News

Komentari 3

Miletić: Istra će još snažnije povezati ekologiju i turizam

Miletić: Istra će još snažnije povezati ekologiju i turizam

U planu je i maksimalno korištenje EU fondova za pokretanje novih turističkih projekata s ciljem jačanja konkurentnosti istarskog turizma, zaključio je Miletić

IDS-ov kandidat za istarskog župana Boris Miletić izjavio je u utorak u Buzetu da je Istarska županija već sada prvak turizma u Hrvatskoj, ali cilj je još snažnije povezati ekologiju, poljoprivredu i turizam te pojačati turističku ponudu novim, domaćim proizvodima. 

- U sljedećih nekoliko godina koristeći EU fondove za jačanje konkurentnosti istarskog turizma, ubrzano idemo prema zelenoj regiji. No, dodatno unaprijediti segmente u kojima ste lider i u kojima se natječete u svjetskoj prvoj ligi, nije jednostavno - rekao je Miletić.

Govoreći o daljnjem razvoju poljoprivrede, kandidat IDS-a za istarskog župana najavio je povećanje obrađene poljoprivredne površine za 20 posto i ekološku poljoprivredu za više od 30 posto poručivši kako je "efikasno korištenje resursa i kvaliteta, istarska nit vodilja".

- Obrazovanje i nove tehnologije postat će sastavni dio poljoprivrede u Istri. Poticat ćemo istraživanje, inovacije i razvoj, pogotovo automatizaciju, robotizaciju i napredno upravljanje proizvodnjom. Fokus stavljamo na zaštitu, valorizaciju i promociju autohtonih proizvoda. Nastavljamo s razvojem vlastitog sustava kvalitete IQ - Istrian quality - naglasio je Miletić.

Kaže kako Istra idućih godina stimulirati udruživanje poljoprivrednika i osnovati dvije nove proizvođačke organizacije - za voće i povrće te maslinovo ulje.

- Naš će fokus biti na jačanju Istre kao vrhunske gastro destinacije. U tom kontekstu poticat ćemo plasman lokalnih poljoprivrednih proizvoda i valorizaciju autohtonih jela u turizmu. Poljoprivredne proizvode koristit ćemo kao izvorne i originalne turističke suvenire u turističkoj promociji Istre - poručio je Miletić. 

Govoreći o razvoju održivog turizma, IDS-ov kandidat rekao je kako sezonu namjerava produžiti jačanjem postojećih i razvojem novih turističkih proizvoda te novim investicijama.

U planu je i maksimalno korištenje EU fondova za pokretanje novih turističkih projekata s ciljem jačanja konkurentnosti istarskog turizma, zaključio je Miletić.

Najavio je i daljnji razvoj agroturizama i pokretanje projekata „Eko agroturizama“ i „Istarske konobe“ te još kvalitetniju valorizaciju kulturne, spomeničke, a posebno sakralne baštine u turističke svrhe.  

Najčitaniji članci