Obavijesti

News

Komentari 117

Slovenija: Milanović i Pusić sutra na ratifikaciji ugovora

Slovenija: Milanović i Pusić sutra na ratifikaciji ugovora
3

Veselim se skorom ulasku Hrvatske u EU jer je to i u slovenskom interesu, izjavila je slovenska premijerka Alenka Bratušek uoči sutrašnjeg slovenskog ratificiranja

VIDEO

Veselim se skorom ulasku Hrvatske u EU jer je to i u slovenskom interesu, izjavila je slovenska premijerka Alenka Bratušek uoči sutrašnjeg slovenskog ratificiranja hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Na svečanom ratificiranju u slovenskom parlamentu bit će premijer Zoran Milanović te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, a izgleda da bi se s novom slovenskom premijerkom odnosi između dviju država mogli popraviti. Naime, premijerka Bratušek najavila je da članstvo obiju država u EU otvara vrata za nove mogućnosti suradnje.

Svemu prethodilo rješavanje spora s Ljubljanskom bankom

No svemu tome prethodila je neizvjesna situacija vezana uz rješavanje spora s Ljubljanskom bankom, a spor o neisplaćenoj deviznoj štednji Ljubljanske banke zaoštrila je početkom 2012. vlada Janeza Janše. Prije zaoštravanja odnosa slovensko potpisivanje pristupnog ugovora s Unijom činilo se kao formalnost. No bivši slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec to je pitanje otvorio već pri prvom posjetu Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, u ljeto 2012., na Croatia summitu, Erjavec je s Vesnom Pusić dogovorio da za traženje rješenja obje strane imenuju financijske stručnjake. Zdravko Rogić i France Arhar tako su pokušali riješiti problem, no kako su se oni sve češće nalazili, tako je Erjavec zaoštrio svoje stajalište. Inzistirao je da Hrvatska tužbe protiv Ljubljanske banke mora povući jer u suprotnom riskira ostanak pred vratima EU.

Odnosi s Hrvatskom se zaoštravali, vlada prolazila krizu

Istodobno sa zaoštravanjem odnosa s Hrvatskom Janšina vlada prolazila je kroz tešku krizu. Javni prosvjedi bili su sve češći, a Slovenci su zahtijevali prijevremene izbore. Ni koalicija više nije funkcionirala te su se pogoršali odnosi između pet stranaka Janšine koalicije.

Nakon tri mjeseca vlada desnog centra Janeza Janše raspala se, a netom prije toga Erjavec je promijenio stajalište o sporu s Hrvatskom. Zajedno s Janšom došao je do zaključka da s Hrvatskom treba postići dogovor o Ljubljanskoj banci koji će primarno zadovoljiti slovenske interese. Zbog političkog razmimoilaženja davali su sasvim različite signale o tempu kojim hrvatski pristupni ugovor treba biti ratificiran. Unatoč Erjavčevoj izjavi da Hrvatska zbog izostanka dogovora o Ljubljanskoj banci riskira svoje članstvo u Europskoj uniji, rješenje se ipak naziralo. Nakon razgovora Vesne Pusić i Karla Erjavca te Janeza Janše i Zorana Milanovića, slovenski premijer u odlasku i hrvatski premijer u Mokricama su potpisali memorandum o suglasnosti dviju vlada.

Rješenje Ljubljanske banke tražiti će u okviru sukcesije

Njime je usuglašeno da će se rješenje Ljubljanske banke tražiti u okviru sukcesije, sudske tužbe protiv iste banke u Hrvatskoj staviti u stanje mirovanja, a slovenska Vlada odmah pokrenuti postupak ratifikacije. Rješenje je pohvalila i Europska komisija.

Hrvatski ugovor ratificirale su 22 od 27 članica EU. Slovenija je zadnja koja je počela postupak ratifikacije jer su Njemačka, Belgija, Nizozemska i Danska, koje još nisu zaključile ratifikaciju, prije pokrenule tu proceduru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a