Obavijesti

News

Komentari 69

Milanović ostaje uz Đurđević za Vrhovni sud: Saboru pisao da ispuni svoje ustavne obveze

Milanović ostaje uz Đurđević za Vrhovni sud: Saboru pisao da ispuni svoje ustavne obveze
1

Podsjetio je kako temeljem Ustava ni zakona predsjednik Sabora nije ovlašten disponirati prijedlogom Predsjednika Republike. O takvom prijedlogu, napominje, ovlašten je odlučivati samo i isključivo Sabor.

VIDEO

Predsjednik Zoran Milanović u srijedu je uputio pismo zastupnicama i zastupnicima Sabora pozivajući ih da ispune svoju ustavnu obvezu te da se očituje o prijedlogu za izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Pismo predsjednika Milanovića prenosimo u cijelosti: 

Poštovane zastupnice i zastupnici Hrvatskog sabora,

lankom 119. Ustava Republike Hrvatske uređeno je kako predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske. Izvršavajući ovu ustavnu obvezu, uputio sam 8. ožujka 2021. godine Prijedlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Prijedlog je sastavljen na isti način i uz istu „dokumentaciju“ (životopis) kakva je dostavljana kod svih dosadašnjih izbora predsjednika Vrhovnog suda po kojima je Hrvatski sabor birao dosadašnje predsjednike Vrhovnog suda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ustavni sud: Milanović može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv
Ustavni sud: Milanović može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv

Umjesto da Hrvatski sabor raspravi i odluči o mom prijedlogu, kako to nalaže Ustav Republike Hrvatske, obratio mi se predsjednik Hrvatskog sabora dopisom od 9. ožujka 2021. godine s pozivom da dostavim nekakvu dokumentaciju te da će se u protivnom smatrati kako „Prijedlog odluke nije podnesen Hrvatskom saboru“. Ni u Ustavu niti u Zakonu o sudovima nije propisana obveza Predsjednika Republike da Hrvatskom saboru, u postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda, dostavi bilo kakvu dokumentaciju osim Prijedloga za imenovanje određene osobe predsjednikom Vrhovnog suda. Podsjećam kako je i Ustavom Republike Hrvatske, odredbom njegovog članka 119., i Zakonom o sudovima u članku 44. određeno da „Predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Hrvatski sabor na prijedlog predsjednika Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora“. Dakle, iz ovih odredbi nigdje ne proizlazi da bi Predsjednik Republike trebao dostaviti Hrvatskom saboru bilo kakvu dokumentaciju na koju se poziva predsjednik Hrvatskog sabora, a još manje o kojoj bi se to dokumentaciji radilo. Štoviše, niti sporni čl. 44a Zakona o sudovima, na koji se poziva predsjednik Hrvatskog sabora, a koji je po mom uvjerenju u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, ni na jednom mjestu ne spominje obvezu Predsjednika Republike na dostavu bilo koje dokumentacije niti navodi koja bi to dokumentacija bila. 

Stavak 2. članka 94. Ustava Republike Hrvatske obvezuje me kao predsjednika Republike Hrvatske na brigu „za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti“. S obzirom na to da predsjednik Hrvatskog sabora samovoljno sprečava Hrvatski sabor u obavljanju njegove Ustavom određene zadaće – biranja predsjednika Vrhovnog suda temeljem prijedloga Predsjednika Republike, odlučio sam se izravno obratiti Hrvatskom saboru, odnosno vama, svim zastupnicama i zastupnicima. Pravo i obveza Predsjednika Republike je predložiti određenu osobu za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a pravo Hrvatskog sabora je tu osobu izabrati ili ne izabrati. Predsjednik Hrvatskog sabora nema pravo sprečavati raspravu i glasanje o prijedlogu Predsjednika Republike. U protivnom o prijedlogu Predsjednika Republike ne odlučuje Hrvatski sabor, kako je to propisano Ustavom i Zakonom o sudovima, nego njegov predsjednik. 

'Možda odluče da za šefa suda predložim nekog od Mamićevih veseljaka? Kume, no pasaran!'
'Možda odluče da za šefa suda predložim  nekog od Mamićevih veseljaka? Kume, no pasaran!'

Stoga, kao što sam već naveo, ostajem kod svog prijedloga za izborom Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je podnesen sukladno Ustavu i Zakonu o sudovima. Podsjećam kako ni temeljem Ustava niti Zakona predsjednik Hrvatskog sabora nije ovlašten disponirati prijedlogom Predsjednika Republike. O takvom prijedlogu, uključujući i njegovu ustavnu i zakonsku utemeljenost, ovlašten je odlučivati samo i isključivo Hrvatski sabor.

Poštovane zastupnice i zastupnici Hrvatskog sabora,

pozivam vas da Hrvatski sabor ispuni svoju ustavnu obvezu te da se očituje o mom prijedlogu za izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

Amerikanci: Ne želimo sukob s Iranom, ali štitit ćemo Izrael! IDF: Oborili smo 99% projektila
NAPAD DRONOVIMA

Amerikanci: Ne želimo sukob s Iranom, ali štitit ćemo Izrael! IDF: Oborili smo 99% projektila

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani
VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'