Obavijesti

News

Komentari 225

Milanovićev potez skandalozan, Ustav i zakone treba poštivati

Milanovićev potez skandalozan, Ustav i zakone treba poštivati
1

Predsjednik Republike je vrhovni čuvar Ustava i zakonitosti. Ako Hrvatski sabor kao zakonodavac donese neki zakon, onda ga se i predsjednik Republike treba pridržavati, smatra Šeks

VIDEO

Vladimir Šeks poručio je u subotu Zoranu Milanoviću da se i predsjednik države treba pridržavati Ustava i zakona, a njegovu izjavu da je ponovno obilježavanje Dana državnosti 30. svibnja predizborni skup i ispunjeno obećanje jedne političke stranke nazvao je skandaloznom.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:16

- To je nešto skandalozno, nečuveno i neozbiljno od predsjednika Republike. Pojedinac može imati mišljenje o nekom zakonu, ali zakon se treba poštivati i respektirati - rekao je bivši predsjednik Hrvatskog sabora i jedan od tvoraca prvoga hrvatskog Ustava u izjavi za RTL televiziju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je na obilježavanju Dana državnosti samo sudjelovao na polaganju vijenca na groblju Mirogoju, rekao je da on ne bojkotira obilježavanje te ustvrdio da je riječ o predizbornom skupu i obećanju jedne političke garniture koju oni sad ispunjavaju. 

Izjavio je da je na današnji dan prije 30 godina demokratskim načinom konstituiran višestranački Sabor u kojem je apsolutnu većinu imala politička opcija za koju je glasala relativna manjina hrvatskih građana. Po njegovim riječima, to onda ne može biti praznik svih, jer je bilo i drugih političkih opcija.

Jandroković: Nadam se da će i Milanović prihvatiti ovaj datum
Jandroković: Nadam se da će i Milanović prihvatiti ovaj datum

Šeks je nakon te izjave pozvao na opoziv predsjednika Republike, a Milanović mu je odgovorio "neka pokrene" te je dodao da će onda "možda netko i pokrenuti istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata".

Šeks tu izjavu smatra krajnje neozbiljnom i neodgovornom.

- To je poruka hrvatskom pravosuđu da je neke nedužne ili nevine dovodilo pred sud ili osuđivalo. A njegova tvrdnja da bih ja trebao možda odgovarati za neke zločine, on priželjkuje ono što je JNA i vojno tužiteljstvo podiglo protiv mene optužbe. On priželjkuje ono što priželjkuje Beograd i JNA i Srbija. Žalosno i bijedno - ustvrdio je Šeks.

Na pitanje hoće li on pokrenuti opoziv predsjednika Republike, Šeks je objasnio da "nije govorio da će on pokrenuti opoziv", nego da je govorio o predsjednikovoj povredi Ustava.

Milanović položio vijence, ali Tuđmanov grob je izbjegao
Milanović položio vijence, ali Tuđmanov grob je izbjegao

- Predsjednik Republike je vrhovni čuvar Ustava i zakonitosti. Svatko je dužan držati se Ustava. Ako Hrvatski sabor kao zakonodavac donese neki zakon, onda ga se i predsjednik Republike treba pridržavati. Ne mora se s njime slagati, ali ne može ga ignorirati i upućivati poziv građanima - naglasio je Šeks.

Na tvrdnje novinara da predizborna kampanja službeno nije ni počela, a da je razina komuniciranja pala na niske grane, Šeks se nije složio.

"Od strane HDZ-a nije pala na nikakve niske grane, nego je na vrlo pristojnoj razini. HDZ se napada beskrupulozno, s uvredljivim klevetničkim izjavama, a u tu se kampanju uključio i Milanović", zaključio je Šeks.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 225
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović