni u nosu, na sluznicama i tako prenose infekciju na necijepljenog. To se događa zato što određena antitijela koja imamo u krvi nisu ista kao ona koja imamo na sluznicama i upravo stoga još uvijek se ne možemo osloboditi nošenja maski - kazala je Markotić.

Pred nama je izazovna jesen

Komentirala je i pristup Velike Britanije pandemiji i rekla je kao su oni imali otvoreniji pristup preko ljeta, ali da se taj pristup događa i u drugim zemljama no one ga nisu definirale tako.

- Vidjet ćemo hoće li Velika Britanija na jesen, kada će biti kompliciranija situacija, kada se ide u zatvorene prostore, sličan pristup postaviti. U trenutku kada se povećava broj cijepljenih u svijetu mora se vidjeti na koji će se način ići s epidemiološkim mjerama- kazala je.

- Treba se pratiti situacija s cijepljenima i koji su preboljeli bolest. Ako oni ne obolijevaju, to je smjer u kojem možemo s mjerama popuštati - objasnila je Markotić.

U Austriji 94 zaraženih korona virusom nakon festivala na Zrću
U Austriji 94 zaraženih korona virusom nakon festivala na Zrću


Pred nama je, istaknula je, izazovna jesen. 
Na pitanje hoćemo li se morati cijepiti i treći puta, rekla je kako nema dovoljno studija koje bi pokazale da je to potrebno.

- Važno je reći da mi u EU, ali i u svijetu, nismo još postigli ni prvo, a ni drugo cijepljenje, tako da je treće cijepljenje misaona imenica -  kazala je Markotić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 107

VIDEO

VIDEO Instruktor vožnje objavio šokantnu snimku prijetnje u Zagrebu: 'Odvalit ću ti šamar'
UČENICI SU UZNEMIRENI

VIDEO Instruktor vožnje objavio šokantnu snimku prijetnje u Zagrebu: 'Odvalit ću ti šamar'

Zagrebački instruktor vožnje podijelio je snimku na kojem se vidi kako čovjek prilazi autu i izgovara uvrede i prijetnje: ' Kad ti zviznem šamarčinu majmune jedan '. Prijetnje je prijavio policiji

'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu
VIDEO: 'VRATIT ĆEMO BOSNU'

'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu

Mi smo TikTokeri, Ivko i Bujo! Ovo mora izaći u javnost, govori Bujanec i poteže iz boce na jako bizarnoj snimci na kojoj s čovjekom koji je vozio Bartulicu tvrdi da će vratiti Bosnu Hrvatskoj
Građani uznemireni! Opet su se pojavile oznake kraj njihovih vrata. Evo što nam kaže policija
U ZAGREBU

Građani uznemireni! Opet su se pojavile oznake kraj njihovih vrata. Evo što nam kaže policija

Policija nam je otkrila i kako se na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije dnevno zabilježe dvije do tri provale...