Obavijesti

News

Komentari 174

Miki, otkud lova za dijamante? Više ne nosi svoj skupi prsten

Miki, otkud lova za dijamante? Više ne nosi svoj skupi prsten
7

Istražitelji mu našli i dvije potvrde za skupocjeno drago kamenje. Još 2009. procjenitelji su za dragi kamen na prstenu koji je nosio rekli da vrijedi 57.000 kuna

VIDEO

Jedan certifikat za dijamant koji je pronađen u gradonačelnikovu stanu sam ja napravio. Bilo je to davno, ne sjećam se više o kakvom se točno kamenu radi. Ali nismo radili procjenu vrijednosti niti je kupljen kod mene.

Potvrdio nam je to zlatar Josip Palić, koji ima obiteljski zlatarski obrt u samom središtu Zagreba i koji je ovlašteni procjenitelj.

Pokretanje videa...

Bandićeva izjava u Brezovici 06:27

- To sam rekao i nadležnim institucijama kad su me pitali - dodaje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić za sebe voli reći da je čovjek dijamantne volje. To je i više puta dokazivao, ali dosad nije bilo previše poznato da je posjedovao i dijamante. Možda je zato i dobio inspiraciju za svoju usporedbu. Redatelj Dario Juričan je u filmu “Kumek”, koji prati Bandićevu karijeru, objavio informaciju da su istražitelji u pretresu Bandićeva stana 2014. godine pronašli i dva certifikata za dva dijamanta.

'Ne znam im vrijednost'

Nije poznato tko je izdao drugi, ali zlatar Palić nam je potvrdio da je jedan njegov.

- Nije gradonačelnik donio taj dijamant na procjenu. Ne znam tko jest jer ovdje prolazi puno ljudi, a i prošlo je previše vremena. Mi smo odredili karakteristike dijamanta, koje su različite za svaki dragi kamen, i izdali certifikat - kaže nam Palić.

Kako smo saznali, istražitelji Uskoka su nakon pronalaska certifikata išli utvrđivati njihovu autentičnost, pa su zato i posjetili one koji su ih izdali. Vrijednost je nemoguće ni približno procijeniti bez veličine i ostalih karakteristika dijamanta, od kojih ovisi i cijena.

Juričanovo novo pismo Bandiću: Dijamante si prije uhićenja ipak sklonio kod potrebitih pajdi...
Juričanovo novo pismo Bandiću: Dijamante si prije uhićenja ipak sklonio kod potrebitih pajdi...

Svaki dužnosnik mora prijaviti satove, dijamante, zlato, umjetnine i slične pokretnine ako su vrednije od 30.000 kuna. U Bandićevoj imovinskoj kartici, otkad one postoje, nikad nije bilo dijamanata. Pitali smo zato i Ured gradonačelnika jesu li dijamanti njegovi, kako ih je kupio, koja im je vrijednost i zašto nisu prijavljeni u imovinskoj kartici. Odgovor nismo dobili. Juričan je danas napisao novo ljubavno pismo gradonačelniku, a u njemu spominje niz tajne imovine koju su pronašli istražitelji. Među ostalim i dijamante.

- Drago mi je što u pretresu raznih stanova kojima se koristiš ti dijamanti nisu nađeni. Ne bi Uskok znao što će s njima, ali ti srećom dobro znaš pa si ih podijelio potrebitim suradnicama, dobri moj rezaču etiketa - napisao je Juričan.

Treba napomenuti da Bandić nikad nije terećen za nesrazmjer imovine. Porezna mu je htjela naplatiti 18 milijuna kuna koje je dobivao za donacije u predsjedničkoj kampanji, ali to je palo na sudu. Dijamanti su tek dio imovine koju su istražitelji otkrili. Međutim, oni ga terete za pogodovanja i zlouporabu položaja u aferi Agram.

Prsten

Stanovi, namještaj, satovi

Suđenje Bandiću i suradnicima još traje. Juričan ga je prozvao rezačem etiketa jer su prije dolaska istražitelja u Bandićev zagrebački stan maknute sve etikete sa skupocjenog namještaja. Poznati dizajner Ante Vrban je, po zapisnicima, svjedočio pred istražiteljima kako je on pomagao urediti gradonačelnikove nekretnine i stan u Bužanovoj. Prema njegovim riječima, Bandić ima kuhinju vrijednu 375.000 kuna marke Schiffini. A od skupocjene marke Fendi tri sofe koje nove vrijede svaka oko 150.000 kuna, blagovaonski stol od sedam tisuća eura, a svaka stolica oko tog stola vrijedi od 1500 do 5000 eura.

Razjedinjena desnica pomaže Bandiću: HDZ traži kandidata, Škoro napao Most koji ide sam
Razjedinjena desnica pomaže Bandiću: HDZ traži kandidata, Škoro napao Most koji ide sam

Treba podsjetiti da je Bandić u svojoj imovinskoj kartici naveo da je on vlasnik “samo” stana od 125 četvornih metara, ali istražitelji su utvrdili da je on spojen sa susjednim stanom iste kvadrature i da čini jednu cjelinu od 250 kvadrata. Ta druga polovica je formalno glasila na njegova brata Dragu. Uskok je utvrdio da koristi i još tri tajna stana u Zagrebu iako ne glase na njegovo ime. Blokade s tih stanova su zbog dugotrajnosti postupka skinute. 24sata su pisala i da je Bandić nosio prsten s dijamantom procijenjen na 60.000 kuna, a da je kolekcija njegovih satova vrijedila još prije nekoliko godina 300.000 kuna. On je negirao toliku vrijednost. Bandićeva plaća je oko 18.000 kuna neto mjesečno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a