News

Komentari 34

Milanović je zbog ćirilice napao Kolindu: Ona ne poštuje Ustav

Milanović je zbog ćirilice napao Kolindu: Ona ne poštuje Ustav

Ustav i zakoni mogu ti se sviđati ili ne sviđati, ali dok su na snazi moraš ih poštivati, poručio je aktualnoj predsjednici njezin protukandidat, koji smatra da se u Vukovaru trebaju postaviti dvojezični natpisi

Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane, rekla je u četvrtak Kolinda Grabar-Kitarović.

Aktualna predsjednica susrela se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom, s kojim je razgovarala o uvođenju dvojezičnih ploča.

- Vukovarci više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija - ustvrdila je predsjednica, koja nije mogla komentirati odluku Ustavnog suda. 

No njezin se stav oko (ne)uvođenja ćiriličnih ploča nije svidio protukandidatu Zoranu Milanoviću, koji se, sad već po navici, o svemu promptno oglašava na Facebooku.

- Kao što je ne tako davno pokazala razumijevanje za Orbanove nasrtaje na važne Hrvatske interese i Vučićeve ispade i laži, predsjednica Republike tako sada pokazuje i razumijevanje za nepoštivanje hrvatskog Ustava na koji je prisegnula - smatra Milanović.

Ustvrdio je i kako Grabar-Kitarović 'pokazuje razumijevanje za nepravdu, netoleranciju i nečovječnost'.

- Statut Grada Vukovara, u koji su ugrađena prava manjina, donijela je HDZ-ova vlast u vrijeme kada su računali da ta ista prava manjine neće ni moći koristiti jer nisu dovoljno zastupljene u broju stanovnika Vukovara - napomenuo je predsjednički kandidat.

Nakon što je popis stanovnika pokazao da su se stekli uvjeti za korištenje manjinskih prava koja su im ranije dana Statutom, smatra nekadašnji premijer, počelo je licemjerno osporavanje i uskraćivanje tih prava pozivanjem na prava i ugroženost većine, a što traje do danas.

- Ustav i zakoni mogu ti se sviđati ili ne sviđati, ali dok su na snazi moraš ih poštivati. U modernoj, otvorenoj i slobodarskoj Hrvatskoj za koju se borim poštivat će se sva prava i slobode svih njenih građana - zaključio je Milanović.

Najčitaniji članci