Obavijesti

News

Komentari 190

Milanović je osnovao tvrtku, može biti direktor i zastupnik?

Milanović je osnovao tvrtku, može biti direktor i zastupnik?
1

Bivši premijer osnovao je prošlog tjedna konzultantsku tvrtku EuroAlba Advisory. Milanović je vlasnik i direktor. Tvrtka je osnovana s temeljnim kapitalom od 20.000 kn...

VIDEO

Nakon poraza na parlamentarnim izborima i davanja ostavke na mjesto predsjednika SDP-a, Zoran Milanović nestao je iz javnosti. No nije bio besposlen. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

Bivši premijer osnovao je prošlog tjedna konzultantsku tvrtku EuroAlba Advisory. Milanović je vlasnik i direktor. Tvrtka je osnovana s temeljnim kapitalom od 20.000 kn.

U kuloarima se govori da će bivši premijer biti konzultant kosovskog premijera. Tamošnji mediji nedavno su objavili fotografiju na kojoj je Milanović uhvaćen u prištinskom restoranu u društvu Agima Cekua, bivšeg kosovskog premijera, te bivšeg ministra i njegova prijatelja Ante Kotromanovića. 

Milanović je osnivanjem tvrtke dok je saborski zastupnik potencijalno prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Ne smije biti direktor i imati tvrtku godinu dana nakon što je prestao biti premijer. Ne smije ju imati ni kao zastupnik. Iako ne dolazi u Sabor nakon izbornog poraza, prima plaću oko 16.000 kn. 

I da prepusti saborski mandat nekom drugom, opet ne bi mogao imati tvrtku na svoje ime godinu dana. Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, potvrdila je te zakonske odredbe. Kaže i da ih Milanović nije pitao za mišljenje kako izbjeći sukob interesa. Milanoviću prijeti kazna od 2000 do 40.000 kn. 

Međutim, u zakonu postoji rupa koju će vjerojatno iskoristiti. Kaznu za kršenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa država može naplatiti samo ustegom na plaću koju sama isplaćuje dužnosniku. Kad više ne prima plaću iz proračuna, kazna se ne može naplatiti osim ako je dužnosnik sam ne odluči platiti. Nakon četiri godine kao premijer i devet godina u visokoj politici, teško je vjerovati da pravnik Milanović nije znao ove zakonske odredbe. 

Kazna bi mu se mogla naplatiti samo ako i dalje ostane na plaći u Saboru.

Iz SDP-a su priopćili da će o osnivanju tvrtke Milanović obavijesti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

 - Sva upravljačka prava i prije upisa u sudski registar prenesena su na odvjetničko društvo sukladno zakonu - stoji u priopćenju SDP-a.

Ipak, u sudskom registru stoji da je jedini osnivač i direktor tvrtke Zoran Milanović. Odvjetnici iz trgovačkog prava kažu kako bi logično bilo da se upiše u registar promjena direktora - ako je to obavljeno. U sudskom registru takvog upisa jučer nije bilo. Zoran Milanović prema zakonu ne smije biti direktor, a može biti vlasnik tvrtke, ali ta prava mora prenijeti na povjerenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 190
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije