Obavijesti

News

Komentari 138

Milan Bandić ide na izbore: Da, Ustavom ću zaštititi korupciju!

Milan Bandić ide na izbore: Da, Ustavom ću zaštititi korupciju!
1

Dario Juričan dobio je potvrdu Ministarstva uprave da smije promijeniti ime u Milan Bandić i s njim ide u bitku za Pantovčak jer kaže da želi korumpirati zemlju. Za njegovu kandidaturu nema pravne prepreke

Hrvatska će prvi puta za predsjedničke izbore dobiti kandidata koji će voditi svojevrsnu antikampanju. Ime novog kandidata je Milan Bandić, a neki od slogana su 'Korupcija svima, a ne samo njima', 'Što god vam ponude, ja nudim duplo' i 'Korupcija: Sad il' nikad'.

Točke predizbornog programa su među ostalim osnivanje Ministarstva korupcije, ukidanje USKOK-a, te ustavna zaštita korupcije.

Pokretanje videa ...

Iako se čini da se radi o lažnom imenu i lažnoj kampanji, kandidat je zaista Milan Bandić. Samo što je on rođen 1976. za razliku od puno poznatijeg imenjaka i prezimenjaka koji je gradonačelnik Zagreba i rođen je 1955. godine.

Novi Bandić se donedavno zvao Dario Juričan, filmski je redatelj i pod tim imenom je snimio filmove o Ivici Todoriću 'Gazda' i Miroslavu Kutli 'Gazda: Početak'. Sljedeće godine bi trebao biti gotov i film o gradonačelniku Zagreba 'Kumek'.

Juričanu je u svibnju ove godine upravo zagrebački Gradski ured podređen gradonačelniku odobrio promjenu imena u Milan Bandić. Ali kada su vidjeli da je zaista promijenio osobnu, saziva presice pod novim imenom i daje intervjue, nakon par dana su poništili svoje rješenje. Među ostalim, Gradski ured za opću upravu naveo da novi Bandić javnost dovodi u zabludu, skuplja donacije za film, te da zbog tih okolnosti, koje im nisu bile poznate, poništavaju Juričanovu promjenu imena u Milan Bandić.

Ali Ministarstvo uprave koje vodi HDZ-ov Ivan Malenica je krajem kolovoza dalo za pravo Juričanu nakon što je on podnio opsežnu žalbu. Ukratko, ministarstvo je zaključilo da se javnost ne dovodi u zabludu, da se novi Milan Bandić nigdje nije predstavljao kao gradonačelnik, a u Hrvatskoj već postoji više osoba koje se isto zovu, pa nema prepreke promjenu imena.

- Moj slučaj pokazuje da ima pravde i ja želim promicati ideju pravde i svjedočiti poslanje Milana Bandića – kaže Bandić, filmski redatelj.

Rješenje je pravomoćno, a Grad Zagreb može pokrenuti dugotrajni sudski postupak na upravnom sudu kako bi to pokušao pobiti. I pitanje je hoće li uspjeti. Ali do pravomoćne presude, Hrvatska službeno ima još jednog Milana Bandića (r. 1976.).

- Lišen stranačkih okova, slobodan kao feniks, kao ptica, kandidiram se za predsjednika Republike Hrvatske. Ja sam običan čovjek u službi malog korumpiranog čovjeka i želim korumpirati Hrvatsku radeći kao konj. To je moj program. Nije budućnost Hrvatske kopanje po ideološkim rovovima i ja ću se zalagati za korupciju kao zajedništvo svih - rekao nam je novi Milan Bandić, najvaljući kandidaturu i parafrazirajući program svog poznatijeg imenjaka i prezimenjaka.

Pokretanje videa ...

Izvadio je osobnu na novo ime, prijavio se pod njim na jednu zagrebačku utrku. Pravno nema nikakvih prepreka za njegovu kandidaturu. Jedino, kada izbori budu raspisani, treba skupiti 10.000 potpisa građana koji će poduprijeti njegovu utrku za Pantovčak. Ako u tome uspije, bit će jednakopravan kandidat kao i svi ostali: Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro i svi ostali koji uspiju skupiti potpise. Gostovat će u javnim medijima na sučeljavanjima s protukandidatima. Već sada je jasno da će u tom slučaju sučeljavanja biti sasvim drugačija od svih dosadašnjih.

U prikupljanju potpisa računam na brojnu volontersku mrežu jer vjerujem da ima veliki broj poklonika korupcije koji će podržati naša nastojanja da korupcija postane ustavna kategorija i koji shvaćaju da je Milan Bandić rješenje, a ne problem – zaključuje novi Bandić. On će gostovati i u studiju 24sata, a razgovoru uživo možete  pratiti 18. rujna od 11.15 na našem portalu 24sata.hr i Facebook stranici 24sata.

Državno izborno povjerenstvo  smo pitali može li netko uzeti ime poznatog političara i s njim sudjelovati na predsjedničkim izborima i dobili smo jasan odgovor da može.

- Mi ne donosimo odluke o promjeni imena nego Uredi državne uprave. Ako netko ima valjane osobne isprave koje mu je izdala država i prikupi 10.000 potpisa, on je ispunio uvjete za kandidaturu. Ukoliko bi se dogodilo da imamo dva ili više kandidata istog imena i prezimena koji ispunjavaju uvjete, onda bi mi napravili razliku kroz godinu rođenja ili ime oca - kaže potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijanić Križanić ne ulazeći u konkretan primjer.

Ključnih 10 programskih točaka Milana Bandića za predsjedničke izbore:

1. Zalagat ću se za uvođenje centralnog Ministarstva korupcije
2. Pantovčak će biti sjedište Ministarstva korupcije
3. Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa reformirat ću u Povjerenstvo za spajanje interesa.
4. Zloglasni Uskok ću pripojiti Ministarstvu korupcije i reformirati ga u Ured za promociju korupcije.
5.Korupcija će postati državna religija
6. Proglašavanje cijele Hrvatske Isključivim koruptivnim pojasom (ISKOP).
7. Korupciju kao strateški resurs zaštiti Ustavom
8.Afirmirao bih Hrvatsku u svijetu kao mjesto korupcije i time brzo privukao kapital.
9. Nastavio bih praksu da najugledniji korumpirani Europljani dobivaju hrvatske putovnice.
10. Svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će poštivati glavnu vrijednost na kojoj se temelji hrvatska država - a to je korupcija.

Pokretanje videa ...