Obavijesti

News

Komentari 512

'Možda odluče da za šefa suda predložim nekog od Mamićevih veseljaka? Kume, no pasaran!'

'Možda odluče da za šefa suda predložim  nekog od Mamićevih veseljaka? Kume, no pasaran!'

Smišljaju sve što treba kako bi spasili vojnika HDZ-ovog pravosuđa Sessu, napisao je Zoran Milanović u odgovoru nakon odluke Ustavnog suda. Dodao je i da Zlata Đurđević ostaje njegova kandidatkinja

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u utorak je rekao da Državno sudbeno vijeće (DSV) može raspisati novi javni poziv za čelnika Vrhovnog suda, ali da se predsjednik republike u predlaganju svog kandidata Saboru mora pridržavati zakonske procedure.

POGLEDAJTE VIDEO

- Natječaj se može ponavljati bezbroj puta. Predsjednik ne mora prihvatiti nijednog kandidata, ako on njime nije zadovoljan, ali mora poštovati proceduru - rekao je Šeparović nakon što je Ustavni sud ranije većinom glasova zaključio da predsjednik Republike Hrvatske za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv DSV-a.

Plenković poručio Milanoviću: 'Tko je krenuo protuzakonitim putem, neka sad popravlja'
Plenković poručio Milanoviću: 'Tko je krenuo protuzakonitim putem, neka sad popravlja'

Par sati kasnije stigao je i odgovor predsjednika Zorana Milanovića koji je žestoko odgovorio da natječaj i javni poziv nisu isto, a da je namještanje natječaja kazneno djelo, za sve, pa i kumove. Odgovorio je i kako "HDZ-ovi žetoni smišljaju sve što treba kako bi spasili vojnika HDZ-ovog pravosuđa Sessu" te je dodao da možda još odluče da bi morao predložiti nekog od Mamićevih veseljaka.

-  No pasaran! Moja kandidatkinja nije i neće biti iz njihove močvare. Moja kandidatkinja ostaje Zlata Đurđević i HDZ će, koliko god im to teško padalo, morati glasati o njoj. Za ili protiv, što će sve reći - rekao je.

“Ako su javni natječaji, oglasi pa i javni pozivi možda i namješteni, to nije razlog da se oni ukinu nego da demokratska...

Posted by Zoran Milanović on Tuesday, March 23, 2021
Ustavni sud: Milanović može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv
Ustavni sud: Milanović može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv

Milanovićevu objavu prenosimo u cijelosti

“Ako su javni natječaji, oglasi pa i javni pozivi možda i namješteni, to nije razlog da se oni ukinu nego da demokratska kontrola omogući da se izaberu najbolji kandidati”, podučio nas je danas Šeksov kum s Ustavnog suda. I prisnažio kako se zakoni moraju primjenjivati, citiram, „smisleno“. Prvo, kume, natječaj i javni poziv nisu isto. Ni to niste naučili. A namještanje natječaja je kazneno djelo. Za sve, pa i za kumove. E, to ste morali naučiti. Ali, eto, sad smo iz prve ruke doznali novu razinu besmislenosti kojom se vodi većina ustavnih sudaca, vjernih HDZ-ovih žetona, koji smišljaju sve što treba kako bi spasili vojnika HDZ-ovog pravosuđa Sessu. Možda još da odluče kako za predsjednika Vrhovnog suda moram predložiti nekog od ovih Mamićevih veseljaka? Ili da Plenković reaktivira svoju skupinu Borg i njoj povjeri izbor predsjednika Vrhovnog suda? No pasaran! Moja kandidatkinja nije i neće biti iz njihove močvare. Moja kandidatkinja ostaje Zlata Đurđević i HDZ će, koliko god im to teško padalo, morati glasati o njoj. Za ili protiv, što će sve reći.