Obavijesti

News

Komentari 24

Milijunska šteta od mraza, voćari traže pomoć od države

Milijunska šteta od mraza, voćari traže pomoć od države
1

Mraz je u četiri općine Karlovačke županije krajem travnja i početkom svibnja  prouzročio štetu veću od 5,6 milijuna kuna, priopćila je u ponedjeljak Karlovačka županija

VIDEO

Mraz je u četiri općine Karlovačke županije krajem travnja i početkom svibnja  prouzročio štetu veću od 5,6 milijuna kuna, priopćila je u ponedjeljak Karlovačka županija temeljem pristiglih preliminarnih izvješća općinskih povjerenstava Vojnića, Barilovića, Cetingrada i Krnjaka.

Sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda  pokrenut je postupak da se u roku od 50 dana naprave konačna izvješća o ukupnoj nastaloj šteti s registrom pojedinačnih šteta u poljoprivredi.  Na osnovi toga Županijsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode zatražit će pomoć Državnog povjerenstva za procjenu šteta.

Prema procjenama, mraz je na usjevima i voću od 28. travnja do 2. svibnja  u općini Vojnić prouzročio  2,3 milijuna kuna štete, Bariloviću 1,5 milijuna, Cetingradu milijun kuna i Krnjaku 850 tisuća kuna. 

Hrvatski voćari od države traže pomoć

Hrvatski voćari od Vlade traže hitnu reakciju i pomoć u sanaciji šteta zbog nedavnog mraza, primjerice financijsku pomoć s ciljem održavanja voćnjaka do iduće berbe, oslobađanje plaćanja zakupa i najma državnog zemljišta kao i komunalnih i inih naknada, istaknuto je u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva i Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice Željko Ledinski kazao je da se štete od mraza, koji je voćnjake opustošio 26. travnja, procjenjuju na 150 milijuna eura, a zajedno s povrtlarima i ratarima te se štete procjenjuju na više od 300 milijuna eura.

Od hrvatske Vlade traži hitnu reakciju kako bi se barem djelomično oporavili.

Tako osim financijske pomoći, od vlasti traže i donošenje niza mjera kako bi se ublažilo katastrofalno stanje, poput oslobađanja plaćanja zakupa i najma državnog poljoprivrednog zemljišta, komunalnih naknada, doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Isto tako, traže da im se preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) otpišu postojeći nepovoljni krediti te im se omogući nova kreditna linija radi sadnje novih voćnjaka.

"Voćari će se morati zaduživati ali ne znamo gdje jer kreditnih linija za nas nema", naglasio je Ledinski. 

Istaknuo je i kako uz te kratkoročne mjere voćari traže i dvije dugoročne mjere - donošenje strategije voćarstva te izgradnju dostatnih hladioničkih kapaciteta od oko 200 tisuća tona, pod povoljnim uvjetima, uz mogućnost hitnog apliciranja na fondove ruralnog razvoja.

Ledinskog, ali i članove Kriznog stožera, čudi što hrvatski ministar poljoprivrede Davor Romić, za razliku od kolega iz regije, nema ni približno točan uvid odnosno podatke o šteti uzrokovanoj mrazom.

"Evidentno je da je naš proces prikupljanja podataka birokratiziran i usporen, susjedna Austrija već je nakon četiri dana od nepogode Europskoj uniji podnijela zahtjev za odštetom", rekao je Ledinski, procjenjujući kako će na hrvatskim policama ove godine prevladavati uvozno voće, dobrim dijelom i iz Srbije.

Hrvatska voćarska zajednica iznimno je nezadovoljna i provođenjem mjera ruralnog razvoja, jer se ni nakon dvije i pol godine od donošenja mjera stvari još ne pomiču s mrtve točke.

Voćari će stoga uskoro tražiti sastanak s resornim ministrom Romićem, ali i s predsjednikom Vlade Tihomirom Oreškovićem kojeg žele upoznati sa stanjem u voćarstvu. 

Sredstva dobili veliki

I Hrvatska voćarska zajednica izrazila je nezadovoljstvo što se temeljem pravilnika i natječajem za Mjeru 4. Programa ruralnog razvoja pogodovalo velikim proizvođačima zbog zbog čega je EU zamrznuo sva sredstva za tu mjeru, a za to smatraju odgovornog bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu. 

"Nezadovoljni smo što su sredstva dobili samo veliki proizvođači, dok mali i srednji voćari nisu mogli ni aplicirati. Budući da je  bilo novca samo za velike proizvođače, odbijeno je mnogo voćarskih projekata za podizanje voćnjaka", kazao je Ledinski.
Upozorava na odgovornost bivšeg ministra Jakovine jer je u njegovu ministarstvu promijenjen pravilnik o dodjeli sredstava, odnosno odbačen pravilnik u čijoj su izradi sudjelovali i voćari.

"Tražimo da se hitno postupi po mjerama koje je naredila EU te da se sankcioniraju sve tvrtke koje su sudjelovale u tome. Želimo i da ih se i isključi iz tih mjera. Tražimo isto tako odgovornost svih onih koji su doveli do toga da se mjere ne mogu realizirati i pozivamo Državno odvjetništvo (DORH) da se hitno očituje o tome", rekao je Ledinski. 

Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić ne zna se što je voćarima donijelo više štete - ovogodišnji mraz ili činjenica da ne povlačimo novce iz Europske unije.

Banjavčić tvrdi i da hrvatski voćari uz ovakvu poreznu presiju ni približno ne mogu konkurirati europskim. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.