Obavijesti

News

Komentari 128

Mijenjali statut da bi HDZ-ovac Ćorušić ostao ravnatelj bolnice, pomogla je i ministrova žena!

Mijenjali statut da bi HDZ-ovac Ćorušić ostao ravnatelj bolnice, pomogla je i ministrova žena!
2

Supruga ministra financija Marka Primorca koja je na čelu Upravnog vijeća KBC-a Zagreb, izmjenom statuta bolnice u zadnji tren je omogućila ravnatelju Anti Ćorušiću da i dalje ostane na toj funkciji.

VIDEO

Iskra Primorac, supruga ministra financija Marka Primorca koja je na čelu Upravnog vijeća KBC-a Zagreb, izmjenom statuta bolnice u zadnji tren je omogućila ravnatelju Anti Ćorušiću da i dalje ostane na toj funkciji. Naime, po starom statutu više ne bi smio obnašati tu funkciju, a sve se to dogodilo uz suglasnost ministra Vilija Beroša.

Ravnatelj Rebra Ante Ćorušić navršio je 65 godina te po sili zakona mora u mirovinu kao profesor na Medicinskom fakultetu, tako više nije ispunjavao uvjete po kojima je mogao i dalje biti ravnatelj KBC-a Zagreb, a jedan od njih bio je da ravnatelj mora biti nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju na Medicinskom fakultetu.

Upravno vijeće Rebra 31. kolovoza ove godine, uz prethodnu suglasnost ministra zdravstva izmijenilo je statut bolnice iz 2020. te su promijenili uvjete po kojima netko može biti ravnatelj. Na taj je način aktualnom ravnatelju Anti Ćorušiću, omogućeno da ostane ravnatelj najveće bolnice u Hrvatskoj.

- Svi profesori koji su napunili 65 godina života po sili zakona moraju u mirovinu na fakultetu i to do kraja akademske godine. Anti Ćorušiću je 30. rujan posljednji radni dan na našem fakultetu - rekao je za 24sata dr. Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta. 

'Prekida se odnos prema novom zakonu'

Kaže i kako on nije jedini.

- Imamo još 15 profesora koji sad moraju u mirovinu jer im se prekida radni odnos po novom Zakonu o znanosti i visokom obrazovanju. Da bi netko mogao i nakon 65. godine biti profesor na faksu, morali su se ispuniti određeni uvjeti. Prvi je da katedra traži njegov ostanak, a drugi je da ga se mora plaćati iz nekih drugih izvora, a ne iz proračunskih sredstava. Fakultet nema sredstva tako ne može plaćati profesore. Faks ima oko 500 nastavnika, kad ovi sadašnji profesori odu u mirovinu mogu se primiti novi - rekao je za 24sata dr. Orešković. 

Upravno vijeće KBC-a Zagreb izbacilo je niz uvjeta da bi netko mogao biti ravnatelj iz statuta koji je bio dosad na snazi.

U novom statutu iz 31. kolovoza ove godine mijenja se stavak 1 članka 23. koji sad glasi:

(1) Za ravnatelja KBC-a Zagreb može biti imenovana osoba koja ispunjava sljedeće uvjete: završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij - 5 godina radnog iskustva u struci.

1. da nije osnivač zdravstvene ustanove ili trgovačkog društva koje obavlja zdravstvenu djelatnost u zdravstvenoj djelatnosti KBC-a Zagreb odnosno u djelatnosti koja je povezana s poslovima iz djelatnosti KBC-a Zagreb, 2. da nije u sukobu interesa u skladu s posebnim propisima koji uređuju sprječavanje sukoba interesa,

3. da ispunjava uvjete o imenovanju članom uprave trgovačkih društava u skladu sa zakonom koji uređuje trgovačka društva.

Po prijašnjem statutu moralo se zadovoljavati puno više uvjeta

Prema dosadašnjem statutu iz 2020. da bi osoba mogla biti ravnatelj KBC-a Zagreb morala je zadovoljavati daleko veći broj uvjeta.

Osoba je morala imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij medicine, morala je imati specijalizaciju iz jedne grane medicine iz djelatnosti KBC-a Zagreb, trebala je biti nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju na Medicinskom fakultetu, te imati 5 godina radnog iskustva u struci. 

Ovo su također uvjeti koje je osoba morala ranije zadovoljavati:

1. da nema u vlasništvu ili suvlasništvu privatnu zdravstvenu ustanovu,
2. da nema u pravnoj osobi vlasništvo dionica, vlasnički ulog/udjel ili obveznice,
odnosno financijski interes u trgovačkim društvima ili drugim pravnim osobama s
kojima zdravstvena ustanova ima poslovni odnos,
3. da on, njegov bračni ili izvanbračni drug, dijete ili roditelj nema financijski ili drugi interes u odlukama tijela ustanove,
4. da protiv njega nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage, da ne
postoji potvrđena optužnica, da nije donijeta presuda o izdavanju kaznenog naloga te
da nije donijeta presuda,
5. da protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak i da nije donesena konačna
odluka disciplinskih tijela nadležnih Komora,
6. da se protiv njega ne vodi postupak zbog povrede obveze iz radnog odnosa. 

O činjenici da je na Rebru promijenjen statut koji sad omogućuje Ćorušiću da i dalje bude ravnatelj, oglasio se i dr. Trpimir Goluža, s kojim smo razgovarali i koji nam je rekao da se novim statutom išlo u korist Ćorušića.

Zagreb: Regos predstavio završetak aktivnosti sustava EESSI

- Iskra Primorac, supruga aktualnog ministra financija Marka Primorca pokazala je da je sposobna riješiti i naizgled nerješive probleme i pri tome zaštiti vitalni državni interes. Kao predsjednica Upravnog vijeća KBC-a Zagreb, najveće nacionalne bolničke ustanove i jednog od najvećih državnih gubitaša koji mjesečno stvara milijunske gubitke, učinila je nemoguće.

Osigurala je daljnji kontinuitet vođenja KBC-a. Vođenja vjerojatno i dalje u debeli minus, ali to i nije tako važno...

Ante Ćorušić, dugogodišnji ravnatelj KBC-a Zagreb napunio 65 godina života čime je svoj radni vijek priveo kraju te da od 30. rujna 2023. više neće biti u znanstvenom - nastavnom zvanju, što je Statutom KBC-a Zagreb definirano preduvjetom za obnašanje dužnosti ravnatelja, gđa. Primorac je učinila nemoguće. Do daljnjega je Antu zadržala na mjestu ravnatelja.

U jeku ljetnih godišnjih odmora, potpuno ispod radara javnosti, izmijenjen je i dopunjen Statut KBC-a Zagreb tako da je istim omogućeno da ravnatelj KBC-a Zagreb može biti osoba koja ima samo završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij i svega 5 godina radnog iskustva u struci.

Znanstveno - nastavni status proglašen je potpuno nevažnim i ukinut kao kriterij za mjesto ravnatelja - kaže dr. Trpimir Goluža, ginekolog te MOST-ov zastupnik u gradskoj skupštini. 

Čekamo odgovor Iskre Primorac

Zvali smo Iskru Primorac, predsjednicu Upravnog vijeća KBC-a Zagreb, koja je ujedno i ravnateljica Regosa - Središnjeg registra osiguranika, međutim nismo je uspjeli dobiti na njenom radnom mjestu. 

Javila nam se zaposlenica ureda za odnose s javnošću Regosa kojoj smo rekli da trebamo Iskru Primorac u vezi upita koji se odnosi na njenu funkciju na Rebru. Tražili smo i mail gđe Primorac, no zaposlenica nam je rekla da pošaljemo upit na njihov press, da bi nam nakon što smo je poslušali i poslali upit, ubrzo odgovorila da isti pošaljemo na Odnose s javnošću Rebra jer upit nije vezan uz poslovanje Regosa. Trebamo naglasiti, kako smo joj u telefonskom razgovoru to i naveli.

Upit smo joj poslali i na Upravu Rebra, u kojemu smo je tražili da nam odgovori zašto se išlo u izmjene statuta bolnice iz 2020.

Tražili smo je i da nam odgovori zašto je iz statuta izbačen niz uvjeta po kojima netko može biti ravnatelj, poput toga da ravnatelj više ne treba biti nastavnik na Medicinskom fakultetu, kao i niz drugih uvjeta koje smo iznad naveli.

Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...