Obavijesti

News

Komentari 21

Milanović izmamio suze Borasu, Lakušić ušao u rektorski mandat uz Arsenove 'Hrabre ljude'

Milanović izmamio suze Borasu, Lakušić ušao u rektorski mandat uz Arsenove 'Hrabre ljude'
7

Svi koji na sveučilištu nešto znače, brojni državni i gradski dužnosnici, studenti, gosti iz inozemstva, došli su popratiti teatralnu ceremoniju inauguracije novog rektora Sveučilišta u Zagrebu

VIDEO

Iako je posljednjih godina, zbog stanja na sveučilištu, iz raznih smjerova išla paljba prema Damiru Borasu, bivši rektor u zagrebačkom HNK dobio je veliki pljesak. Na svečanoj inaguruaciji novog rektora Stjepana Lakušića okupili su se brojni članovi akademske zajednice, svi dekani i dekanice, članovi Senata, državni i gradski dužnosnici, studenti. Nakon teatralne ceremonije dolaska rektorskog zbora oreko Trga Republike Hrvatske, predaje žezla i rektorskog lanca, te popratnih govora, svi su u veseloj atmosferi čestitali Lakušiću i njegovu timu. Kako su nam kazali neki od dekana, ionako ne može biti gore, pa što god da učini nova uprava, bit će pomak na bolje. 

A svi govornici istaknuli su kako je zagrebačko sveučilište već 300 godina središte hrvatskog akademskog i znanstvenog života u koje treba još više ulagati i vratiti mu stari sjaj. Predsjednik RH Zoran Milanović kazao je kako je sveučilište "hrvatsko srce i hrvatski mišić", izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Vesna Bedeković istaknula je kako je sveučilište u Zagrebu "alma mater svih drugih sveučilišta u Hrvatskoj". Ministar znanosti i obrazovanja i izaslanik premijera Plenkovića Radovan Fuchs upozorio je da "sveučilište prošlosti ne smije biti bolje od sveučilišta budućnosti".

Zagreb: Povorka na svečanu inauguracija rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića

'Želim da studenti budu ponosni'

Novi rektor, koji se u već nekoliko javnih istupa otvoreno ogradio od Borasa, najavio je ambiciozne ciljeve za svoj tim. Dosadašnji dekan Građevinskog fakulteta kao glavne točke svog mandata istaknuo je projekt sveučilišnog kampusa na Borongaju, obnovu sveučilišnih zgrada oštećenih u potresu, ali i vraćanje međunarodnog ugleda sveučilištu, te stavljanje studenata u središte sveučilišnog života.

- Akademska zajednica ne smije biti neiskorišteni kapital. Sveučilište se sada nalazi u iznimnom gospodarskom trenutku suočenim s vanjskim i unutarnjim izazovima. Velikih rezultata nema bez kvalitetne znanstvene infrastrukture. Treba uložiti puno više napora u predstavljanju svojih dragocjenih rezultata. Važno je istaknuti da sve ovo nije moguće bez nesebičnog davanja djelatnika i uprave svih fakulteta. Na novoj upravi je zadatak da sve ove aktivnosti budu dostupne. Moja želja i cijeli je da studenti tijekom studiranja osjete ponos da su studenti sveučilišta u Zagrebu - kazao je u nastupnom govoru Lakušić, te zaključio:

- Na meni je velika odgovornost osigurati kvalitetu studiranja i vratiti mu mjesto i položaj koji Sveučilištu pripadaju kao jednom od najstarijih i najvećih u Europi.

Zagreb: Svečana inauguracija rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića Zagreb: Svečana inauguracija rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića

Boras je, unatoč svemu, bio sjajno raspoložen. U svome završnom govoru pri predaji funkcije Stjepanu Lakušiću, čak je i zasuzio zbog govora predsjednika RH Zorana Milanovića, koji mu je otvoreno dao podršku. Milanović je svoj govor započeo prisjećanjem na ispit Rimskog prava koje je on kao student zagrebačkog Pravnog fakulteta polagao kod Borasova oca. 

- Moram reći da me dirnuo govor našega predsjednika, koji je spomenuo moga oca i pokazao da sveučilište živi i da postoji kontinuitet u obiteljima, ali i u cijeloj našoj akademskoj zajednici - istaknuo je bivši rektor, a onda nasljedniku poželio uspjeh uz stihove "Opomene" A. B. Šimića, "Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda".

Zagreb: Svečana inauguracija rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića

Milanović je, pak, poručio kako se "ovdje se i dalje uči dobro".

- Držimo do sebe i cijenimo sebe jer nismo uopće tako loši. Ulaskom u EU nije stala povijest mi se i dalje moramo boriti za sebe jer, otkrit ću Vam jednu tajnu, nama je jedino stalo do nas. Bez novaca i ogromnih ulaganja tih kritičkih znanja nema - napomenuo je u pozdravnom govoru. 

Zagreb: Svečana inauguracija rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića

Na situaciju sa sve lošijim međunarodnim statusom zagrebačkog sveučilišta osvrnuli su se i ministar znanosti, te zagrebački gradonačelnik.

- Sveučilište se treba vratiti na mjesto koje mu pripada, budući da na najnovijoj THE World University Rankings ljestvici nije zauzelo mjesto koje bismo željeli i očekivali. Zagrebačko sveučilište od prevelike je važnosti za naše društvo - istaknuo je Radovan Fuchs, te najavio pomoć države i njegovog minisarstva u obliku kvalitetnih zakona.

Studenti i alumni Muzičke akademije prigodnim su nastupima upotpunili svečanost, te otpjevali "Hrabre ljude" Arsena Dedića po želji novog rektora. Svečanost je završila uz akademsku himnu Gaudeamus igitur, a uzvanike je poslije zabavljao i robotski pas Čip Strojarskog fakulteta.

Zagreb: Svečana inauguracija rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...