Obavijesti

News

Komentari 86

Milankoviću 8 godina zatvora za likvidacije srpskih civila

Milankoviću 8 godina zatvora za likvidacije srpskih civila
11

Tijekom obrazlaganja presude suda je rekao kako je optuženi neke od zločina naredio, te sudjelovao u zlostavljanjima. Drugooptuženi Bošnjak je oslobođen

VIDEO

Osam godina zatvora dobio je nepravomoćnom presudom Vladimir Milanković, nekadašnji zamjenik načelnika PU Sisak. Kazna mu je izrečena na Županijskom sudu u Osijeku gdje se proteklih mjeseci vodio kazneni postupak protiv njega i još dvojice pripadnika PU Sisak za kazneno djelo ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjenim na području Siska i Banovine tijekom 1991. i 1992. godine

Drugoosumnjičeni Drago Bošnjak, koji je u to vrijeme bio pripadnik  specijalne jedinice policije 'Vukovi' oslobođen je optužbe, dok je treći u postupku bio i Đuro Brodarac, tadašnji načelnik PU, a koji je tijekom suđenja preminuo kao pritvorenik u KBC Osijek. Njih je optužnica teretila da su krivi za smrt 23 civila i jednog ratnog zarobljenika srpske nacionalnosti, iako sva tijela ubijenih nisu još uvijek pronađena. 

Predsjednik sudskog vijeća Zvonko Vekić istaknuo je kako smrću Đure Brodarca, drugooptuženi Milanković snosi veći dio krivnje za ubojstva, obzirom da je bio druga najutjecajnija osoba u PU. 

Svjedočilo čak 150 svjedoka

- Optuženi je imao nadležnost zapovijedanja policijskim postrojbama te je u skladu s time sudjelovao u prikrivanju zločina pripadnika njemu potčinjenih postrojbi, neke od njih je zapovjedio, a u nekim brutalnim zlostavljanjima i osobno sudjelovao. Neposredni počinitelji zločina nisu mogli biti otkriveni, jer su ih štitili oni koji su trebali štititi civile i sprječavati nezakonite radnje - obrazložio je Vekić. Tijekom postupka u kojemu je saslušano čak 150 svjedoka i pregledani brojni dokumentarni dokazi, saslušana je i potresna ispovijed Vjere Solar, kćerke ubijene Ljubice Solar. Ona je ubijena kao kolateralna žrtva u stanu svog dečka Duška Malovića, bivšeg časnika JNA, kojega je došlo ubiti više pripadnika policije koji su vjerovali da Malović surađuje s KOS-om. 

Suborci došli pratiti suđenje i izricanje presude

Milankovića se također smatra krivim i za prikrivanje ubojstva petero članova obitelji Vila te tri člana obitelji Trivkanović. Prvotno se Bošnjaka smatralo krivim za organiziranje tih ubojstava, ali ga je sud proglasio nevinim za to. Milankovićevu obranu sud je smatrao neprihvatljivom. Presudu je dočekao mirno, kao i većina njegovih suboraca koji su pratili suđenje i došli na izricanje presude. Bošnjak je svoje oslobađanje, pak, dočekao sa suzama u očima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...