Obavijesti

News

Komentari 56

Mikijev šamar Slavku: Uzeo mu milijardu kn, a ministar šuti

Mikijev šamar Slavku: Uzeo mu milijardu kn, a ministar šuti
1

Gradonačelnik Milan Bandić je proši tjedan likovao. Nakon godinu dana, Upravni sud je donio prvu presudu u korist Zagreba u sporu protiv Ministarstva financija

VIDEO

Dobitak za proračun Zagreba: 950 milijuna kuna. Politička zadovoljština zbog pljuske SDP-u i ministru Slavku Liniću: neprocjenjivo.

Milan Bandić je proši tjedan likovao. Nakon godinu dana, Upravni sud je donio prvu presudu u korist Zagreba u sporu protiv Ministarstva financija. Riječ je o takozvanim decentraliziranim dužnostima. Sukus priče je da je Linić tražio da vrate novac u državni proračun novac koji nikada Zagrebu iz njega nije došao nego je prikupljen iz poreza Zagrepčana. Takvo tumačenje je omogućio veoma loš sustav financiranja lokalne samouprave prema kojem država određuje koliko se minimalno mora u gradovima uložiti u vatrogastvo, socijalnu skrb, predškolski i školski odgoj i zdravstvo. Većina gradova nema dovoljno novca za ta ulaganja pa dobiva pomoć. Zagreb ne samo da nije dobio pomoć, nego je uložio i više nego je predviđeno minimalnim standardom. I uz to svake godine iz svog poreza da 750 miljuna kuna za pomoć ostalim gradovima. Unatoč svim tim činjenicama, prije godinu dana, na vrhuncu napetosti gradonačelnika i njegovih bivših stranačkih kolega, Linić je poslao zahtjev da Zagreb plati 337 milijuna kuna duga. Prijetio je i blokadom računa glavnoga grada, a SDP-ovci u Skupštini su poručivali Bandiću da plati dug. Premijer Zoran Milanović mu je također poručivao da plati dug. SDP nije podržavao niti ulazak u spor s Ministarstvom financija. Gradonačelnik Bandić i njegov financijaš Slavko Kojić tvrdoglavo su inzistirali na neplaćanju.

- Neka mi netko pokaže članak zakona koji smo prekršili i ja ću dati ostavku. S druge strane očekujem da to uradi i ministar Slavko Linić ako je on u krivu - rekao je tada Kojić.

Nepravomoćna presuda je stigla i u njoj se jasno daje za pravo Zagrebu i poništava se rješenje Ministarstva financija o plaćanju navodnog duga.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza