Obavijesti

News

Komentari 570

'Hvala svima prije mene, oni su dali sve od sebe, u dobroj vjeri'

'Hvala svima prije mene, oni su dali sve od sebe, u dobroj vjeri'
39

Svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da dostojanstveno živi od svog rada. Ovo je kuća za nas. Za one koji su tu, za generacije koji dolaze i za one koji će se vratiti, rekao je Milanović u svom govoru

VIDEO

Zoran Milanović je u utorak postao peti predsjednik Republike Hrvatske. U svom prvom govoru zahvalio je svim predsjednicima prije sebe i rekao da su u svojem mandatu napravili najbolje što su mogli i sve u dobroj volji. 

Zamolio je na razumijevanje oko svojih grešaka i tvrdi da uopće ne sumnja da će ih biti. No, da ih neće raditi namjerno niti u zloj namjeri. Na kraju je istaknuo da je Hrvatska "kuća za sve nas". 

- Hvala vam i živjela Republika Hrvatska! - rekao je na kraju svog govora novoizabrani predsjednik Zoran Milanović. 

POGLEDAJTE PRVI PREDSJEDNIČKI GOVOR: 

Pokretanje videa...

08:47

 

12.41 - Slijedi domjenak za uzvanike, a zatim će Grabar-Kitarović i Milanović otići u Kabinet predsjednice Republike na primopredaju dužnosti. Milanović će nakon toga kod glavnog ulaza Ureda ispratiti Grabar-Kitarović koja odlazi s Pantovčaka.

Dužnost predsjednika Milanović počinje obnašati u srijedu, kada će potpisati i prve odluke o imenovanjima ljudi koji će biti dio njegovog Kabineta na Pantovčaku.

Za predstojnika Ureda predsjednika imenovat će Orsata Miljenića koji je bio i voditelj njegove kampanje na predsjedničkim izborima, za glasnogovornika Nikolu Jelića, koji je glasnogovornik bio i u kampanji, a očekuje se i još nekoliko odluka o imenovanjima.

12.08 - Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao, rekao je Milanović. 

Zoran Milanović je desnu ruku koja po protokolu morala biti podignuta držao spušteno uz tijelo. 

Novi predsjednik Republike Hrvatske se obratio građanima i uzvanicima. 

- Zahvala onima koji su ovaj posao obnašali prije meni. Oni su svi u svojem vremenu i datim okolnostima dali sve od sebe u dobroj vjeri - rekao je Milanović. 

- Izbori su metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi. Većina birača može izglasati odluku da klimatske promjene nisu problem, ali to neće promijeniti da to postoji. Istina nije pitanje slobodne interpretacije i želje naroda. Kako održati razdvojenima istinu i želju? Postoji samo jedan put - puna podrška vlasti znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija - poručio je Milanović. 

POGLEDAJTE IZVEDBU JOSIPE LISAC NA INAUGURACIJI: 

- Dame i gospodo, molim vas unaprijed zrno razumijevanja za moje greške - bit će ih. No, one nikad neće biti namjere i nikada nisu bile, barem ja tako mislim. Uložit ću sve što imam. Ne pristajem na to da je greška kada se razilazimo u mišljenjima i stavovima. Svakog dana borit ću se da tu lošu praksu, da se ljudima osporava patriotizam, prokazujem jer nas ta praksa prati kao mramorna gromada već 30 godina. Učinit ću sve da to prestane - rekao je Milanović. 

- Ratovi su gotovi - poručio je još jednom Milanović. 

- Svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da dostojanstveno živi od svog rada. Ovo je kuća za nas, za sve nas. Za one koji su tu, za generacije koji dolaze i za one koji će se vratiti. Hvala vam i živjela Republika Hrvatska! - za kraj je rekao Milanović. 

12.04 - Došao je Zoran Milanović sa suprugom. Krenula je himna u izvedbi Josipe Lisac. 

Na Pantovčak je stigla uskoro bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u crnoj haljini. U dvorani su je uzvanici dočekali pljeskom.

Kolinda je ispustila suzu na izvedbu himne pjevačice Josipe Lisac. A emocije nije mogla suzdržati ni majka Zorana Milanovića. 

Gospođa Sanja Musić Milanović nosi haljinu hrvatske modne kuće Varteks. Haljina je iz nove Varteksove kolekcije koja će uskoro biti u prodaji, a dizajnirala ju je njihova dizajnerica Martina Vrdoljak. Nakit je iz nove kolekcije hrvatskog dizajnera nakita Nenada Sovilja, pod nazivom Metamorphosis.

12.00 - Na Pantovčak je stigla Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom Jakovom. 

11.49 - Upravo su stigli dobro raspoloženi premijer Andrej Plenković zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

11.41 - Na Pantovčak su stigli svi ustavni suci na čelu s predsjednikom Ustavnog suda Miroslava Šeparovića. Nakon njih su stigli i potpredsjednici Sabora. Izborni stožer Zorana Milanovića već je od ranije u svečanoj dvorani.

Također su na svečanu ceremoniju došli i bivši predsjednici države Stjepan Mesić i Ivo Josipović. 

11.30 - Zoran Milanović je krenuo na inauguraciju zajedno sa suprugom. Otišao je službenim crnim Audijem, a jedno vozilo je bilo pod rotacijom.

POGLEDAJTE VIDEO: 

11.10 - Pogledajte u videu 24sata kako će izgledati inauguracija, koji je protokol i kako je uređena svečana dvorana manje od sat vremena prije početka. 

Ovo je jedna od najskromnijih inauguracija. Gosti će jesti kanapee, piti crno i bijelo vino, šampanjac, sokove i vodu. 

10.44 - Na Pantovčaku je sve spremno za inauguraciju Zorana Milanovića. 

9.52 - Prvi uzvanici su već počeli pristizati na Pantovčak. 

9.49 - Krenule su i pripreme za inauguraciju. Kako doznajemo, Audi je izašao iz zgrade u kojoj živi Zoran Milanović. Pa iako su prve informacije bile da je novoizabrani predsjednik već krenuo na Pantovčak, on će na svoju inauguraciju krenuti tek oko 11.30, a uz Audi će biti i policijska pratnja. Pretpostavlja se da je netko iz obitelji Milanović otišao obaviti neke privatne poslove prije polaska. 

POGLEDAJTE VIDEO: 


Na inauguraciji će uz aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, od dužnosnika biti predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin,  premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević, i Predrag Štromar (Zdravko Marić je na službenom putu), predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov.

Inauguraciji, koja će se održati u svečanoj dvorani na Pantovčaku, nazočit će i dva bivša predsjednika Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milanovićeva supruga Sanja sa sinovima te Milanovićeva majka Gina, kao i 19 članova izbornoga stožera izabranog predsjednika.

Ceremoniji inauguracije nazočit će predsjednik i suci Ustavnoga suda, izvođači himne te klapa HRM-a "Sveti Juraj", a na platou ispred Ureda predsjednice/predsjednika na Pantovčaku bit će orkestar HV-a te postroj Počasno-zaštitne bojne.

Zvijezde kažu da mu neće biti lako: 'Oprezno sa suradnicima'
Zvijezde kažu da mu neće biti lako: 'Oprezno sa suradnicima'

Sam scenarij inauguracije predviđa dolazak uzvanika u svečanu dvoranu, nakon toga dolazak sudaca Ustavnoga suda, a potom izabranog predsjednika Milanovića sa suprugom.

Inauguracija će početi izvođenjem hrvatske himne koju će otpjevati Josipa Lisac uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića, a Milanović će prisegu položiti pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem. 

Nakon potpisivanja prisege, Milanović će održati govor nakon kojeg će klapa HRM-a "Sveti Juraj" izvesti pjesmu Vice Vukova "Tvoja zemlja". Slijedi koktel za uzvanike, a primopredaja dužnosti bit će na prvom katu u Uredu predsjednice Republike.

Generalna proba: Ovo je tekst prisege Zorana Milanovića
Generalna proba: Ovo je tekst prisege Zorana Milanovića

To je prvi puta da inauguracija predsjednika neće biti održana na Trgu sv. Marka, a na njoj neće biti predsjednika stranaka, diplomata ni predstavnika crkve. Milanović, kao i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, neće nositi lentu.

Na inauguraciji će biti više novinara nego uzvanika.

Pratit će je čak 66 akreditiranih izvjestitelja. Zajedno sa snimateljima, fotografima, tehničarima, rasvjetljivačima bit će oko 250 akreditiranih osoba iz medija, čime višestruko nadmašuju broj od 40-ak uzvanika. 

Kolinda odlazi u povijest. Koja o njoj neće imati lijepe riječi...
Kolinda odlazi u povijest. Koja o njoj neće imati lijepe riječi...

Milanović je peti predsjednik Republike, a na tu dužnost je izabran 5. siječnja 2020. godine nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora većinom glasova pobijedio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 570
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"