Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

Milan Bandić o GUP-u: 'Vi bi da crknem, to je vaš problem!'

Pitanjima gradonačelniku, vijećnici zagrebačke Skupštine krenuli su u novu sjednicu Skupštine, a Milan Bandić u dva navrata tražio je od predsjednika Skupštine da zaštiti njegovo dostojanstvo.

27. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
31 komentara

Vijećnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska - Progresivni savez) predložio je gradonačelniku Milanu Bandiću da četiri stana u Zagrebu, kojima prema spisima sa suda raspolaže na raznim lokacijama, dodijeli u portfelj Grada Zagreba, ali i da jedan od njih prepusti Vladi odnosno Ministarstvu vanjskih poslova kako ne bi morao kumiti i molili premijera od svibnja do danas da ga primi. Gradonačelnik Bandić prvo mu je obećao pisano odgovoriti. Petek time nije bio zadovoljan i u priču je upleo Specijalnu bolnicu Goljak i najam stanova od 21 milijun kuna koje za njih plaća Grad.

- Dajte svoje stanove na korištenje gradu, djeca će morati izaći iz stanova, a kada vi svoju imovinu dali Gradu taj bi se problem riješio - rekao je Petek.

Bandić je zatim tražio predsjednika zagrebačke Skupštine Drage Prgometa da zaštiti njegovo dostojanstvo te da reagira na laži i objede.

- Nemam nikakve nekretnine osim onoga što sam prijavio u imovinskoj kartici. Zbog ovih objeda, laži i insinuacija zastupnik će dobiti poziv od mojih odvjetnika i suda. Zadovoljštinu ću tražiti na sudu, jer ovo je prevršilo mjeru - poručio je Bandić.

Prgomet je kazao kako on nema uvid u njegovu imovinsku karticu. Zaštitu dostojanstva gradonačelnik Bandić tražio je i nakon što je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) čitao je transkripte tajne snimke Uskoka, između Miljenka Benka bivšeg direktora Čistoće i Tomislava Jukića, vlasnika tvrtke Gradatina koji sugeriraju namještanje milijunskih poslova u Zagrebu. Pitao je gradonačelnika je li Jukić došao do njega ili je sve riješio bez njega. 

- Bez komentara, jadno i bijedno. Ne mogu komentirati nešto što je u tijeku, a zastupnici sebi dopuštaju da vade iz konteksta razgovore i dovode ih u vezu sa mnom. Dokle smo došli? Hoćete vi brisati pod s gradonačelnikom? Osjećam se 
se kao da sam na Županijskom sudu, a ne u Skupštini - poručio je Bandić. 

Tomašević je inzistirao na odgovoru kako komentira taj razgovor i je li Jukić došao do njega. Kazao je iz tih razgovora vidljivo da ga Jukić zove Bandi, a vlasnik CIOS-a Petar Pripuz - leopard.

- Aktivni sudski spisi se ne komentiraju. Inače za vašu informaciju te snimke su na vještačenju, jer je njihova autentičnost dovedena u pitanje. Odakle vam pravo to iznositi ovdje.  Molim vas lijepo nemojte to činiti. Neka treći stup  vlasti radi svoj posao. Nikada nisam oštetio grad za kunu i nema niti jedne presude protiv gradonačelnika, osim u medijima. Vodite o tome računa - poručio je gradonačelnik.

ZAGREBAČKA GRADSKA UPRAVA: 'Potpisali smo memorandum s Arapima jer oni imaju iskustvo'

Matej Mišić (SDP) pitao je Milana Bandića hoće li dopustiti da se o izmjenama GUP-a provede lokalni referendum i građani izjasne o budućnosti našeg grada. Podsjetio je da se većina Vijeća gradskih četvrti izjasnila protiv izmjena GUP-a, u kojem je u kojem je najveći kamen spoticanja tzv. zagrebački Manhattan. Bandić mu je uzvratio kako su građani prije dvije godine izabrali lokalnim izborima.

- Vi bi da me nema, da crknem. To je vaš problem, ne moj - rekao je Bandić i najavio da će GUP na skupštini biti u studenom. Podsjetio je zastupnika da mišljenje Vijeća gradskih četvrti nije obvezujuće. 

SDP-ovca je pitao kako ga nije sam učiti ga kako bi trebao slušati građane, a na izborima je dobio šest mandata.

- Kako vas nije sram! Vi koji ni pseću kućicu niste napravili. Vi bi malo referenduma, malo izbora. Dečeci ja sam do 2009. bio u Saboru, a kad sam napustio nestašnu dječicu, koja ništa ne razumiju, onda sam zločesti gradonačelnik. Do 2009 sam bio savršen i idealan. ja sam uvijek isti. Vi mene volite na poseban način, ali toj ljubavi trnu zubi - poručio je Bandić. 

Na skupštini je, među ostalim Bandić kazao kako podupire Vladu i da će biti posljednji koji će podržavati aktualnu vladajuću većinu, jer su partneri. 

'GUP će se na dnevnom redu naći neovisno o odlukama u Saboru'

Gradonačelnik je najavio da će se GUP tek ovaj tjedan uputiti Ministarstvu graditeljstva koje se mora očitovati. Iako se otezanje s GUP-om povezuje s donošenjem državnog proračuna i uvjetovanju potpore koalicijskih partnera HDZ-a i Bandićeve stranke na državnoj i lokalnoj razini, predsjednik zagrebačke Skupštine Drago Prgomet (HDZ) kazao je da će GUP na dnevni red doći kad dobije sve potrebne suglasnosti, a sada se čeka mišljenje resornog ministarstva. Naveo je da glasanje o državnom proračunu, ali i usvajanje GUP-a ne bi povezivao. 

- Imamo odluku GO-a HDZ-a, koji je podržao GUP, ali nakon što se ministarstvo izjasni ponovno ćemo raspravljati s obzirom na promjene u javnoj raspravi, ali ovisno i o onome što će reći Ministarstvo graditeljstva. GUP će se na dnevnom redu naći neovisno o odlukama u Saboru, ali tek nakon što dobije suglasnost Ministarstva', zaključio je Prgomet.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message