News

Komentari 8

Milanović: 'Ako u Ukrajini zagusti, Plenković će zbrisati u Bruxelles, obično šarlatanstvo'

Milanović: 'Ako u Ukrajini zagusti, Plenković će zbrisati u Bruxelles, obično šarlatanstvo'

Milanović se pita "vodi li se tako vanjska politika" Hrvatske. To su užasno ozbiljne stvari, ali užasno ozbiljne. Za mene je to obično šarlatanstvo", rekao je predsjednik

Predsjednik Zoran Milanović dotaknuo se tijekom današnje izjave za medije na Pantovčaku boravka premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini naglasivši kako bi mu prioritet trebao biti da sudjeluje na sjednici saborskog Odbora za obranu, koja je sazvana za danas, a kako bi se dobio odgovor gdje je isparilo još 200 milijuna eura iz proračuna Ministarstva obrane.

'Sutra ću javnosti pokazati kako MORH upravlja svojom imovinom'

- To je 200 milijuna eura manje u proračunu obrane. Pusti priču o PDV-u, druže, 200 milijuna eura manje na stavci Ministarstva obrane. Prije tjedan sam mislio da s onih milijardu eura, koji su deklarirani kao trošak, da je to razlog zašto ne možemo uzeti američku ponudu da nam nešto daruju. Sad još 200 milijuna eura, gdje je kraj - pita se Milanović govoreći o nabavci francuskih višenamjenskih borbenih aviona. 

U tom smislu je najavio kako sutra ide povodom Dana zrakoplovstva u hangar na Pleso gdje će pokazati javnosti kako MORH upravlja svojom imovinom.

- Jer tamo se upravo iznose na kišu stvari koje moraju biti na toplom, da bi tamo ušli helikopteri koji nam dolaze, dva poklonjena američka i dva kupljena. A to znamo dvije godine. Trebao je biti novi hangar na Plesu prije pola godine, imali smo dvije godine vremena, izgradnja hangara je sitnica, a ne samo da nije zakopana prva lopata, nego nije objavljen ni javni natječaj - poručio je. 

O Plenkovićevu boravku u Ukrajini: 'Kad zagusti, Plenković će zbrisati u Bruxelles'

Pa je naglasio kako su to teme o kojima treba pričati. Boravak u vrijeme velikih napetosti između Ukrajine i Rusije Milanović ocjenjuje kao šarlatanstvo. 

- Premijer je u Ukrajini. Imam simpatije prema Ukrajini, a Rusiju ne mrzim, dosta nezgodna pozicija, no 100.000 ruskih vojnika je na granici s Ukrajinom i ne znaš što će biti sutra.  Što znači ta manifestacija beskrajne ljubavi? Je li to vanjska politika Hrvatske? Ili ona mora biti sebična? Ako zagusti, Plenković će zbrisati u Bruxelles, ali vojnici tamo neće ići. Vodi li se tako vanjska politika? To su užasno ozbiljne stvari. Za mene je to obično šarlatanstvo, neka se Ukrajinci ne uvrijede, imam simpatiju, nije lako, ali priča je puno kompleksnija - rekao je. 

Vratio se na nabavku aviona naglasivši kako on, ali niti načelnik Stožera OSRH Robert Hranj ugovor nisu vidjeli. 

- Tražit ću od premijera da mi dostavi ugovore o kupnji Rafalea. Ja moram vidjeti gdje ide sav taj novac jer on utječe na obrambenu sposobnost Hrvatske. To su milijuni i milijuni koji nestaju. U Grčkoj je taj ugovor objavljen, skoro sve, osim nekih sigurnosnih detalja, ali objavljen je. Što se čeka? Načelnik glavnog Stožera ga nema, ja ga nemam, javnost ga nema. Sad ćemo vidjeti - poručio je. 

 

Premijer boravi u službenom posjetu Ukrajini u vrijeme velikih napetosti te zemlje sa susjednom Rusijom. Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisali su u srijedu u Kijevu Zajedničku deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine, jedan od elemenata podrške službenog Zagreba zemlji pod stalnim ruskim pritiskom te razgovarali su o hrvatskom iskustvu mirne reintegracije koje može koristiti Ukrajini.

Eskalaciju napetosti Ukrajine i Rusije pokušavaju smiriti Sjedinjene Države na čelu s Joeom Bidenom koji je u srijedu održao virtualni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i "jasno dao do znanja da će SAD i saveznici odgovoriti snažnim gospodarskim i drugim mjerama u slučaju vojne eskalacije", objavila je nakon sastanka Bijela kuća.

Najčitaniji članci