Obavijesti

News

Komentari 180

Milanović: Hrvatska ne štedi, već naprosto nemamo novca

Milanović: Hrvatska ne štedi, već naprosto nemamo novca
1

Ima određenih nesporazuma s dijelom crkvenih velikodostojnika, ali ne mislim da je to naša krivnja. Vlada je jasno rekla što misli napraviti sa zdravstvenim odgojem

VIDEO

Štednja ne može samoj sebi biti svrha, nema u Hrvatskoj štednje nego je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, i mi ne štedimo nego naprosto nemamo novac za dodatna prava zaposlenih u javnim službama, istaknuo je premijer Zoran Milanović u razgovoru za Novi list

- Iako su kreditne agencije očekivale od nas da budemo socijalno rigorozniji mi to nismo bili jer smo procijenili da bi to bilo štetno za Hrvatsku, jer bi drastičnija štednja i odricanja u potpunosti zaustavili kotač koji ionako ide usporeno - rekao je premijer. 

Premijer se nije složio s konstatacijom kako je Vlada sukobljena sa Crkvom, poduzetnicima i sindikatima, te da unutar većinske koalicije postoje ozbiljne napetosti između SDP-a i IDS-a, kao i da su prilično nedefinirani odnosi između SDP-a i HNS-a. 

'Dobili smo povjerenje za zdravstveni odgoj'

- Od svega priznajem jedino da ima određenih nesporazuma s dijelom crkvenih velikodostojnika, ali ne mislim da je to naša krivnja. Vlada je jasno najavila što misli napraviti u vezi s medicinski potpomognutom oplodnjom i uvođenjem zdravstvenog odgoja, te smo za to dobili povjerenje. To nije svjetonazorsko pitanje i sve se radi zbog djece i zdravlja. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i Agencija za odgoj i obrazovanje imaju moju punu potporu - rekao je Milanović. 

Na upit je li mu zasmetalo to što je poduzetnik Ivica Todorić u svojim trgovinama distribuirao letke Crkve protiv zdravstvenog odgoja, Milanović je rekao kako je o tome čuo, ali da nije provjeravao i da ga ne zanima. 

Komentirajući to što je jedan od ekonomskih analitičara izjavio kako ćemo tek kad narod izađe na ulice znati da su počele strukturne reforme, premijer je ocijenio da je to zgodna figura, ali ne i nužno točna. 

Na tvrdnju novinara da ako se narod ne buni, znači da nema nikakvih bitnijih promjena, Milanović je rekao kako se građani sigurno ne mogu buniti protiv uvođenja reda u gruntovnicu ili transparentnijeg sustava strateških ulaganja. 

'Devalvacija kune dovela bi do katastrofe'

- Ako se pod strukturnim reformama misli na potpuno ogoljavanje Zakona o radu i prava zaposlenika, onda mogu reći da je već sada taj sustav u Hrvatskoj relativno liberalan i da nema prostora za značajnije promjene - dodao je premijer navodeći kako to ne bi bio put u veću konkurentnost Hrvatske. 

Milanović je također kazao kako postoji ideja da se naša konkurentnost poveća devalvacijom kune, ali da bi to tek dovelo do katastrofe. 

- Konkurentnost se može jačati samo većom efikasnošću, produktivnošću i inovacijama, i ne može se povećavati monetarnim trikovima kao prije dvadesetak godina - smatra premijer. 

'Cilj je jasan, ali put baš i nije'

Na novinarsku opasku kako kreditne agencije nemaju dvojbi i da je za njih jedino rješenje štednja, Milanović je odgovorio kako njih zanima svega nekoliko kategorija. Dodao je kako sindikati gledaju drukčije te da, kada bi sve to bilo tako jednostavno, države bi se moglo voditi autopilotom. 

- Cilj je jasan, ali put baš i nije, nije nam sve zadano - rekao je Milanović. 

Premijer je u intervjuu Novom listu također naveo kako su hrvatski građani u pravu kada misle da im je Vlada dužna reći što namjerava i u kojem roku, ali da je važno i građanima govoriti što je realno, a što nije.

'Za Čačića imam razumijevanja' 

Odgovarajući na novinarsku konstataciju i upit 'zašto se Radimir Čačić okrenuo protiv Vlade', premijer Milanović je kazao kako nije primjetio da se Čačić okrenuo protiv Vlade, ali da se on nalazi u teškoj osobnoj situciji i da zato ima za njega razumijevanja. 

O lokalnim izborima: Ne mislim se ni s kim svađati

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Istri premijer je rekao kako on na tim izborima neće sudjelovati i da se ne misli ni s kim svađati. 

- Žao mi je zbog sukoba u IDS-u, ali mi ga nismo ni poticali, i ni na bilo koji način u njemu sudjelovali. Bude li koalicije SDP-a s Kajinom to će biti koalicija za Istru sa svim srcem i pameću - kazao je Milanović

'Laburisti su irelevantni u politici'

Komentirajući pojavu stranke Hrvatskih laburista na hrvatskoj politici, premijer je ocijenio kako su oni rezultat ovoga vremena, da je to 'stranka krize i protesta' te da 'oni nemaju koncepciju, samo protest'. 

- Pojava laburista je logična i drago mi je da, ako već postoji protestna stranka, ona nije ekstremno desna nego ipak lijevija i civilizirana. Stranka je definitivno bez koncepcije i stoga je ipak osuđena na irelevantnost u politici - naglasio je premijer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 180
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...